Seven De Los Angeles 2023
Contents
Wat is rugby sevens?
Een rugby-sevenswedstrijd tijdens de Gemenebestspelen 2006, Een scrum tijdens een wedstrijd tussen Wales en Polen. Rugby sevens is een variant van rugby union die wordt gespeeld met zeven spelers per team, met helften van zeven minuten lang en op een geheel rugbyveld, Bij een gelijkspel is er de mogelijkheid van een verlenging en in finalerondes zijn er uitzonderingen waar er 10 minuten per helft gespeeld wordt.
In vergelijking met het reguliere rugby union is deze sport voornamelijk op snelheid en wendbaarheid gebaseerd, daarom wordt deze meestal gespeeld door mensen die in het reguliere rugby uitkomen als ” backs “. In de traditionele rugbylanden zijn echter spelers die zich specifiek op sevens hebben toegelegd.
De regels van rugby sevens zijn vrijwel identiek aan Rugby Union XV’s. Enkel wordt de kick off na een try genomen door het team dat de try gescoord heeft en bestaat de scrum uit drie spelers per ploeg. In spelbeeld verschilt de sport wel veel met het origineel.
Er komen nooit mauls voor, weinig rucks, Er wordt zeer weinig gekickt zowel voor territorium, als voor punten. Traditioneel wordt sevens gespeeld aan het einde van het seizoen als de competities en bekertoernooien zijn afgerond. De sport is in 1883 ontstaan op initiatief van Ned Haig, een slager uit het Schotse Melrose,
Hij bedacht de variant om bij zijn club Melrose RFC een heel toernooi in één dag te kunnen afwerken. De club houdt jaarlijks nog steeds een internationaal vooraanstaand sevenstoernooi. Onder auspiciën van de wereldrugbybond IRB wordt jaarlijks een reeks toernooien gehouden, de IRB Sevens, waarvan de winnaar wordt bepaald door de uitslagen van alle toernooien te combineren.
- De landen waar gespeeld wordt zijn de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten, Hongkong, Singapore, Frankrijk en Engeland,
- Op de Gemenebestspelen is de sport opgenomen sinds de Gemenebestspelen 1998 en trok meteen veel toeschouwers.
- De twee daaropvolgende edities, de Gemenebestspelen 2002 en de Gemenebestspelen 2006 trokken op de finaledagen zeer veel toeschouwers en was het na atletiek en zwemmen de populairste sport die tijdens het evenement gehouden werd.
Het grootste toernooi in Nederland is de Amsterdam Sevens dat jaarlijks wordt georganiseerd door AAC op het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam en op het eigen terrein van AAC, sportpark de Eendracht. Dit toernooi wordt ook door vele buitenlandse ploegen bezocht.
Hoe heet het als je scoort bij rugby?
Spelersaantallen en rugbyjeugd Rugby wordt gespeeld met teams van elk 15 spelers. Voor de jongste jeugd (Guppen, Turven, Benjamins en Mini’s) is dat aantal kleiner, net als de afmetingen van het veld en het aantal toegestane spelers in bepaalde spelsituaties.
Er wordt bij rugby gescoord door de rugbybal achter de doellijn van de tegenstander op de grond te drukken. Dit heet een try, Het team dat na twee keer 40 minuten spelen de meeste punten heeft behaald heeft de wedstrijd gewonnen. Conversie, puntentelling en passen Na een try mag worden geprobeerd de bal tussen de doelpalen door te kicken.
Deze spelsituatie heet een conversie, Een try levert 5 punten op en een conversie 2 punten. De rugbybal mag worden gedragen en geschopt (kicken). Bij rugby moet de bal achterwaarts gegooid ( passen ) worden. Een speler die de paal passt moet dat dus doen naar een medespeler die (schuin) achter de speler staat.
- Scrum Bij kleine overtredingen, zoals de bal naar voren gooien, wordt de bal weer in het spel gebracht door het houden van een scrum,
- Hierbij stellen 8 spelers van beide teams zich tegenover elkaar op vanuit de hurkhouding, om daarna, als de bal in de ‘tunnel’ is ingegooid, te proberen de tegenstander weg te duwen en zo de bal in hun bezit te krijgen.
Line-out Wanneer de bal uit is wordt een zogeheten li ne-out gevormd. Een aantal spelers van beide teams stelt zich in twee rijen naast elkaar loodrecht op de zijlijn op, waarna de bal wordt ingegooid. Spelers van beide teams springen dan naar de bal om deze in bezit te krijgen.
- Strafschop Zwaardere overtredingen, zoals buitenspel of het hinderen van een tegenstander zonder bal, levert een strafschop op.
- Een strafschop die tussen de doelpalen door wordt geschopt levert 3 punten op.
- Drop-kick In het vrije spel mag ook op de palen worden geschopt.
- Dit moet gebeuren met een zogeheten drop-kick, waarbij de bal eerst de grond moet raken voor het schoppen.
Een schop tussen de palen door levert 3 punten op.
Is rugby veilig?
Wordt rugby té gevaarlijk? ‘Er is meer kennis over hersenschuddingen’ ANP Jonathan Sexton (l) in actie tegen Wales NOS Sport • maandag 15 februari 2021, 12:59 Met de bal in de hand kreeg rugbyspeler Jonathan Sexton in het Six Nations-duel tegen Wales hard de knie van een tegenstander tegen zijn hoofd. Het was een ongeluk, maar de sterspeler en aanvoerder van Ierland moest met een hersenschudding het veld verlaten.
- Sexton was niet de enige die wedstrijd die met een hoofdblessure van het veld moest.
- Vier anderen gingen met hem.
- Rugby lijkt steeds harder te worden en dus laait de discussie over het hoofdletsel weer op.
- Voor mijn gevoel is het niet erger geworden, maar ik heb geen statistieken”, reageert voormalig Nederlands rugbyspeler en Schots international Tim Visser.
“Rugby is de laatste jaren wel fysieker geworden. Spelers zijn veel groter en sterker geworden.” “Het grote verschil tussen nu en toen ik begon is de kwaliteit van de verzorging. Die is veel beter en de veiligheidsmaatregelen zijn aangescherpt. Daardoor lijkt het erger.” Discussie laait weer op bij Six Nations: zorgt rugby voor blijvende hersenschade? Toine van den Berg, voorzitter van de medische commissie van rugbybond Rugby Nederland, deelt de mening van Visser. “Er is nu veel meer kennis over hersenschuddingen en het wordt zo sneller herkend.
- Dat is de reden dat er meer hersenschuddingen worden vastgelegd.
- Ik denk dat de mate van hardheid hetzelfde is.
- Uit onderzoek is gebleken dat het aantal algemene blessures in de sport stabiliseert.” Visser: “Vroeger zag je hersenschuddingen niet en werd je dus niet van het veld gehaald en speelde je gewoon door.
Niemand zag dat dan. Nu moet je gelijk eraf als de dokter iets ziet”, aldus de man die zeker tien hersenschuddingen gehad heeft tijdens zijn carrière. Toch loert blijvende schade voor rugbyspelers met een hersenschudding. Sexton zou inmiddels al toe zijn aan zijn dertigste hersenschudding. Dat het ook goed mis kan gaan komt steeds vaker boven water. Verhalen over oud-rugbyers die op hun veertigste al dement zijn, zijn geen uitzondering. Zij proberen nu via de rechtbank met de kennis van nu nog letselschade te verhalen bij clubs en bonden.
- Logische vraag bij het publiek is dan ook of het gebruik van een helm niet verstandig zou zijn.
- Maar daar ziet Visser niets in.
- Rugby is fysiek, maar ook juist heel erg technisch.
- Je kunt niet internationaal spelen zonder technisch sterk in je schoenen te staan.” “Als je kijkt naar het aantal tackles en punten van contact en hoeveel blessures daarvan komen is rugby gewoon een heel veilige sport.
Zeker op het hoogste niveau.” Van den Berg ziet het gebruik van een helm ook niet als een oplossing. “Dat heeft veel meer impact. Dan moet je ook alles aanpassen voor de ontvangende partij en wordt het meer American football. En uit onderzoeken uit die sport blijkt ook dat er dan veel hersenschuddingen voorkomen.” Rugby blijft een fysiek spel en dat besef moet je volgens Visser ook hebben. Franse rugbyers brengen Ierland tweede nederlaag toe bij Six Nations In het zeslandentoernooi hebben de Franse rugbyers ook hun tweede duel gewonnen. De nummer twee van vorig jaar won voor het eerst in tien jaar bij Ierland, de nummer drie van 2020: 13-15.
- De laatste keer dat de Ieren hun eerste twee wedstrijden verloren was in 1998.
- Frankrijk leek een kwartier na rust op rozen te zitten toen het na een try van Penaud op 15-3 kwam.
- Ierland bracht in het niet al te beste duel de spanning toch terug via een try van Kelleher en een conversie en penaltygoal van Byrne.
In de slotfase kregen de Ieren na een onnodige Franse overtreding nog de kans om de zege te grijpen, maar de Fransen sloegen de lange aanval af. Deel artikel: : Wordt rugby té gevaarlijk? ‘Er is meer kennis over hersenschuddingen’
Wat draag je bij rugby?
Bij Decathlon koop je de juiste bescherming voor rugby. Wil jij je lichaam beschermen tijdens een rugbywedstrijd? Het dragen van een rugby bitje is verplicht. Scrumcaps en lichaamsprotectie zijn optioneel maar zeker aan te raden. Ze verminderen de kans op blessures aanzienlijk en maken het spel zo veiliger en leuker! Benieuwd hoe je jezelf beschermt tijdens het rugbyen? Bekijk ons sportadvies.
Waar op het lichaam mag je tackelen bij rugby?
Naar achter passen en veilig tackelen – Jonas en Jesse leren de kneepjes van rugby van de aanvoerder van het Nederlandse rugbyteam. De belangrijkste regels zijn dat je de bal altijd naar achteren moet passen en dat tackelen mag, maar wel onder de schouders.
- Woow. Het is groepsworstelen.
- Huh? Erlangs, en goal.
- He? Ja, dat.
- FLUIT Waarom springt hij nou over de achterlijn? Ik weet niet.
- Maar hij gaat langs de paal. Ja, ja.
- En het is hands.
- TV-COMMENTAAR Woow! Hee, ik hoor dat jij een vraag hebt over rugby.
- Dat klopt.
- Wat zijn de regels bij rugby? Dirk Danen, die kun je wel voor een klusje sturen.
Dirk Danen is aanvoerder van Oranje en speelt rugby bij de topclub in Hilversum. Hij gaat Jonas en Jesse de kneepjes van het rugby leren. GESNERP We hebben een veld. Ongeveer zo groot als een voetbalveld. We hebben twee scoringslijnen. Dat noemen we de trylijn.
- Op die trylijn staan die geweldige palen.
- De bedoeling is om op de trylijn te scoren.
- Hoe scoor je? Door de bal op of over de lijn neer te leggen, op de grond.
- Waar zijn die twee palen voor? Als ik hier een try scoor, dus ik heb hem hier op de lijn gelegd.
- Of erover, dan mag ik in het verlengde van deze lijn.
nog eens proberen te schieten op de palen. SPACY MUZIEK Wat is de belangrijkste regel in rugby? De allerbelangrijkste regel is dat je naar achteren moet passen. Een andere qua veiligheid: tackelen mag, maar wel altijd onder de schouders. Dus ik mag je niet bij de nek pakken.
Dat is heel belangrijk. In verband met de veiligheid. Naar voren, juist. Ja, kom maar. Goed zo. Kom maar! Hup! Boem, ja! Oke! Ja, prima. Lekker. Dit zijn de jongens van Oranje. Onder 20. Ze gaan ons vandaag helpen. Ze zetten hier een scrum neer. Wanneer krijg je een scrum? Als de bal bijvoorbeeld voorwaarts wordt gegooid.
We hebben net achterwaarts gegooid. Gaat hij naar voren, fluit de scheidsrechter, krijgen we een scrum. De bal wordt ingegooid in het midden. Jij gaat binden, vasthouden. Heel goed. Bal komt er door het midden in, en bij jou achter uit. Oke.Gooi maar. Bal in het midden.Hij komt eruit.
- Je pakt hem op en gaat rennen.
- Naar voren weer. Goed zo.
- Thanks, boys.
- Wat doe jij het meest? Wat is jouw taak in het team? De positie die jij net had, waar je je hoofd ertussen stopt en de bal moet pakken, dat doe ik.
- Hele grote, forse jongens staan voor in de scrum.
- De snellere, behendige jongens staan aan de buitenkant en moeten er snel bij zijn, snel tackles maken.
Dat is meer mijn taak. Als de bal wordt uitgeschopt. of iemand wordt uitgetackled, dan krijgen we line-out. Yo! Een line-out is als twee jongens een andere de lucht in gooien. De bal wordt ingegooid, dan naar de scrum half gegooid, en het spel is hervat.
- Wie is de scrum half? Degene die het spel verdeelt.
- Die passt de bal door of loopt verder.
- Heb je al wel eens blessures gehad? Ja, zeker.
- Het is vrij ruig.
- Je breekt wel eens een bot.
- Maar na zes weken is die aangegroeid en kunnen we weer.
- Als we gaan tackelen, mag je alleen degene met de bal tackelen.
- We hebben niet de kleinste uitgekozen.
Hem ga je neerleggen. Je moet met je schouders tackelen. Je hoofd aan de goede kant, armen eromheen, en leg hem neer. Klaar voor? Ja.Succes. Let’s go. Tackle. Heb je straffen, bij bijvoorbeeld zware overtredingen? Rode kaart of zo?Ja. Goeie. Een gele kaart is 10 minuten van het veld af.
Bij een rode kaart mag je niet meer terugkomen. En daar zijn ze ook streng mee. Eruit, rode kaart, dan heb je wel een heftige overtreding. Iemand geslagen of zo. Dat mag echt niet. Is twee keer geel ook rood? Ja, klopt. Ja. Heb je wel eens rood gehad? Ja, ik heb helaas wel eens rood gehad. Zegt hij met trots.Dat hoort bij de aard van het beestje.
Oke, we gaan een try scoren. Weet je nog hoe het moet? Ja, je moet over deze lijn de bal op de grond duwen. Juist. Op of over de lijn. Het is belangrijk dat ik de bal met mijn handen op de grond duw. Als ik hem laat vallen, is dat een try? Nee. Heel goed. Dat is geen try.
Proberen? Goed. Hij gaat proberen te scoren, jij gaat proberen te tackelen. Oke? Ja. Oke, klaar? Let’s go. Netjes. Ga er maar omheen. Goed zo! Scoren! Jaaaaa. Netjes. Prima. We hebben nu een try gescoord. Vijf punten waard. Nu mag je nog op de palen schieten. Hoeveel punten levert dat op?Twee. Twee punten, heel goed.
We gaan het proberen. *Wilhelmus van Nassouwe *Ben ik van Duitsen bloed *Het vaderland getrouwe *Blijf ik tot in den dood* GETOETER STEVIGE MUZIEK GEJUICH APPLAUS Yes. Goed gedaan man. Vond je het leuk? Heel leuk. Al je vragen beantwoord? Zeker. Goed zo. Heb jij nog wat bij hem gezien? Ik moet eerlijk zijn.
Wat is het beste rugby land?
Rugby in Nieuw-Zeeland: waar sport écht tot leven komt Waar wij met het WK voetbal in het oranje juichen voor onze leeuwen, klopt het hart van elke Nieuw-Zeelander sneller bij het zien van een ovale bal en een zwart shirt. Nieuw-Zeeland is ‘s werelds beste rugbyland ooit.
- Maar waarom is het zo bijzonder? Rugby is groot in Nieuw-Zeeland.
- De nationale sport vormt misschien wel dé essentie van de cultuur waarbij Kiwi’s en Maori in sterke verbinding staan.
- Alles wijkt voor rugby.
- Dat blijkt maar weer in 2011.
- Een natuurramp lag op de loer toen in dat jaar een containerschip vastliep voor de Nieuw-Zeelandse kust.350 ton zware stookolie verdween in het water van de oceaan.
Toch werd de ingelaste televisie-uitzending over deze gebeurtenis gewoon onderbroken voor de opstelling van de All Blacks tegen Australië. Het is de moeite waard om een rugbywedstrijd bij te wonen als u er, Maar wat maakt een wedstrijd bijwonen zo bijzonder? Na het Nieuw-Zeelandse volkslied houdt iedereen in het stadion zijn adem in en leggen de tegenstanders hun armen over elkaars schouders.
Zoals aan het begin van elke wedstrijd stellen de All Blacks zich op – klaar om hun tegenstanders te imponeren. De Haka wordt uitgevoerd om hun strijdlust kenbaar te maken. stamt uit de tijd van de Maori-krijgers. De dans heeft iets magisch en zet de tegenstanders al op psychologische achterstand. Daarom probeerden de Schotten de rituele dans al eens – zonder succes – te verbieden.
Deze populaire sport gaat gepaard met talloze regels. Zo is het doel van de spelers om de bal over de zogeheten tryline van de tegenstander te drukken óf tussen de palen te schoppen. Hierbij levert een try vijf punten op (als de bal tegen de grond wordt gedrukt) en een drop-goal slechts drie (waarbij de bal tijdens het spel op het doel wordt getrapt).
Dat doen zij door de bal enkel achterwaarts te spelen en spelers te tackelen om de bal te bemachtigen. Er vinden regelmatig lokale wedstrijden plaats die u als reiziger kunt bijwonen om de sfeer te proeven. En ook zonder kennis van het spel is het bijzonder om een wedstrijd bij te wonen. Neem contact op met onze reisspecialisten om te vragen naar de mogelijkheden.
Maak kennis met All Blacks, het nationale team van Nieuw-Zeeland. All Blacks wordt door velen beschouwd als het beste rugbyteam ter wereld. In 2015 sleepten ze voor de derde keer het wereldkampioenschap binnen nadat ze met 34-17 wonnen van hun aartsrivaal Australië.
- De allereerste rugbywedstrijd van het team vond plaats in 1893, tegen spelers uit de Australische regio New South Wales.
- In 1903 speelde het team z’n eerste interland in Sydney, waarna ze in 1987 voor het eerst wereldkampioen werden.
- All Blacks dankt zijn naam aan het zwarte tenue dat de spelers dragen.
Deze opvallende verschijning bleef niet onopgemerkt waardoor het team in Engeland de bijnaam ‘All Blacks’ kreeg. Kunt u tijdens uw rondreis geen wedstrijd bijwonen? Stop dan even bij het New Zealand Rugby Museum in Palmerston North (ten zuidoosten van).
Hoe oud moet je zijn voor rugby?
Beginnen met rugby Rugby speel je samen en is voor iedereen! De jongsten zijn 5 jaar wanneer ze beginnen. Rugby kan door iedereen gespeeld worden. Ben je snel en beweeglijk dan is een plek aan de zijkanten van het veld (de wing) een goede plek om te spelen.
Ben je klein maar behendig dan is het spelverdelen (de scrum half) misschien jouw plek. Ben je sterk en zwaar dan is een plek in de scrum jouw plek. Rugby is een echte teamsport. Je speelt met elkaar en kunt niet zonder elkaar. Niet in het veld maar ook niet daarbuiten. Vele rugbyspelers hebben hechte vriendschappen voor het leven met hun teamgenoten! JEUGDRUGBY Rugby is een sport geschikt voor jonge kinderen, zowel voor jongens als voor meisjes.
Jonge kinderen willen graag stoeien en daarvoor is tijdens het spel rugby meer dan voldoende ruimte. Rugby is niet voor niets de snelst groeiende sport in Nederland. Wanneer kan een kind beginnen met rugby? De jongste kinderen zijn 4 à 5 jaar wanneer ze met rugby beginnen.
- Er worden dan nog geen wedstrijden gespeeld.
- Spel en plezier zijn de belangrijkste aspecten tijdens trainingen van de allerjongsten.
- Inderen trainen en spelen in verschillende leeftijdscategorieën: Guppen onder 6 jaar Turven onder 8 jaar Benjamins onder 10 jaar Mini’s onder 12 jaar Wanneer kinderen ouder worden gaan ze steeds meer het echte rugbyspel spelen.
Veiligheid staat dan voorop! Het is ook om die reden dat de jeugdcompetitie pas na de mini’s begint. Kinderen moeten vooral plezier in het spel beleven en niet het gevoel hebben wekelijks te moeten presteren in een competitie. Jeugdcompetitie spelen. Vanaf dat een jeugdlid ongeveer 13 jaar is, wordt er door de teams meegespeeld in de competitie.
- De trainingen zijn meer en meer gericht op de wedstrijden en het gaat er ook tijdens de traininge soms stevig aan toe.
- Ook de oudere jeugd is ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën: Cubs onder 14 jaar Junioren onder 16 jaar Colts onder 18 jaar Hoe ouder de spelers, hoe meer rugbyregels uit het volwassen rugby gaan gelden.
In de jeugdcompetitie wordt gespeeld om het Nationaal Kampioenschap. SENIOREN Ben jij ouder dan 18 jaar? Dit is geen probleem, want je kan ieder moment beginnen met rugby. Onze teams spelen op verschillende niveau’s, waardoor er altijd wel een juiste plek gevonden wordt.
- Naast de trainers zullen jouw teamgenoten je helpen om het spel zo snel mogelijk te lerenen voor je het weet speel jij je eerste wedstrijd! BEN JIJ GEÏNTERESSEERD IN HET RUGBYSPEL ? Iedereen mag vrijblijvend een paar keer meetrainen om zo een idee te krijgen of rugby bevalt.
- Om eens langs bij EZRC Oemoemenoe.
Kijk bij de verschillende teams hier op de website voor de trainingstijden of stuur een email naar Pas wel op, want als je een keer komt meespelen, dan ben je meestal al snel verkocht aan de sport! Tot snel! : Beginnen met rugby
Wat is het verschil tussen American football en rugby?
Rugby/ American football – sportmaterialen voor uw school American Football wordt met 11 spelers per team gespeeld en Rugby met 15 spelers per team. Het speelveld bij rugby is iets langer en veel wijder.Bij rugby mag de bal niet vooruit worden gespeeld, bij American football wel.Rugby wordt gespeeld in vier keer 15 minuten en football in twee keer 40 minuten.Bij beide sporten wordt er een ovale bal gebruikt, waar de American Football iets meer puntig is en de Rugby bal in het midden dikker is.
Is rugby een zware sport?
Houden aan afspraken en regels – De sport rugby vereist veel discipline van spelers. Het is een fysiek zware sport, die veel training vereist. Bij een gebrek aan discipline wordt het resultaat minder. Ook zorgt discipline ervoor dat de sport op een goede manier uitgevoerd kan worden.
- Buiten de sport is discipline ook een belangrijke factor voor succes en goede resultaten.
- Door gedisciplineerd te rugbyen kan het spel normaal verlopen zonder incidenten.
- Binnen de rugby is het gebruikelijk dat alleen de aanvoerder met de scheidsrechter in discussie gaat.
- Op deze manier blijft het spel geordend.
Ook worden de regels voortdurend verbeterd voor een soepel en eerlijk verloop van het spel. Vroeger was het bijvoorbeeld niet toegestaan om te wisselen tijdens een wedstrijd.
Wat is het verschil tussen rugby en Rugby League?
Union of League? – Ten eerste zijn er twee verschillende versies van rugby: union en league. Het duidelijkste verschil is dat rugby union teams van 15 spelers hebben, en rugby league teams van 13 spelers hebben.
Hoelang duurt een rugby?
Rugby Union Wij spelen Rugby Union! kortweg rugby, is een balsport die is ontstaan aan de Rugby School in Engeland. Volgens de legende, pakte een jonge heer tijdens een schoolwedstrijd football de bal (een opgeblazen varkensblaas, omhuld door leer) met zijn handen op en ging daarmee rennen richting doel van de tegenstander.
Deze speler, William Webb Ellis, wordt tegenwoordig nog steeds gezien als de grondlegger en uitvinder van de balsport. Van origine werd in Engeland rugby aangeduid als Rugby Football. Gedurende de jaren zijn de regels danig veranderd en deze worden nog vrijwel ieder jaar aangepast om de sport vooral veilig en aantrekkelijk te houden.
Rugby is een van de bekendste veldsporten ter wereld. Een wedstrijd wordt gespeeld door twee teams van 15 personen en duurt 2 maal 40 minuten. Tijdens de wedstrijd proberen de spelers een ovale bal over de zogenaamde tryline van de tegenstander te drukken of tussen de palen te schoppen om zo punten te scoren.
- Spelers mogen de bal dragen of schoppen.
- Het afspelen met de handen naar een teamgenoot (passen) mag alleen in achterwaartse richting.
- In 1886 werd de International Rugby Football Board (IRFB) opgericht, de naam werd in 1997 gewijzigd in International Rugby Board (IRB).
- De organisatie is gevestigd in Dublin.
De IRB bepaalt de spelregels (in de rugbywereld ‘laws’ genoemd) en organiseert wereldkampioenschappen (sinds 1987). Sinds 1995 is de sport professioneel. Daarvoor was van betaling geen enkele sprake. De spelers moesten zelf hun kopje koffie na afloop van de wedstrijd betalen, bier was wel gratis.
- Door deze houding van de bonden behoren de rugbybonden tot de rijkste sportbonden ter wereld.
- Er wordt wel eens gezegd dat de mijnwerkersstaking begin jaren 70 in Wales gesponsord werd door de WRU.
- Naast Rugby Union bestaat er ook de variant Rugby League.
- Rugby League is lang geleden in 1895 afgesplitst van Rugby Union.
Het was destijds de professionele rugbyvariant, met 13 in plaats van 15 spelers. Tegenwoordig worden beide varianten professioneel gespeeld. Bij Rugby League verlopen met name de tackles geheel anders, omdat het gevecht om de bal stopt nadat een speler met de bal is getackeld.
- Daardoor ontstaat een ander spelpatroon.
- In Nederland of België zul je vrijwel nooit een wedstrijd Rugby League zien.
- Spelregels De spelregels van Rugby Union zijn opgesteld door de IRB.
- Speelveld De palen staan op de doellijn.
- Achter de doellijn ligt de achterlijn.
- Het gebied tussen deze twee lijnen is het doelgebied.
In het doelgebied kan een try kan worden gedrukt. Voor de doellijn ligt het verdedigingsvak tot aan de 22-meterlijn. In dat verdedigingsvak staat op 5 meter van de achterlijn een onderbroken lijn. Spelhervattingen mogen niet tussen deze lijn en de doellijn plaatsvinden.
Ze worden naar deze 5-meterlijn terug geplaatst. Tussen de 22-meterlijn en de middellijn ligt de onderbroken 10-meterlijn. Deze ligt op 10 meter van de middellijn. Deze 10-meterlijn moet worden gepasseerd bij de aftrap. Verder heeft deze lijn geen betekenis. Verder lopen er ook nog lijnen in de lengterichting van het veld.
Te beginnen de zijlijn. Op 5 meter daarnaast staan er onderbroken lijnen en op 15 meter van de zijlijn nog een. Dit zijn de lijnen waartussen de spelers moeten staan die een line-out opvangen. Bal Bij rugby wordt gebruikgemaakt van een ovale bal zoals hier afgebeeld.
Dat is een andere bal dan de bal van American football. De bal van American football is iets korter en puntiger, traditioneel bruin en heeft de kenmerkende witte, iets uitstekende veters. Deze Amerikaanse bal wordt NIET gebruikt bij rugby. Tackle Een speler in bezit van de bal (de baldrager) mag worden getackeld door een tegenstander.
Andere spelers dan de baldrager mogen niet worden gehinderd (obstruction). Ook het in de weg staan van een tackle kan worden bestraft (crossing). Een tackel bestaat uit het naar de grond brengen van de tegenstander gebruikmakend van armen (en handen). Daarbij mogen hoofd of nek niet worden geraakt (high tackle).
Een speler geldt als getackeld als een knie of hoger lichaamsdeel de grond raakt. De baldrager moet dan onmiddellijk aanstalten maken om de bal af te geven. Niet op tijd afgeven kan worden bestraft (holding the ball). De tackelaar moet onmiddellijk aanstalten maken de getackelde speler de ruimte te geven de bal af te staan.
Niet op tijd ruimte geven kan worden bestraft (not releasing). Na een tackel ontstaan er 2 buitenspellijnen. Aan de uiterste lichaamsgrens aan de zijde van de tegenstander en aan de uiterste lichaamsgrens aan de eigen zijde. De spelers moeten zich gaan opstellen aan hun eigen zijde aan weerszijde van deze lijnen.
- De enige weg die open staat naar de zijde van de tegenstander is over de getackelde speler heen vanaf de eigen zijde.
- De begrenzing van deze doorgang wordt gevormd door de lichaamsgrenzen van de spelers betrokken bij de tackel.
- Inkomen vanaf de zijkant kan worden bestraft (coming in from the side).
- Een baldrager heeft het recht na een tackel nog één beweging te maken alvorens de bal af te geven.
De speler kan hiervan gebruikmaken om zo terrein te winnen of zelfs een try te scoren. Ruck Na de tackel gaat de strijd om de bal gewoon verder. Boven de spelers op de grond vormt zich gewoonlijk een ruck. De beste vertaling hiervan is wellicht “de meute”.
De meute die de tackel volgt. Van beide zijden komt een meute (staande) spelers die elkaar de ruimte betwisten. Het is echter niet de bedoeling om op de getackelde spelers te duiken. Wie naar de grond gaat bij het inkomen kan worden bestraft (off feet). Wat ontstaat doet denken aan een scrum. Het wordt ook wel eens een loose scrum genoemd.
Spelers betwisten elkaar de positie boven de bal door tegen elkaar aan te duwen. Net als bij een scrum geldt hier: schouders boven de heupen om het veilig te houden. Doordat de getackelde speler nog één beweging heeft, brengt deze de bal gewoonlijk naar zijn eigen zijde.
- Daardoor is het meestal makkelijker voor zijn medestanders om de bal te beschermen.
- In de meeste gevallen komt de bal aan de zijde van de baldrager uit de ruck.
- Daardoor kan weer een nieuwe aanval ontstaan.
- Alle spelers die bij een ruck zijn betrokken, moeten zich binden aan de ruck.
- Dat binden bestaat gewoon uit fysiek contact maken.
De buitenspellijnen van de tackel worden door de ruck nog verder uitgebreid. Ook hier geldt: de fysieke grenzen van eenieder die betrokken is bij de ruck bepalen de lijnen, voor en achter, links en rechts. Iedereen die niet gebonden is aan de ruck, moet zich dus achter de laatste voet van zijn medespeler in de ruck opstellen.
Niet gebonden spelers moeten de buitenspellijn in acht nemen. Niet tijdig binden kan worden bestraft (off side). In een ruck mag geen van de spelers in de ruck de bal met de hand aanraken (hands in ruck). Men mag wel de bal met de voeten terugbrengen, zodat de tegenpartij er niet meer bij kan. Dit wordt rucking the ball genoemd.
De bal wordt zo naar de achterkant van de ruck gebracht. Daar kan de bal worden opgeraapt door een vrije speler, meestal de scrum half. Pas als de scrum half de bal in handen heeft, is de ruck voorbij. Maul Als een baldrager wordt aangevallen, maar alle medestanders die fysiek contact maken met de baldrager worden niet naar de grond gebracht, dan ontstaat een maul.
- Dat woord kan misschien het best worden vertaald met moker.
- Net als bij een tackel ontstaan er buitenspellijnen vóór en achter en links en rechts van de maul.
- Medestanders moeten met elkaar gebonden blijven om bij de maul te horen.
- Spelers mogen alleen vanaf hun eigen zijde duwen.
- Het team in balbezit probeert de bal gewoonlijk naar de achterste teamgenoot in de maul te brengen.
Als een maul tot stilstand komt en de bal er niet snel genoeg uitkomt, wordt het spel hervat met een scrum. Het doelbewust laten instorten van een maul is een ernstige overtreding (collapsing the maul). Scrum Een scrum (kort voor scrummage) is een spelhervatting die vaak voorkomt tijdens een wedstrijd.
De scheidsrechter geeft een scrum als spelhervatting na kleine, technische overtredingen, bijvoorbeeld wanneer een speler de bal voorwaarts laat vallen of als de bal onspeelbaar is geworden. De scrum mag worden gezien als een geordende ruck. In beginsel heeft het ingooiende team de beste kansen om een nieuwe aanval op te zetten.
In een scrum stellen acht spelers van ieder team zich in een vaste formatie tegenover elkaar op en proberen door duwen in balbezit te komen. De bal wordt in de scrum gebracht door de scrum half. De spelers mogen slechts duwen met de schouders boven de heupen.
- Het is niet toegestaan een scrum naar de grond te drukken.
- Dit wordt gezien als een overtreding (collapsing the scrum).
- Nadat de bal in de scrum is ingebracht zal de hooker proberen de bal met de hak van zijn schoen naar achteren te werken.
- De inworp moet loodrecht op de scrum worden uitgevoerd.
- Het is niet toegestaan de bal schuin de scrum in te gooien naar de eigen partij (feeding).
Als de bal aan de achterkant van de scrum naar buiten komt, zal meestal de scrum half de bal weer oppakken en gaat het spel verder. Line-out Een line-out wordt gegeven als de bal over de zijlijn is gegaan. De plaats waar de line-out wordt gegeven is echter niet noodzakelijkerwijs de plaats waar de bal de lijn passeerde.
- In de eerste plaats is de bal uit, of beter in touch als de bal de grond raakt, hetzij direct, hetzij via een speler.
- Een springende speler buiten de lijnen, mag de bal dus weer in het veld gooien zolang hij daarbij de grond maar niet raakt met de bal in handen.
- Aan de andere kant: een speler met de bal in handen binnen de lijnen, die met een voet buiten het veld de grond raakt, heeft de bal dus in touch gemaakt.
Verder is het niet zomaar mogelijk om terreinwinst te boeken door buiten het eigen 22-meter-gebied direct over de zijlijn te kicken. Een kick direct over de zijlijn vanuit het eigen 22-meter-gebied leidt gewoon tot een line-out op de plaats waar de bal over de zijlijn ging.
Buiten het eigen 22-metergebied leidt dit tot een line-out ter hoogte van de plaats van de kick. Wordt de bal echter indirect over de zijlijn gekickt, dan geldt gewoon de plaats van het passeren van de zijlijn als de plaats van de line-out. Indirect betekent dat de bal eerst de grond (of iets anders) raakt alvorens in touch te gaan.
Bij een line-out stellen spelers van beide teams zich op in twee rijen dwars op de zijlijn met 1 m onderlinge afstand. Elk team is vrij om te bepalen hoeveel spelers in de line-out gaan staan. Een speler (meestal de hooker) gooit de bal tussen de 2 rijen door dwars op de zijlijn in.
- Spelers in de rij mogen worden opgetild om de bal te vangen of naar een teamgenoot door te spelen.
- Belangrijk is dat dit veilig gebeurt.
- Een speler met de bal mag dus niet worden aangevallen, zolang deze niet op de grond staat.
- Scoren In rugby kunnen de spelers op verschillende manieren punten scoren: Het trappen van de bal tussen de verticale palen en boven de dwarslat in het verdedigingsgebied van de tegenstander.
Dit mag als de scheidsrechter een penalty heeft toegekend na een overtreding. Maar het mag ook vanuit een open-spelsituatie. De kick moet dan echter genomen zijn als drop-kick. Hiervoor worden 3 punten toegekend. De bal over de tryline van de tegenstander drukken (een ‘try’).
- Deze score levert 5 punten op.
- De scheidsrechter mag na verdedigende overtredingen een straf-try toekennen.
- Punten Een winstpartij levert 4 punten op, een gelijkspel 2 en bij verlies krijgt men 0 punten.
- Er kan 1 bonuspunt verdiend worden bij winst met 3 try’s of meer en 1 bonuspunt bij verliest met 7 punten verschil of minder.
Een try Na het scoren van een try mag een speler trachten een extra score toe te voegen door het nemen van een zogenaamde conversie kick. De conversie kick mag worden genomen ergens in een rechte lijn langs de lengte van het veld ten opzichte van de plaats van de try.
- Als deze conversie raak is, is dit 2 punten waard.
- Posities van de spelers De vijftien spelers van een rugbyteam zijn in twee categorieën in te delen.
- De spelers met rugnummer 1 t/m 8 zijn de voorwaartsen, ofwel het ‘Pack’, de spelers met rugnummer 9 t/m 15 zijn de driekwarters, ook wel de ‘backs’ genoemd.
Tevens kennen we een verder onderverdeling van het pack en de backs. Zo worden in het pack, de eerste rij, twee props met in het midden een hooker, te samen met de tweede rij, waar de twee locks staan, de front five genoemd. De nummers 6 t/m 8 van het pack vormen te samen de ‘back row’, ofwel derde rij.
Een team mag maximaal zeven reservespelers hebben. De voorwaartsen zijn belangrijk in de spelonderdelen waarvoor geproportioneerde kracht en techniek nodig is, bijvoorbeeld in de scrums, de rucks en de mauls. Deze spelers in de eerste rij zijn vaak zwaarder en sterker dan de backs. De meeste eerste rijers, met name de props boeten hierdoor aan snelheid in, maar er zijn hookers die qua snelheid en behendigheid met de bal in de hand niet voor de driekwarters onder doen.
Tweede rijers, de locks, zorgen voor het balbezit vanuit de line-outs en voor het ‘op slot zetten’ van de scrum. Meestal zijn deze spelers langer dan 1,95 m en buiten zij hun lengte gepaard met de benodigde sprongkracht uit om boven hun tegenstanders uit te komen.
- De derde rijers zijn de verbindingsspelers van het team die zowel bij het opzetten en continueren van aanvallen, alsmede het afbreken van aanvallen van de tegenstander, voor balbehoud en/of nieuw balbezit moeten zorgen.
- De bijdrage van de backs is snelheid en techniek.
- Zij worden geacht met snelle combinaties de verdediging van de tegenstander uit positie te spelen.
Tevens vormen zij het eerste verdedigingsblok, stoppen aanvallende spelers van de tegenpartij af tot het moment dat de derde rijers zich ermee kunnen bemoeien om balbezit veilig te stellen. De scrum-half en fly-half zijn de spelverdelers en worden samen de half-backs genoemd.
- De posities van de spelers worden meestal in het Engels aangeduid.
- Rugby union posities 1.
- Loosehead Prop 2. Hooker 3.
- Tighthead Prop 4. Lock 5. Lock 6.
- Blindside Flanker 7.
- Openside Flanker 8.
- Nummer 8 9.
- Scrum-half 10.
- Fly-half 11.
- Left Wing 12.
- Inside Centre 13.
- Outside Centre 14.
- Right Wing 15.
- Full-back Internationaal Het belangrijkste internationale toernooi is het wereldkampioenschap rugby, dat iedere vier jaar wordt georganiseerd.
De huidige wereldkampioen is Nieuw-Zeeland, dat in 2011 de Webb Ellis Cup wist te veroveren door Frankrijk in de finale te verslaan. In grootte en publieke belangstelling doet het toernooi maar voor weinig evenementen onder, maar het doet wel onder voor de Olympische Spelen en het WK voetbal.
Het Nederlands rugbyteam doet sinds 1989 mee aan de kwalificatie toernooien voor dit evenement. Ternauwernood werden de eindronden van 1991 en 1995 gemist. De Nederlandse selecties in die jaren konden zich meten met de Europese subtop, zoals Roemenië en Italië. Ook werden regelmatig topteams uit Frankrijk, Engeland en Wales door het Nederlands Vijftiental verrast.
Sedert 1995 is Rugby Union ook als professional te beoefenen en zijn de verschillen tussen de landen met een professionele kern en een betaalde competitieopzet en de ‘kleinere’ landen onoverbrugbaar geworden. Op het Noordelijk halfrond bestaat al sinds de jaren tachtig van de negentiende eeuw een jaarlijkse competitie tussen de sterkste rugbylanden van Europa.
Ooit begonnen als vierlandentoernooi, tussen Engeland, Ierland, Wales en Schotland, werd in het begin van de twintigste eeuw Frankrijk toegelaten en was er vanaf 1910 sprake van een vijflandentoernooi. Echter vanaf 1931 werd Frankrijk uitgesloten van deelname omdat de organisatie in Engeland vermoedde dat er in Frankrijk spelers betaald werden.
In 1939 werd de ruzie bijgelegd en mocht Frankrijk wederom aan dit toernooi deelnemen. In het jaar 2000 wordt Italië toegelaten tot het prestigieuze toernooi en wordt nu ieder jaar het zeslandentoernooi gehouden. De deelnemende teams zijn Engeland, Wales, Frankrijk, Italië, Ierland en Schotland.
Opvallend hierbij is dat Ierland internationaal uitkomt als combinatie van Ierland en Noord-Ierland (Verenigd Koninkrijk). Er wordt dan ook een apart volkslied gespeeld, Ireland’s Call. Kleinere Europese rugbylanden, waaronder België en Nederland, spelen onder de vlag van de Europese Rugbybond FIRA-AER de European Nations Cup.
Op het Zuidelijk halfrond heet de tegenhanger van het Europese Zeslandentoernooi Tri Nations Series. De deelnemers zijn Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Vanaf de editie van 2012 neemt Argentinië ook deel aan deze competitie en is de naam gewijzigd naar Rugby Championship Winners.
- Mentaliteit Hoewel het er op het veld soms hard aan toegaat, hebben rugbyers een onderlinge erecode die is gebaseerd op respect.
- Na een wedstrijd bedanken de teams elkaar door voor de tegenstander een erepoortje te vormen.
- Daarna volgt altijd de ‘derde helft’, waarin de sfeer kameraadschappelijk te noemen is.
Tijdens een wedstrijd wordt het als onwenselijk gezien dat de beslissingen van de scheidsrechter worden bekritiseerd door spelers. De enige van wie het wordt gedoogd is de teamcaptain. Bij rugby mogen de scheidsrechters bij openlijke kritiek een penalty geven door de overtredende partij de bal te ontnemen en tien meter terug te laten gaan op het eigen terrein.
Bij herhaaldelijke kritiek op de spelleiding kunnen spelers (tijdelijk) van het veld worden gestuurd. Studentenrugby In Nederland heeft het rugby altijd een officieuze scheiding gekend tussen de studentensport en de burgersport. Dit verschil bestond in eerste instantie uit het internationale karakter van de rugbysport waardoor de studenten door internationale medestudenten in eerdere fase in aanraking kwamen met de internationale sport.
Het is dan ook niet toevallig dat de Eindhovense, Groningse en Leidse studenten aan de basis stonden van de rugbysport in Nederland. Door deze internationale invloeden heeft de sport haar basis in Nederland kunnen vinden. Dat de afgelopen jaren niet-studententeams kampioen kon worden zoals rugbyclub Hilversum betekent dat de rugbysport haar studentenstatus heeft kunnen ontgroeien.
Spelregel | Union | League |
---|---|---|
Veld | 70 meter breed en maximaal 144 meter lang | lengte tussen 112 en 122 meter, 68 meter breed |
Spelers in team | 15 | 13 |
Spelverloop | na tackle gaat het spel door, tackle op speler zonder bal niet toegestaan, nit toegestaan de bal opzettelijk buiten de lijnen te plaatsen, om een try te scoren hoeft de speler niet over de achterlijn te zijn. | 6 pogingen om te scoren waarbij een poging voorbij is als de speler wordt getackled, speler zonder bal mag een schouderduw krijgen, om een try te scoren moeten speler en bal over de achterlijn zijn, bal mag opzettelijk buiten het veld worden gewerkt, geen inworpen (line-outs) |
Puntentelling | Try 5 punten, Conversie 2 punten, Drop goal 3 punten, penalty 3 punten | Try 4 punten, Conversie 2 punten, Drop goal 1 punt, penalty 2 punten |
Welke schoenen voor rugby?
De eigenschappen van een rugbyschoen – Rugbyschoenen zijn speciaal ontworpen voor de fysieke en tactische eigenschappen van de rugbysport. Om goed te kunnen rugby’en is het van belang om stabiliteit en snelheid te kunnen combineren, zowel voor bij het passen als tijdens het rennen en tackelen.
Schoenen met noppen zijn daarom essentieel voor iedere rugbyspeler. De rugbyschoenen moeten drie belangrijke eigenschappen combineren: comfort, stabiliteit en grip. Daarnaast is het van belang dat de rugbyschoenen de voeten en enkels zo optimaal mogelijk ondersteunen tijdens trainingen en wedstrijden.
Daarom is het belangrijk dat je altijd de juiste maat rugbyschoenen en rugbysokken draagt om zodoende transpirantie en wrijving te verminderen.
Welke schoenen rugby?
YES, een nieuwe BFF 😛 Supercool dat je voor de mooiste sport op aarde hebt gekozen. Volg onze socials op @deRugbySpecialist.nl en je bent ook gelijk lid van de knapste rugbyspelers van Nederland. Maar dan, waar beginnen we mee? Hieronder een paar korte tips.
- Bij je eerste training is het in ieder geval handig om een bitje te hebben en schoenen met grip.
- Verder moet je er rekening mee houden dat je geen ritsen in je kleding hebt.
- Daar kan je elkaar lelijk mee blesseren.
- Een top met een capuchon is ook niet handig.
- Je hebt zelf minder zicht en je tegenstander heeft meer te grijpen.
Bitje: Let bij de aanschaf van een bitje op de maat. De meeste junior bitjes kun je gebruiken tot een jaar of 10/11, daarna kom je vaak op het kantelpunt naar Senior. Ook al is er bij de kleintjes nog niet veel contact, is het toch handig om het kind er al aan te laten wennen.
- Uiteindelijk heb je er zeker een nodig.
- Waarin zitten de prijsverschillen? De duurdere bitjes zijn technischer opgebouwd.
- De voordelen kunnen dan zijn dat je bijvoorbeeld meer comfort hebt.
- Ze zijn vaak slanker, zodat je makkelijker adem kan halen.
- Maar er zijn er ook die de onderkaak meer naar voren zetten, zodat deze beter in het scharnier blijft zitten.
Er zijn zelfs bitjes met demping die trillen richting de schedel helpen te reduceren om de kans op een hersenschudding iets lager te maken bij impact. Tip: Spoel je bitje af en plaats hem in de mond. Mocht een ‘basis’ te diep zijn? Knip wat lengte weg aan de achterzijde en vorm deze om eventuele harde randjes weg te smelten.
- Schoenen : Voor de guppen, turven en benjamins zijn allerlei schoentjes prima.
- Als er noppen opzitten, maakt dat het spel voor je veel leuker.
- Je kan immers wat sneller bewegen als je meer grip hebt.
- Een echte rugbyschoen is natuurlijk wel veel ‘ echter’,maar geen must.
- Vanaf de mini’s is het een rugbyschoen wel aan te raden.
Buiten de meerwaarde van de grip, is in een rugbyschoen de plaat (zool) steviger dan bij voetbalschoenen. Daardoor kan je ook je kracht beter wegzetten in een tackle of ruck, Hou er wel rekening mee dat je in Nederland nog niet met schroefnoppen mag spelen tot aan de CJC.
- Vanaf de cubs tot aan de senioren is het echte schoenenwerk mogelijk.
- Nu ontkom je niet meer aan het voordeel wat een rugbyschoen geeft.
- De verschillen in prijs hebben vooral te maken met de materialen.
- In de duurdere schoenen worden materialen gebruikt die ervoor zorgen dat de schoen meer torsiestijfheid krijgt, meer comfort, meer grip.
Kleding: Maak het je zeker in het begin niet te moeilijk. Let in ieder geval op kleding die comfortabel is. Geen ritsen, knopen en capuchons. Kleding waar de warmte en vocht sneller worden afgevoerd maken het spel en de training aangenaam. Gaandeweg kom je erachter dat sommige items bij de rugbyoutfit horen zoals een goede baselayer en bijvoorbeeld trainingtops die waterdicht zijn en de huid droog houden,
- Eerst maar eens een goede basis en lekker starten.
- Je zal merken dat je net zo veel van de sport gaat houden als wij.
- Dat het team uit vele facetten bestaat waar ook alle lichaamstypen een meerwaarde hebben.
- Dat je voor elkaar opkomt en aanmoedigt op het veld.
- Welke taal je ook spreekt.
- TOGETHER we are STRONGER Psssst.
Heb je vragen over producten of persoonlijk advies? Bel of app naar 015 -3 640 640
Is rugby een goede sport?
Veelgestelde vragen & antwoorden – Waarom is rugby een goede sport voor kinderen? Rugby is een goede sport voor kinderen omdat het een sport is die communicatie en samenwerking bevordert. Het is een sport die zowel fysiek als mentaal uitdagend is en kinderen aanmoedigt om hun grenzen te verleggen.
Vanaf welke leeftijd kan mijn kind op rugby? Vanaf 5 jaar mogen kinderen al starten met rugby. Kinderen worden vooral spelenderwijs bekend gemaakt met (de spelregels van) de sport. Het gaat vooral om plezier maken. Wat zijn de regels voor het spelen van rugby voor kinderen? Er zijn een aantal regels die moeten worden bewaakt door coaches, ouders en andere betrokkenen.
Deze regels zijn onder meer: geen contact, niet schoppen, niet tackelen, geen kopstoten en niet spelen met harde ballen. Jarenlang werkte Leonie als beleidsmedewerker en manager in de (jeugd)zorg en welzijn. Momenteel heeft ze een eigen praktijk, waar ze Reiki behandelingen geeft aan volwassenen en kinderen. In 2023 gaat ze samen met haar partner en 2 zoons een jaar op reis.
Hoe vaak mag je wisselen bij rugby?
Elke ploeg mag zeven keer wisselen, maar als een speler er eenmaal uit is, mag hij niet meer terug in het veld komen.
Wat is een scrum bij rugby?
De scrum is een herstart van een wedstrijd die plaatsvindt na een kleine overtreding, zoals een voorwaartse pas. Het is een fysieke betwisting van het balbezit en daarom moet, net zoals bij elk contact, veiligheid een eerste aandachtspunt zijn. Spelers, trainers en scheidsrechters hebben allemaal een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de scrum eerlijk, competitief en veilig is.
Het is noodzakelijk dat alle spelers de juiste technieken voor hun positie kennen en met hun tegenstander samenwerken om rechtop te blijven. In de scrum heeft het niet-bestrafte team het voordeel dat het de bal mag ingooien, meestal vanaf de linkerkant van de scrum. De verdedigende kant heeft de mogelijkheid om de bal terug te heroveren door ofwel de bal te hooken bij het ingooien of door het aanvallende team over de bal weg te duwen.
De scrum start de wedstrijd en wordt gevolgd door open spel indien de bal uit de scrum komt. Spelregels Een scrum wordt in het speelveld gevormd, indien acht spelers van elk team, gebonden in drie rijen voor elk team, zich zo dicht bij elkaar opstellen dat de hoofden van de voorste rijen in elkaar gehaakt zijn.
Waarom heet rugby rugby?
Volgens een bekende legende is rugby in 1823 begonnen toen William Webb Ellis (leerling van Rugby School in Engeland) tijdens een wedstrijd de bal oppakte en ermee naar de overkant van het veld rende. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit naar alle waarschijnlijkheid geen historisch feit is, maar Webb Ellis wordt op zijn school nog steeds vereerd en de beker die aan de wereldkampioen wordt overhandigd, heet de Webb Ellis Cup,
- Het met een groep achter een ovale-bal aanlopen, waarbij de tegenstander fysiek mag worden tegengehouden, stamt uit de Middeleeuwen.
- Met name in Zuid-Frankrijk werden zomerspelen georganiseerd tussen dorpen waarbij een voorwerp, meestal een zak gevuld met hooi, op het marktplein van het andere dorp moest worden gebracht.
Hierbij waren vrijwel geen regels behalve dat er geen gewonden mochten vallen. Na afloop werden er vaak ceremoniën gehouden en festivals. Begin negentiende eeuw werden dergelijke wedstrijden ook tussen (kost)scholen gehouden waarbij de regels voor de wedstrijd door de leerlingen werden afgesproken.
- De regels konden sterk verschillen, bijvoorbeeld of de bal gedragen mocht worden of alleen geschopt.
- Pas in 1845 werd een aantal regels op papier gezet door leerlingen van Rugby School.
- Na verloop van tijd ontstond een aantal zelfstandige “football clubs”.
- De sport won aan populariteit en in 1863 werd in Londen de Football Association opgericht.
De doelstelling van deze bond was om duidelijke regels op te stellen voor de nog steeds vele varianten van “football”. Tijdens de vijfde vergadering stelde een van de aangesloten clubs, Blackheath Rugby Club, dat lichamelijk contact en moed kenmerkend waren voor de sport en dus behouden moesten blijven.
Toen Blackheath niet in staat bleek deze elementen in de spelregels te behouden, verliet de club de FA, samen met alle gelijkgezinde clubs. De overblijvende clubs legden de basis voor wat nu voetbal is. Na de afscheiding van de FA waren er nog steeds geen eenduidige regels voor de sport die inmiddels Rugby Football werd genoemd.
Op initiatief van Richmond Club werd in 1871 een vergadering van 22 clubs belegd, die resulteerde in de oprichting van de Rugby Football Union (RFU). De eerste “laws” werden opgesteld door drie advocaten die leerling geweest waren op Rugby School. In 1871, om zich definitief van het voetbal en “De Voetbal Vereniging” te onderscheiden, werd de eerste nationale rugbybond gecreëerd: de Rugby Voetbal Unie (RFU). In dit jaar wordt ook de eerste officiële match gespeeld: Schotland vs. Engeland in Edinburgh.
- Geleidelijk zou de RFU verschillende regels goedkeuren om het spel te verbeteren, zoals de afschaffing van bepaalde gevaarlijke slagen, de pass met de handen in 1875, en de vermindering van het aantal spelers van twintig tot vijftien in 1877.
- Rugby werd, nadat het aanvankelijk gereserveerd was voor de elite, beetje bij beetje toegankelijk voor alle sociale lagen.
In 2007 telt men ongeveer 3,5 miljoen mensen die lid zijn van een Rugbyclub. In Engeland bestond nu duidelijkheid over de regels, maar internationaal was dit nog niet het geval. In 1884 ontstond een conflict tussen England en Schotland over de geldigheid van een try tijdens een interland.
Engelands standpunt was dat de RFU nu eenmaal de regels maakte en dat deze ook internationaal golden. De emoties liepen hoog op en Ierland en Wales kozen de kant van Schotland. Om alle conflicten uit de wereld te helpen werd in 1886 de International Rugby Football Board (IRFB) opgericht en in 1890 besloot men de regelgeving onder te brengen bij deze bond.
Tot 1895 was rugby uitsluitend een amateursport. In het Zuiden van Engeland was dit geen probleem, omdat de sport voornamelijk werd beoefend door leden van de rijkere klassen, maar in het Noorden was de sport populair geworden onder arbeiders en mijnwerkers.
Deze laatsten konden het zich niet veroorloven om een dagloon te missen als ze uitwedstrijden speelden. Er ontstond binnen de RFU een bitter conflict over de amateurstatus van de sport, waarbij het Zuiden zich onbuigzaam opstelde. Dit leidde in 1895 tot de oprichting in Huddersfield van de Northern Rugby Football Union.
Al snel kreeg de sport in het Noorden een eigen publiek en een eigen cultuur en geleidelijk ook eigen regels. In 1922 werd de Rugby Football League opgericht. In landen als Engeland en Australië is Rugby League erg populair, maar de sport heeft nooit de populariteit van Rugby Union weten te behalen.
- Met de term rugby wordt dan ook meestal Rugby Union bedoeld.
- De amateurstatus van Rugby Union leidde ook tot problemen met Frankrijk.
- De Franse bond werd ervan beschuldigd het betalen van spelers toe te laten en werd in 1931 zelfs uitgesloten van internationale wedstrijden.
- Als reactie richtte Frankrijk in 1934 de Federation Internationale de Rugby Amateur (FIRA) op, die buiten de auspiciën van de IRB viel.
In de jaren 90 van de 20e eeuw sloot deze bond zich aan bij de IRB en werd in 1999 de Europese bond FIRA – Association of European Rugby. Deze bond organiseert toernooien voor kleinere Europese rugbylanden en houdt toezicht op Europese kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap.
- De geschiedenis van het Zeslandentoernooi begint in 1878.
- Vanaf dat jaar speelden Engeland en Schotland jaarlijks om de Calcutta Cup,
- In 1884 sloten de andere Home Nations Ierland en Wales zich aan.
- In 1910 werd Frankrijk toegelaten, waar rugby inmiddels erg populair was geworden.
- Tussen 1930 en 1939 werd het land echter weer uitgesloten, omdat de spelers betaald zouden worden.
Het huidige Zeslandentoernooi ontstond in 2000, toen Italië werd uitgenodigd. In enkele jaargangen was het niet mogelijk alle wedstrijden te spelen, zodat er ook geen winnaar werd uitgeroepen. Tijdens de wereldoorlogen werd het toernooi niet georganiseerd.
In 1883 ontstond de variant van Rugby Union met zeven spelers. In dat jaar hield de Schotse rugbyclub Melrose RFC een sportdag om geld in te zamelen. De lokale slager Ned Haig was de bedenker van Rugby Sevens, Door de sport met zeven spelers te spelen en de wedstrijdduur in te korten, kon op één dag een heel toernooi worden afgewerkt.
De Melrose Sevens is nog steeds een jaarlijks gehouden toernooi. Al snel werd de sport populair in Schotland en verspreidde zich vervolgens over de hele wereld. Tegenwoordig bestaat er een internationaal toernooicircuit en wordt een zelfstandig wereldkampioenschap gehouden.
Op initiatief van Australië en Nieuw-Zeeland werd in 1987 het eerste wereldkampioenschap Rugby Union georganiseerd in Nieuw-Zeeland. Het toernooi is daarna om de vier jaar gehouden. Aan de aanvoerder van het winnende land wordt de Willam Webb Ellis Trophy overhandigd. Het eerste officiële wereldkampioenschap voor vrouwen werd in 1998 georganiseerd in het rugbycentrum in Amsterdam.
Op 24 september 1918 werd de eerste officiële Nederlandse Rugbyvereniging opgericht: de Delftsche Studenten Rugby-Club. In 1919 werden twee nieuwe teams opgericht, de Amsterdamse Studenten Rugby Vereniging (ASRV) en de Groningsche Studenten Rugby Club Forward (GSRC).
Deze twee teams en DSR-C vormden samen op 7 september 1920 de Nederlandse Rugby Bond, Later werd de Rotetrdamse club RSSV het vierde lid van de Rugby Bond. De eerste Nederlandse Rugby Bond was echter geen lang leven gegund. Na het vertrek van Zuid-Afrikaanse studenten tegen het eind van 1923 werd GSRC Forward opgeheven.
Niet lang daarna stopten ook Rotterdam en Amsterdam. Alleen DSR-C bleef bestaan, maar dat was niet voldoende om de Nederlandse Rugby Bond te redden. Die werd in 1923 opgeheven. Pas in 1932 waren er weer voldoende rugbyclubs om opnieuw een Nederlandse Rugby Bond op te richten.
- Dit gebeurde op 1 oktober 1932 te Amsterdam.
- Tegenwoordig zijn bij de NRB ongeveer 83 clubs aangesloten.
- De Nederlandse competitie begint in september en eindigt in mei.
- Vanaf mei tot en met juni worden toernooien en andere activiteiten georganiseerd.
- De competitie is bij de heren onderverdeeld in 5 klassen.
De Ereklasse is de hoogste klasse. De damescompetitie is onderverdeeld in de Ere en Eerste Klasse. Sinds 1975 wordt de sport in Nederland ook door vrouwen gespeeld. Tijdens het eerste lustrum van Rugbyclub Wageningen spelen vriendinnen van spelers van Rugbyclub Wageningen en ESRC The Elephants de eerste damesrugbywedstrijd op Nederlandse bodem.
- Rugby dames- en meisjesteams zijn heden ten dage over het hele land te vinden.
- Het Nationale Damesteam Rugby Union heeft in tegenstelling tot de mannen al meegedaan aan eindrondes van het wereldkampioenschap.
- Nederland wordt internationaal vertegenwoordigd door de volgende nationale selecties: Nederland XV heren, Nederland XV dames, Nederland onder 20, Nederland onder 19, Nederland onder 18, Nederland onder 17 en een heren en een dames Sevens-selectie.
Daarnaast bestaat er een nationaal studententeam en een nationaal militair team.
Wat voor soorten rugby zijn er?
Rugby is een balsport. Er is veel contact tussen de spelers. Zij mogen elkaar bijvoorbeeld duwen en tackelen. Kan jij wel tegen een stootje? Er zijn twee verschillende soorten rugby: Rugby Union en Rugby League. Rugby Union is de meest gespeelde vorm. In een rugbyteam dat Rugby Union speelt, zitten 15 spelers.
Waar staat rugby voor?
Wij spelen Rugby Union, kortweg rugby. Rugby, is een balsport die is ontstaan aan de Rugby School in Engeland. Volgens de legende, pakte een jonge heer tijdens een schoolwedstrijd football de bal (een opgeblazen varkensblaas, omhuld door leer) met zijn handen op en ging daarmee rennen richting doel van de tegenstander.
- Deze speler, William Webb Ellis, wordt tegenwoordig nog steeds gezien als de grondlegger en uitvinder van de balsport.
- Van origine werd in Engeland rugby aangeduid als Rugby Football.
- Gedurende de jaren zijn de regels danig veranderd en deze worden nog vrijwel ieder jaar aangepast om de sport vooral veilig en aantrekkelijk te houden.
Rugby is een van de bekendste veldsporten ter wereld. Een wedstrijd wordt gespeeld door twee teams van 15 personen en duurt 2 maal 40 minuten. Tijdens de wedstrijd proberen de spelers een ovale bal over de zogenaamde tryline van de tegenstander te drukken of tussen de palen te schoppen om zo punten te scoren.
Spelers mogen de bal dragen of schoppen. Het afspelen met de handen naar een teamgenoot (passen) mag alleen in achterwaartse richting. In 1886 werd de International Rugby Football Board (IRFB) opgericht, de naam werd in 1997 gewijzigd in International Rugby Board ( IRB ). De organisatie is gevestigd in Dublin.
De IRB bepaalt de spelregels (in de rugbywereld ‘laws’ genoemd) en organiseert wereldkampioenschappen (sinds 1987). Sinds 1995 is de sport professioneel. Daarvoor was van betaling geen enkele sprake. De spelers moesten zelf hun kopje koffie na afloop van de wedstrijd betalen, bier was wel gratis.
Door deze houding van de bonden behoren de rugbybonden tot de rijkste sportbonden ter wereld. Er wordt wel eens gezegd dat de mijnwerkersstaking begin jaren 70 in Wales gesponsord werd door de WRU. Naast Rugby Union bestaat er ook de variant Rugby League. Rugby League is lang geleden in 1895 afgesplitst van Rugby Union.
Het was destijds de professionele rugbyvariant, met 13 in plaats van 15 spelers. Tegenwoordig worden beide varianten professioneel gespeeld. Bij Rugby League verlopen met name de tackles geheel anders, omdat het gevecht om de bal stopt nadat een speler met de bal is getackeld.
Wat is het verschil tussen voetbal en rugby?
VOETBAL VERSUS RUGBY Fantastisch dat RTL7 het wereldkampioenschap rugby uitzendt. Ik ben een groot fan. Zelf heb ik vele jaren geleden een relatief korte periode gerugbyd in het derde team van het Leidse DIOK. Mijn rugbyniveau mag echter geen naam hebben, wel hebben we veel gewonnen.
Dit kwam dan ook niet door mijn spelinbreng maar vooral door mijn medespelers waarvan diverse oud-internationals waren. Groot verschil tussen voetbal en rugby is het fysieke contact tussen de sporten. Een schouderduw in het voetbal is nog toegestaan, tackelen verboden en sanctiewaardig. Terwijl bij rugby het tackelen de aangemoedigde manier is om een tegenspeler naar de grond te begeleiden.
Rugby lijkt bijzonder hard en veel toegestaan, toch zijn er ook scherpe regels. Je mag tegen een tegenspeler aanbeuken en duwen, maar het is verboden te schoppen, knijpen, bijten, slaan, schelden, schreeuwen, gillen of iemand bij de nek te tackelen. Strikte regels waar strikt aan gehouden wordt.
Hoe groot is een rugby team?
Het doel van Rugby is dat twee teams, beide bestaand uit vijftien spelers die fair play naleven, volgens de spelregels, door de bal te dragen, passen, trappen en te drukken, zoveel mogelijk punten te scoren.