Semana Santa 2023 Fecha

Semana Santa 2023 Fecha

Wat is Semana Santa 2023?

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn. Elk jaar is 6 januari de eerste nationale feestdag in Spanje, maar wanneer is het tijd voor de volgende nationale feestdag? Om van een ‘kleine vakantie’ te kunnen genieten in Spanje, zul je moeten wachten tot de Semana Santa week of Paasweek.

Maar, wanneer vindt deze plaats dit jaar? De Semana Santa 2023 wordt gevierd van donderdag 6 april (Witte Donderdag) tot en met zondag 9 april (Paaszondag). Dat zijn de data wanneer heel Spanje vrij heeft, maar gedurende de hele Goede Week, die eigenlijk al op zondag 2 april begint, worden er tientallen processies gehouden in de straten van onder andere Málaga, Granada, Sevilla, Cádiz, Valladolid, Salamanca, Palencia, Zamora, Tarragona, Valencia en vele andere Spaanse steden.

De Semana Santa processies vinden overal in Spanje plaats maar die van Andalusië zijn de bekendste van het land (wat niet betekent dat de andere Semana Santa processies minder interessant zijn natuurlijk). Alle processies worden georganiseerd door hermandades of cofradias.

Wat is La Semana Santa?

Semana santa zet Spanje op zijn kop | Taleninstituut Regina Coeli Deze week wordt in Spanje de ‘Semana Santa’ gevierd. Hiermee wordt de ‘Goede Week’ bedoeld tussen Palmpasen (domingo de ramos) en Pasen (domingo de resurrección). Afhankelijk van de regio staat het Spaanse openbare leven deze week min of meer in het teken van de talloze processies.

Taaltrainer Maria José Palomo Ortega is opgegroeid in Sevilla en vertelt wat er deze week gebeurt in ‘haar’ stad. “De semana santa is een evenement waarvoor mensen vanuit de hele wereld naar Sevilla reizen. Gedurende de week trekken veel processies door de stad. Iedere kerk heeft een eigen processie waarin ‘boetelingen’ (nazareno) een tocht door de stad lopen met heiligenbeelden uit de kerk op zogenaamde ‘paso’s’.

Op een paso is een Mariabeeld of een scène uit de lijdensweg van Jezus te zien. De boetelingen dragen vaak puntvormige maskers voor hun anonimiteit, maar ook om zichzelf naar binnen te keren. Het doel van iedere processie is de kathedraal in de binnenstad en vervolgens trekt de processie terug naar de eigen kerk.

Wat is Semana?

Uitleg van de Semana Santa feesten in Spanje Een van Spanje’s bekendste en meest gewaardeerde feesten is de Semana Santa die in 2018 plaatsvindt tussen 25 maart en 1 april, de week voor Pasen (zondag 1 en maandag 2 april) dus, in het Spaans Pascua genoemd.

Semana Santa betekent letterlijk Heilige Week maar wordt ook wel Goede Week genoemd en bestaat uit diverse dagen waarbij er bijna in heel Spanje processies zijn met veel wierook, melancholische muziek, trommels en bellen en veel emoties waarbij huilende mensen tussen het publiek geen uitzondering zijn.

Maar wat is nu eigenlijk de Semana Santa en waar bestaat deze uit. De Semana Santa begint in 2018 op zondag 25 maart en eindigt op zondag 1 april, precies voor Pasen wat op zondag 1 en maandag 2 april wordt gevierd dit jaar. De Heilige of Goede Week begint op zondag 25 maart met Domingo de Ramos (de dag dat Jezus Jeruzalem binnen liep) gevolgd door Lunes Santo op maandag 26 maart en Martes Santo op dinsdag 27 maart.

Hoe vieren de Spanjaarden Pasen?

Hoe wordt Pasen gevierd in Spanje? – Met Pasen wordt de opstanding van Jezus herdacht met kleurrijke evenementen, waaronder optochten, optredens en marsen. Op Palmzondag begint de Goede Week met kerkelijke rituelen, processies en het uitdelen van geheiligde palmbladeren. Elke dag van de Semana Santa vinden er overal in Spanje optochten plaats. De meest spectaculaire paasparades van Spanje worden georganiseerd in Andalusië, vooral in Málaga.

Tijdens deze paasprocessies in Spanje dragen mensen houten arrangementen genaamd Pasos door de hoofdstraten. Deze Paso’s zijn verheerlijkte, sculptuurachtige iconen die de Passie van Christus uitbeelden. In Málaga marcheert de hele menigte met glimmende Trono’s door de straten. Deze Trono’s zijn meestal draagstoelachtige structuren, geschilderd in goud en verschillende kleuren, versierd met kaarsen en bloemen.

De religieuze broederschappen maken een groot deel uit van de Semana Santa-missen. Je kunt een groep mensen tegenkomen die identieke kleding dragen, Tronos of Pasos dragen. Ze zijn meestal gekleed in glanzende, kleurrijke zijden kostuums met puntige hoofddeksels. Elke autonome gemeenschap, zelfs de stad, kleurt rond Pasen een andere feestvreugde. De meest glamoureuze en kleurrijke evenementen vinden meestal plaats in Andalusië. Málaga en Sevilla zijn de beste plaatsen om de paassfeer te ervaren. Ze worden gevolgd door Jerez de la Frontera, Granada, Castilla y Leon, Zamora en Valladolid.

  • Het paasei vertegenwoordigt de opstanding van Christus en wordt meestal gekozen als een van de attributen van de feestdag.
  • Hardgekookte eieren worden uitgedeeld tijdens de parades in Murcia, gebruikt als versiering of worden zelfs onderdeel van de beste vakantiegerechten.
  • Het kan ook verrassend zijn om minder paaseieren en gigantische konijnenversieringen te zien in de steden van Spanje.

De belangrijkste reden is dat Spaans Pasen eerder een religieus feest is dan een feestdag. Bijna alle Spanjaarden nemen deel aan de bijeenkomsten en festivals, maar sturen vaker gebeden en herdenken Christus. De laatste dag van de Semana Santa, Paaszondag in Spanje, wordt meestal gevierd met families en geliefden.

Waar wordt La Semana Santa gevierd?

Wat is Semana Santa? – De ‘heilige week’ oftewel Semana Santa is een religieus feest dat meerdere landen en in bijna alle Spaanse steden gevierd wordt. Dit jaar is het feest van vrijdag 31 t/m zondag 9 april. Vooral in Sevilla wordt het uitgebreid gevierd, maar ook in Valencia is Semana Santa superbijzonder om mee te maken.

Waarom Semana Santa?

Semana Santa in Andalusië: ontdek haar bijzondere geheimen De Paasweek in Andalusië wordt gevierd van zondag 2 april tot en met zondag 9 april 2023, De Paasweek in Andalusië staat bekend als een van de meest populaire en indrukwekkende ter wereld. Wil je ontdekken hoe je de Paasweek in Andalusië kunt beleven? Lees dan verder! Semana Santa in Andalusië staat wereldwijd bekend als een van de meest gevolgde en adembenemende vieringen ter wereld.

Geen ander volk voelt de geest van Semana Santa, de goede Week voor Pasen, zo sterk als de mensen in Andalusië. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de bijzondere activiteiten die plaatsvinden tijdens het grootste religieuze feest in Andalusië. Semana Santa is de Spaanse naam voor de Goede Week voor Pasen die start vanaf de laatste zondag van de vastentijd (Palm Zondag) tot aan Pasen Gedurende deze week dragen Los Hombres de Tronos de tronen van hun eigen cofradías (broederschappen) op hun nek of schouders door de straten van de Andalusische steden.

Deze indrukwekkende processies duren de hele dag door en creëren een emotionele atmosfeer met een diepe religieuze betekenis. De meest fascinerende zijn ongetwijfeld de, die bekend staan vanwege hun unieke muziek, de vele kleuren en de vrolijke manier waarop deze laatste week voor Pasen wordt gevierd, in tegenstelling tot de meer ernstige vieringen in de rest van Spanje.

  1. Een van de typische onderdelen van Semana Santa in Andalusië zijn de Saeta, flamenco strofen die spontaan worden gezongen zodra de tronen in processie voorbij trekken aan de grote menigte in de straten.
  2. Dit gezang heeft alles te maken met het tonen van respect en om uiting te geven aan de bijzondere, zeer diepgevoelde religieuze toewijding die de mensen hier voelen voor Pasen.

Tijdens de genoemde processies kun je ieder broederschap herkennen aan hun eigen kleuren en ze dragen allemaal een tweetal tronen; de eerste toont een beeld van Jezus Christus tijdens verschillende stadia van de Passie en de tweede representeert de rouw van de Heilige Maagd Maria, begeleid door diverse Nazarenos. De processies van de 60 broederschappen in Sevilla en de meer dan 40 in Malaga zijn meestal op dezelfde manier opgebouwd en bestaan uit een aantal secties, die worden herhaald voor beide tronen of pasos, zoals de altaren in Sevilla bekend staan.

Cruz Guía: een kruis, symbool van het Christendom, dat de processie opent in de kleuren van het broederschap. Insignia sectie: Insignes waarop scenes van de Passie of het leven van Christus zijn geschilderd. Begin van de processie: drumstokken, hoorns en wandelstokken Kindergedeelte: groepen van kinderen met kleine bellen of palmtakken.

Deel dat zich voor beide tronen herhaalt:

Een standaard met daarop het beeld dat door de volgende sectie wordt gedragen, samen met de vlag van het broederschap en een Nazareno die het statutenboek met zich meedraagt. Twee lange rijen Nazarenos met kandelaars. Leden die het broederschap vertegenwoordigen. Acolieten met wierookvaten en kandelaars. Troon Majordomus en de Capataz, een persoon met een bel die orders geeft aan de mannen die de troon dragen. Twee korte klanken gevolgd door een langere geeft aan dat de mannen de troon moeten laten zakken of op moeten pakken en een vierde klank maakt dat de mannen weer in beweging komen. De troon met beelden van het broederschap, als eerste dat van Jezus en als tweede dat van Maria, wordt gedragen op de schouders van leden van het broederschap. De grootste kan meer dan 5 ton wegen (de zwaarste is de troon van de Maagd van Esperanza in Malaga, met maar liefst 5100 kg) en kan door 260 mensen worden gedragen. dit gebeurd meestal door mannen, vanwege het kleine percentage vrouwen dat deel uitmaakt van een broederschap. De tronen zijn samengesteld uit een houten basis, waarop een levensecht beeld van Jezus of de Heilige Maagd Maria is te vinden. Deze houten basis rust op 6-tot-8 meter lange palen die op hun beurt steunen op de schouders of de nek van de broeders van de cofradía, Het beeld van de Heilige Maagd draagt doorgaans een kroon, het symbool van koningschap en ze draagt verder ook nog een rijkelijk gedecoreerde mantel, omringd met kaarsen en bloemen, bedekt met een pallium.

De Fanfare speelt de marchas procesionales ; composities speciaal gemaakt om de troon te begeleiden en de heilige beelden te eren.

Einde van de processie: overheidsfunctionarissen gevolgd door gelovige burgers die handelingen van boetedoening doen of geloften aanbrengen op het beeld van Jezus of Maria.

Wat is Goede Vrijdag in Spanje?

7 april – Viernes Santo Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen.

Wat wordt er gevierd met Pasen?

Pasen: de wederopstanding – Wat gebeurde er? Na een dag stilte is het dan eindelijk Pasen. Op paaszondag zou Jezus zijn opgestaan uit zijn graf. Reden genoeg voor een feestje. Daarom eindigt op deze dag de vastenperiode. Omdat christenen dit nooit op hun rustdag buiten de deur kunnen vieren, is er nog een tweede dag aan vastgeplakt.

  1. Vandaar de eerste en tweede paasdag.
  2. Ook achter deze dagen schuilt een symbolische betekenis.
  3. De wederopstanding van Christus bewijst dat God vergevingsgezind is.
  4. Nadat Jezus gestraft was, wordt hij toch weer tot leven gewekt.
  5. En het is volgens christenen het ultieme teken dat God met dit wonder de dood overwon.

Pasen is ook de aftrap van de Paastijd, die begint op Paaszondag en 50 dagen duurt. De Paastijd eindigt tijdens Pinksteren. Maar wat vieren we eigen met Pinksteren ? En hoe zat het ook alweer met Hemelvaart, dat tussen Pasen en Pinksteren valt? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Wat is de Goede Week?

Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen, een symbool. Teken het symbool onder de dag. Denk na over hoe jij de dagen van de Goede Week bijzonder kunt maken.

Hoe laat eten de meeste Spanjaarden?

10 dingen die je moet weten over het uiteten in Spanje 10 DINGEN DIE JE MOET WETEN OVER UITETEN GAAN IN SPANJE Of je nu al jaren in Spanje woont of of er voor drie weken op vakantie bent, de Spaanse eetcultuur is heel anders dan de onze. Houd rekening met de volgende zaken.

Etenstijd De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open. Dus als je graag vroeg aan tafel zou willen (18.00-20.00 uur), kan dit zijn moeilijk zijn, tenzij je in het centrum bent van een van de grote steden zoals Madrid of Barcelona waar de keuken van sommige restaurants wel gewoon de hele dag open is.

Dagmenu In Spanje wordt de lunch beschouwd als belangrijkste maaltijd van de dag en is het diner vaak iets kleiner. Tussen de middag kun je vaak een menu del día (dagmenu) bestellen, vaak uitgeschreven op krijtborden tijdens de lunch. Voor een vaste prijs geniet je van een voorgerecht, hoofdgerecht, dessert of koffie, een drankje en brood.

You might be interested:  Como Inscribirse Al Progresar 2023

De prijzen variëren van €8 tot ongeveer €15, afhankelijk locatie en het restaurant. Waar zijn de groenten? In Spanje is een flinke portie groenten bij een vis- of vleesgerecht vrij ongebruikelijk. Afgezien van een paar pimientos de padrón (kleine groene paprika’s gekookt in olie) of een salade (ijsbergsla, tomaat, ui en tonijn), vind je meestal maar weinig verduras op je bord.

Wil je toch aan je dagelijkse portie komen? Bestel dan gazpacho (bij warm weer) of een lekker stoofpotje waar vaak veel groenten en peulvruchten in zitten (lekker als het wat frisser is). Ook magra is een aanrader. Tapas zijn om te delen Het lijkt misschien een inkopper, maar wij hebben wel eens vier mensen in een tapasrestaurant ieder een portie patatas bravas zien bestellen, dus voor de zekerheid: tapas deel je met je tafelgenoten.

Je bestelt verschillende hapjes en kunt ze zo allemaal proberen. Buiten eten Een van de voordelen van het leven in Spanje is ongetwijfeld het klimaat en het genot om in de zon te kunnen eten, zelfs in maart of oktober. Maar let op: als je besluit op het terras te gaan zitten, moet je er rekening mee houden dat er vaak extra kosten in rekening worden gebracht, ook al wordt dat niet altijd duidelijk aangegeven.

Drankjes na het avondeten Uiteten gaan in Spanje is een sociale ervaring en het is heel gewoon dat een lunch een paar uur duurt, zeker in het weekend. Nadat de lunch is afgelopen, is het gebruikelijk om een chupito te bestellen. Een ‘shotje’. In veel restaurants krijg je deze gratis aangeboden, vooral de meer traditionele Spaanse restaurants.

  • Fooi geven of niet? In tegenstelling tot andere culturen is fooi geven niet iets dat hier verplicht is of verwacht wordt, hoewel personeel in de meer toeristische gebieden wel gewend is om fooi te ontvangen.
  • Als je het gevoel hebt dat je iets wilt geven en het personeel was vriendelijk en efficiënt, dan is een handvol kleingeld vaak genoeg.

Servetten op de grond gooien Vooral in traditionele bars waar krukken aan de bar worden geplaatst of als er veel ruimte is om te staan, zul je servetten of papiertjes op de vloer spotten. Heel normaal! Dit is meestal een teken dat mensen hier gezellig tapas eten of een drankje nuttigen met elkaar.

Genieten van gratis tapas Spanje staat bekend om de gratis tapashapjes die je op veel plekken krijgt, wanneer je een drankje bestelt. Dit kunnen olijven of chips zijn, maar dit kan ook gaan om een portie tortilla of een een bordje vlees of vis met brood. Tip: bestel altijd eerst je drankjes. Vaak krijg je een hapje van het huis en op sommige plekken is dit best een flinke hap.

Door alleen drank te bestellen, kun je daarna je keuze nog aanpassen. Bovendien krijg je soms juist geen hapje van het huis meer, als je al een hele bestelling hebt gedaan. : 10 dingen die je moet weten over het uiteten in Spanje

Hoe heet Pasen in Spanje?

Semana Santa (Pasen in Spanje) – Pasen wordt heel uitbundig gevierd en heet niet voor niets “Semana Santa” oftewel Heilige week. Processies van uitvoerig versierde praalwagens met Jezus en Maria beelden, groepen mensen (Nazarenos) met puntige-kappen en fanfares, lopen langzaam door de straten, van hun parochiekerk tot aan de kathedraal en terug.

Hoe heet het feest voor Pasen?

De Paastijd – Pasen is een lentefeest dat twee dagen in beslag neemt. Maar voor het Paasfeest zijn er nog een aantal gebeurtenissen die herdacht worden op een aantal dagen. Dit zijn de volgende dagen:

Witte donderdag – De donderdag voor Goede Vrijdag in de Goede Week. Op deze dag wordt het laatste avondmaal van Christus met zijn apostelen en de instelling van de eucharistie door Jezus herdacht. Het laatste avondmaal is de laatste maaltijd van Jezus voor zijn kruisiging. Deze maaltijd was op de Sederavond, dit is een avond die aan het begin stond van het Joodse Pesachfeest. Goede Vrijdag – De vrijdag voor Pasen is het Goede Vrijdag. Hier gedenken we de kruisiging en dood van Jezus. Jezus was ter door veroordeeld door de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus en de kruisiging werd voltrokken op de heuvel Golgotha, dicht bij de stad Jeruzalem. Stille Zaterdag – Stille zaterdag volgt na Goede vrijdag en het is de dag voor Pasen. Het is de laatste dag van de vastentijd en lijdensweek die voorafgaat aan het christelijke Paasfeest. Deze dag heet Stille Zaterdag omdat de kerkklokken niet luiden tot aan de paaswake, deze wake of paasdienst begint bij zonsondergang en staat in het teken van de wederopstand van Jezus. Deze vond namelijk plaats in de nacht van zaterdag op zondag.

Op de zondag en maandag is het dan zover en wordt het Paasfeest gevierd, dit zijn de eerste en tweede paasdag. Op deze dagen is in het algemeen iedereen vrij en zijn de scholen gesloten. Wel zijn pretparken, woonboulevards open en daardoor heel populair tijdens Pasen.

Wat is er te doen op Goede Vrijdag?

25 dingen die jij kunt doen op Goede Vrijdag: –

Word vroeger dan normaal wakker om de dag met een offer te beginnen en jouw hart op de dag voor te bereiden. Draag zwart om de rouw van de dood van Christus te symboliseren. Neem de verplichte dag van vasten en onthouding in acht, zoals vereist door de kerk (niet meer dan één volledige maaltijd, evenals twee kleinere maaltijden die samen niet gelijk zijn aan een volledige maaltijd). Vast daarnaast ook door jezelf brood te onthouden, als herinnering aan het Brood des Levens. Zet de televisie, computer en sociale media uit of laat je mobiele telefoon voor vandaag aan de kant. Vermijd winkelen of andere boodschappen die jou kunnen afleiden van de betekenis van de dag. Bid de droevige mysteries van de Rozenkrans, Blijf stil van 12.00 uur tot 15.00 uur, wat de uren zijn waarin Christus aan het Kruis leed. Gebruik op Goede Vrijdag de Lectio Divina om te mediteren over de lezingen van de dag. Als er iemand in je leven is aan wie je vergeving moet schenken, vergeef hem dan vandaag. Vereer het Kruis in jouw eigen huis of in een kerk. Leer Johannes 3:16 of een andere Bijbelvers uit het hoofd. Doe onze Quiz: ‘Hoeveel weet je Pasen’, Kijk ‘ The Passion of the Christ ‘ of een andere film met een religieus thema. Bid (of woon de Kruisweg bij). Bezoek gevangenen of schrijf een brief aan een gevangene om de barmhartigheid van Christus aan anderen te tonen. Mediteer over de laatste zeven woorden van Christus, Bid de litanie van de Passie. Ontdek de reden waarom Christus aan het Kruis moest sterven, Reinig of organiseer jouw huis terwijl jij nadenkt over hoe Christus jou ‘rein’ heeft gemaakt. Woon de liturgie van de viering van de lijdensweg van de Heer bij in jouw parochie. Begin de Noveen van de Goddelijke Barmhartigheid, Bestudeer de prachtige afbeeldingen van Christus ‘dood aan het Kruis, Bid de Zeven smarten van Maria, Schrijf een bedankbriefje aan Jezus voor alles wat Hij voor jou heeft gedaan. Deel het verhaal van Goede Vrijdag met iemand in jouw omgeving, besteed er tijd om erover te praten en nodig hen uit voor de Paaszondag Heilige Mis (online) om het vreugdevolle einde en de overwinning van Christus te ervaren.

Wat betekent een processie?

Processie Processies zijn ceremoniële optochten, die vaak religieus van aard zijn. In diverse religies worden processies georganiseerd. In het katholicisme is een processie een symbool voor Gods volk onderweg. Er zijn diverse soorten processies, zoals de uitvaartprocessie, de liturgische intrede, de processie ter ere van Maria of andere heiligen, de sacramentsprocessie.

Het woord processie komt van het Latijnse werkwoord procedere (= voortgaan). Een processie is dus een groep mensen die zich collectief voortbeweegt. Ze hebben niet altijd een fysiek doel, zoals bij een bedevaart. Vaak is een processie een rondgang, waarbij het voortgaan van de groep zelf het doel is. In het antieke Egypte werden processies gehouden ter ere van de goden.

Ook de farao’s lieten publiekelijke optochten organiseren om daarmee hun macht te etaleren aan het volk. Bij de oude Grieken werden processies gehouden bij religieuze festivals, zoals die ter ere van Dionysius, waarbij een grote fallus werd rondgedragen.

De Pythische Spelen ter ere van de god Apollo in Delphi werden door een processie voorafgegaan. Hoogtepunt daarbij was een ritueel offer van een dier in de Tempel van Apollo. In het oude Rome werden militaire overwinningen gevierd met een processie. Deze triomftochten bestond uit diverse groepen. De zegevierende generaal, begeleid door zijn legers, ging voorop.

Met met veel pracht en praal werd hij door de juichende burgers van Rome als een held ingehaald. Dan volgden de krijgsgevangenen en de slaven die de buitgemaakte kostbaarheden meedroegen. De magistraten liepen mee alsmede priesters en tempeldienaren die wierook brandden en bloemen rondstrooiden.

Samuël 9: () David riep alle weerbare mannen van Israël op, dertigduizend in getal, en vergezeld van alle burgers van Juda ging hij op weg om de ark van God te halen, () de ark die de naam draagt, de naam van Jahwe van de machten, die op de kerubs troont. Ze laadden de ark van God op een nieuwe wagen; () David en alle Israëlieten dansten voor Jahwe uit en speelden op allerlei instrumenten, op citers, harpen, tamboerijnen, ratels en cimbalen. (). 1 Koningen 8: Toen riep Salomo de oudsten van Israël, alle stamhoofden en leiders van de families der Israëlieten, naar Jeruzalem om de ark van het verbond met Jahwe af te halen uit de Davidstad, ook Sion geheten. () de oudsten van Israël traden naar voren, de priesters tilden de ark op en brachten haar met de tent van de samenkomst en de bijbehorende gewijde voorwerpen over. Dit deden de priesters, samen met de levieten. Koning Salomo en heel de gemeenschap van Israël, die zich rond hem verzameld had, gingen voor de ark uit en ze offerden zoveel schapen en runderen dat ze niet te tellen of te schatten waren.

In het Nieuwe Testament wordt geen melding gemaakt van processies. Wel staat in de vier Evangeliën het verhaal van de intocht van Jezus in Jeruzalem.

Johannes 12: De volgende dag hoorde het talrijke volk dat naar het feest was gekomen: “Jezus komt naar Jeruzalem.” Zij trokken takken van de palmbomen, gingen Hem tegemoet en riepen: “Hosanna, Gezegend de Komende in de naam des Heren, de koning van Israël! Jezus vond een ezeltje en ging erop zitten, zoals geschreven staat: Vrees niet, dochter van Sion. Zie, uw koning komt, gezeten op een ezelsveulen.

Deze intocht was geen processie maar wel een spontane rituele verwelkoming van de als Gezalfde des Heren aangemerkte Jezus door het volk. Toch zou de Intocht in Jeruzalem het model worden van de palmpasenprocessie en de sacramentsprocessie. In de antieke kerk zou al sprake geweest zijn van begrafenisstoeten.

  • Tertullianus gebruikt daar in zijn geschrift De Praescriptio (xliii) zelfs het woord processio voor, wat zou kunnen wijzen op een groep rouwenden die met het lijk kerkwaarts gaat.
  • Ten tijde het pontificaat van Sint-Gregorius de Grote (590-604) waren er twee soorten processies die deel uitmaakten van het pontificale ceremonieel.

De eerste betreft de bidstoet langs zogenoemde statiekerken in Rome. Kenmerkend was dat het zangkoor aan het einde van de bidstoet liep, gevolgd door de paus met zijn diakens. Voorop gingen de armen, daarachter de subdiakens, de diakens en bisschoppen.

De tweede processie maakte deel uit van de liturgie en vertrok vanaf de sacristie naar het altaar. Ook hier was de paus omringd met diakens, voorgegaan door subdiakens, van wie er een met een wierookvat zwaaide. Al in de vroege middeleeuwen werden de geloofsgemeenschap aan het begin van de parochiale zondagsmis met wijwater besprenkeld.

Dit ritueel wordt voorgeschreven in de Capitularia van Karel de Grote en Lodewijk de Vrome, evenals in andere documenten uit de negende eeuw. In de monastieke ceremonieboeken van dezelfde periode wordt het waterritueel op de zondagochtend vaak tot detail beschreven.

  1. Na het besprenkelen van het hoofdaltaar en van de andere altaren van de kerk in volgorde, gingen alle monniken na eerst zelf besprenkeld te zijn, in processie door het klooster.
  2. Daarbij besprenkelde de celebrant de diverse ruimten van het klooster met wijwater.
  3. In het Romeinse Missaal van 1570 geven de rubrieken aanwijzingen voor processies op Maria Lichtmis ( 2 februari), op Palmzondag, op Witte Donderdag, op het feest van Sint-Marcus (25 april), de processies drie dagen vóór Hemelvaart en de processie van het Allerheiligste Sacrament op het feest van Corpus Christi.
You might be interested:  Cortes De Pelo 2023

De Tridentijnse ritusboeken voorzien ook in buitengewone processies. Die werden gehouden in tijden van nood, zoals droogte, hongersnood, epidemieën en oorlog. Gebruikelijk daarbij is het reciteren van de Litanie van alle Heiligen. Een voorbeeld van dit soort processie is de ommegang van de Noodkist van Sint-Servaas in Maastricht.

  1. Deze rijk versierde eikenhouten kist bevat de relieken van de heilige Servatius.
  2. De laatste Maastrichtse noodprocessie vond plaats in januari 1991 aan de vooravond van de Golfoorlog.
  3. Maarten Luther (1483-1546) beschouwde processies als een bijgelovige en daarom godslasterlijke praktijk.
  4. In de Duitse gebieden waar een protestantse vorst het voor het zeggen kreeg, werden processies dan ook verboden.

Tijdens de contrareformatie werden processies juist ingezet om het volk te inspireren katholiek te blijven. Zo kregen roomse manifestaties in de publieke ruimte ook een steeds politieker karakter. In parochies in Zuid-Europa, Latijns-Amerika en de Filipijnen bestaat nog altijd het gebruik om jaarlijks groots opgezette processies te houden ter ere van de patroonheilige.

  1. Daarbij worden heiligenbeelden en reliekschrijnen door de straten gevoerd.
  2. Fanfares spelen dan trage marsen, die vaak speciaal voor processies zijn gecomponeerd.
  3. In Nederland bestond van 1848 tot 1983 het zogenoemde Processieverbod.
  4. Dat betekent dat het verboden was om boven de grote rivieren rooms-katholieke processies en andere religieuze rituelen in de publieke ruimte te houden.

Dit verbod bestond in feite ook al vanaf de Reformatie. Maar met de aankondiging van de invoering van de Grondwet en daarmee van de godsdienstvrijheid ontstond bij het protestantse volksdeel angst voor een roomse opleving en de manifestatie daarvan in de openbaarheid.

Om maatschappelijke onrust tegen te gaan, werd besloten tot het opnemen van het ‘processieverbod’ in artikel 167 van de Grondwet. Wel werd er een uitzondering gemaakt voor plaatsen in de Noordelijke Nederlanden waar processies ononderbroken tot de plaatselijke traditie behoorden, zoals het Noord-Hollandse dorp Laren (Sint-Jansprocessie op 24 juni).

Na de opheffing in 1983 kwamen er in een aantal noordelijke steden weer sacramentsprocessies, zoals in Amsterdam en Leiden. In de Zuidelijke Nederlanden worden nog steeds jaarlijks processies gehouden ter herinnering aan een eucharistisch mirakel, zoals de Boxmeerse Vaart, de Heilig-Bloedprocessie van Boxtel en de Heilig-Bloedprocessie van Brugge.

  • In Alkmaar, waar in 1429 een bloedwonder plaatsvond, is pas sinds 2009 de eeuwenoude mirakelprocessie nieuw leven in geblazen.
  • De meest plechtige bidstoet in de rooms-katholieke cultuur is de sacramentsprocessie, verbeeldend het pelgrimerende Godsvolk met Christus zelf in hun midden.
  • Het voornaamste onderdeel van dit type optocht is de door een priester gedragen geconsacreerde hostie in een monstrans.

De priester, die ook bisschop kan zijn, houdt de monstrans vast met een velum, een speciale doek die om zijn schouders hangt en die zijn handen bedekt. Dat de priester het Allerheiligste niet blootshands aanraakt symboliseert het goddelijke karakter ervan.

Ook de baldakijn die door vier gelovigen boven priester en Sacrament wordt gehouden, wijst daarop, evenals de wierook die door acolieten wordt toegezwaaid. Voor het Sacrament uit lopen de priesters en diakens. De voorhoede van de processie wordt gevormd door acolieten, van wie er een een lange steel draagt met daarop een crucifix, het zogenoemde processiekruis, geflankeerd door andere die flambouwen dragen.

Tussen het processiekruis en de geestelijken lopen diverse groepen, zoals bruidjes die bloemenblaadjes rondstrooien, de fanfare, religieuzen, ridders en andere gelovigen. De achterhoede bestaat uit gewone gelovigen. Het is de bedoeling dat de mensen die langs de kant van de weg staan, knielen zodra het Sacrament voorbijkomt.

Wat doet Jezus met Goede Vrijdag?

Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost. Goed Goede Vrijdag is de droevigste dag van het kerkelijk jaar in het algemeen en van het Paasfeest in het bijzonder.

  1. Het lijden en sterven van Jezus staan centraal.
  2. Toch wordt gesproken van ‘Goede’ Vrijdag en in het Engels Good Friday,
  3. Het woord ‘goede’ zou eraan herinneren dat Jezus is gestorven om de mensheid te verlossen.
  4. In het Duits heet deze dag Karfreitag,
  5. Dat betekent letterlijk ‘rouwvrijdag’: het woorddeel Kar komt van een oud Duits woord voor ‘weeklacht’.

Verlossing De Catechismus van de Katholieke Kerk zegt over de verlossende dood van Christus: “De gewelddadige dood van Jezus is geen toeval geweest, vrucht van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Zijn dood hoort tot het mysterie van Gods heilsbeschikking ().

Dit goddelijke heilsplan dat zich door de terechtstelling van de ‘rechtvaardige dienstknecht’ ( Jesaja 53,11) zou voltrekken was tevoren in de Schrift aangekondigd als een mysterie van universele verlossing, d.w.z. van een vrijkoping, die de mensen verlost uit de slavernij van de zonde,” (CKK, nr.600) Offer Er zijn veel overeenkomsten tussen het christelijke Pasen en het joodse Pesach,

Op Goede Vrijdag wordt dit, net als op Witte Donderdag, goed duidelijk. Tijdens Pesach slachtten de joden een paaslam, om zich van dood en ellende te vrijwaren. Op Goede Vrijdag is Jezus voor de christenen het paaslam: Hij is het Lam Gods, dat de zonden der wereld wegneemt.

  1. Pesach Tijdens hun Pesachfeest herdenken de joden dat God hen uit de Egyptische slavernij heeft gevoerd.
  2. Daarbij staat de doortocht door de Rode Zee centraal.
  3. Met Pasen gedenken dat Christus de gelovigen met zijn bloed door het dodenrijk naar het eeuwig leven heeft geleid.
  4. Passie De lijdensgeschiedenis van Jezus wordt vaak aangeduid met de Latijnse term passio (= ‘lijden’), in het Nederlands: passie,

De passie van Christus is de doorgang ( passus ) die hij, door lijden en sterven, naar zijn Verrijzenis heeft gemaakt. Kajafas De gebeurtenissen van Goede Vrijdag komen in de vier evangeliën in grote lijnen overeen. De Joodse schriftgeleerden, aangevoerd door hogepriester Kajafas, beschuldigen Jezus van godslastering.

  • Aangezien zij Jezus dood wensen, en zij hem als Joden zelf niet ter dood mogen brengen, leveren zij hem uit aan Pontius Pilatus, de Romeinse prefect van Judea.
  • Pilatus Het valt Pilatus zwaar om Jezus te veroordelen.
  • Meerdere malen maakt hij de Joodse aanklagers duidelijk geen schuld te kunnen vinden in deze zogenaamde ‘koning der Joden’.

Hij laat de Joden zelfs kiezen tussen de vrijlating van Jezus of die van de gevreesde rover Barabas. De menigte kiest voor Barabas. Pilatus laat Jezus dan geselen, en toont hem, getooid met doornenkroon en purperen kleed, aan de menigte: “Zie, de mens” (Latijn: Ecce homo ).

  1. De menigte heft daarop een dreigend “Kruisig hem” aan.
  2. Uiteindelijk geeft Pilatus toe: Jezus zal aan het kruis ter dood worden gebracht.
  3. Gelaten wast de Romein zijn handen, zeggende “Ik ben onschuldig aan dit bloed.
  4. U moet het zelf maar zien” (Matt.27,24).
  5. Hier komt de uitdrukking ‘zijn handen in onschuld wassen’ vandaan.

“Heden is het ‘Hosanna!’, morgen ‘Kruisig hem!'” De traditie leert dat de menigte die bij Pilatus het “Kruisig hem!” uitroept, dezelfde menigte is die nog geen week eerder, op Palmzondag, Jezus met een luid “Hosanna!” in Jeruzalem heeft ingehaald. Hier komt de Nederlandse uitdrukking “Heden is het ‘Hosanna!”, morgen ‘Kruisig hem!” vandaan, die in het verleden vaak gebruikt werd om de onbestendigheid van de volksgunst te illustreren.

  1. Naar Golgotha Jezus begint na het oordeel van Pilatus aan zijn gang naar Golgatha, de schedelvormige berg – letterlijk: Schedelplaats – die even buiten de stad ligt.
  2. Hij wordt beschimpt en mishandeld door de soldaten die hem meevoeren.
  3. De Bijbel vermeldt over deze weg naar het kruis slechts dat Simon van Cyrene, een toeschouwer, wordt ingeschakeld om het kruis voor Jezus te dragen en dat Jezus een aantal wenende vrouwen toespreekt.

Kruisiging Jezus wordt, boven op de schedelberg aangekomen, aan het kruis genageld. Aan weerszijden hangt een misdadiger. Eén van hen bekeert zich ter plekke. Soldaten verloten de kleren van Jezus, geven hem zure wijn, bespotten zijn machteloosheid en voorzien zijn kruis van het opschrift ” Koning der Joden “.

Overlijden De laatste woorden die Jezus aan het kruis spreekt zijn niet in alle evangeliën gelijk. Lucas laat Jezus de geest geven met de woorden: “Vader, in uw handen leg ik mijn geest”. Volgens Johannes, die veel nadruk legt op de vervulling der Schrift door deze gebeurtenissen, sterft Jezus terwijl hij zegt: “Het is volbracht”.

Dit is een verwijzing naar de laatste regel van Psalm 22. “Mijn God, mijn God, waarom hebt gij mij verlaten?” Marcus en Matteüs benadrukken de vervulling van de Schrift evenzeer als Johannes, door Jezus te laten uitroepen: “Mijn God, mijn God, waarom hebt gij mij verlaten?”.

Deze uitroep vormt het wanhopige begin van Psalm 22, een gebedstekst die als geheel juist blijk geeft van het grootst mogelijke Godsvertrouwen. Veel commentatoren ontgaat het belang van Psalm 22 in dit verband. Als zij lezen dat Jezus op de drempel van zijn kruisdood heeft geroepen “Mijn God, mijn God, waarom hebt gij mij verlaten?”, willen zij deze uitroep nogal eens duiden als een moment van godsverlatenheid.

Marcus en Matteüs willen hier juist het tegendeel uitdrukken. Natuur in opstand Nadat Jezus, de Zoon van God, aan het kruis is gestorven, komt de natuur in opstand: de zon wordt verduisterd, de aarde beeft en het voorhangsel van de Tempel van JHWH scheurt doormidden.

Begrafenis Jozef van Arimathea, lid van de Joodse Raad en in het geheim een volgeling van Jezus, gaat tegen de avond naar Pilatus. Deze willigt het verzoek van Jozef om Jezus’ lichaam mee te nemen in. Jozef wikkelt het lichaam van Jezus in linnen. Onder het toeziend oog van enkele van Jezus’ vrouwelijke bekenden legt Jozef het lichaam vervolgens in een in de rotsen uitgehouwen graf, en wentelt daarna een grote steen voor de ingang.

Plechtigheid De liturgische plechtigheid ter herdenking van de kruisdood van Jezus wordt op Goede Vrijdag bij voorkeur gehouden rond drie uur in de middag, het tijdstip waarop Christus stierf. In de kerk is de godslamp gedoofd, ten teken van de afwezigheid van het Lichaam van Christus in het tabernakel.

  1. Het altaar is volledig kaal, dus ontdaan van kruis, kandelaren en iedere verdere aankleding.
  2. De liturgische kleur is rood: een verwijzing naar het lijden en het vergoten bloed van Christus.
  3. Drievoudige verbeelding Lijden en dood van Jezus Christus worden op Goede Vrijdag in de liturgie drievoudig ‘verbeeld’: in de dienst van het woord, in de kruisvertoning en -verering en in het ontvangen van de hostie in een communieviering.

Paus Benedictus XIV (1740-1758) schreef hierover: “Alle ceremoniën hebben thans tot doel om ons Jezus’ lijden levendig voor ogen te brengen en onze harten bij die aanblik te beroeren, opdat wij ons bereid maken om van de vrucht van Zijn lijden ons deel te mogen ontvangen.” Dienst van het woord Tijdens de Dienst van het Woord op Goede Vrijdag staat het lijdensverhaal volgens Johannes centraal.

Waarom puntmuts Pasen Spanje?

Zo vieren ze Pasen in Spanje: met puntmutsen

0:59 Zo vieren ze Pasen in Spanje

zaterdag 16 april 2022, 16:34 Mensen in zwarte pakken met puntmutsen lopen door de straten in Spanje. Dat hoort bij de traditie van de Paasprocessie, de optocht voor christenen tijdens Pasen. Zo herdenken de mensen dat Jezus is gestorven aan het kruis.

  • De optocht is voor veel Spanjaarden heel belangrijk.
  • Er komen heel veel mensen naar kijken.
  • Sommige mensen moeten er zelfs van huilen.
  • Rop Zoutberg werkt voor het Jeugdjournaal in Spanje en die was erbij.
  • Twee jaar lang kon het niet vanwege corona.
  • Nu mag het weer.
  • Het is het hoogtepunt van Pasen hier.
  • Rop Zoutberg, NOS Jeugdjournaal in Spanje Hoe zo’n optocht eruit ziet, zie je in de video hierboven.

: Zo vieren ze Pasen in Spanje: met puntmutsen

Welk feest vieren de christenen op het einde van de Goede Week?

De dood van Jezus aan het kruis Goede Vrijdag is een dag uit de Goede Week, de week voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de dood van Jezus aan het kruis.

Waarom Semana Santa?

Semana Santa in Andalusië: ontdek haar bijzondere geheimen De Paasweek in Andalusië wordt gevierd van zondag 2 april tot en met zondag 9 april 2023, De Paasweek in Andalusië staat bekend als een van de meest populaire en indrukwekkende ter wereld. Wil je ontdekken hoe je de Paasweek in Andalusië kunt beleven? Lees dan verder! Semana Santa in Andalusië staat wereldwijd bekend als een van de meest gevolgde en adembenemende vieringen ter wereld.

  1. Geen ander volk voelt de geest van Semana Santa, de goede Week voor Pasen, zo sterk als de mensen in Andalusië.
  2. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de bijzondere activiteiten die plaatsvinden tijdens het grootste religieuze feest in Andalusië.
  3. Semana Santa is de Spaanse naam voor de Goede Week voor Pasen die start vanaf de laatste zondag van de vastentijd (Palm Zondag) tot aan Pasen Gedurende deze week dragen Los Hombres de Tronos de tronen van hun eigen cofradías (broederschappen) op hun nek of schouders door de straten van de Andalusische steden.
You might be interested:  Paquetes A Europa 2023

Deze indrukwekkende processies duren de hele dag door en creëren een emotionele atmosfeer met een diepe religieuze betekenis. De meest fascinerende zijn ongetwijfeld de, die bekend staan vanwege hun unieke muziek, de vele kleuren en de vrolijke manier waarop deze laatste week voor Pasen wordt gevierd, in tegenstelling tot de meer ernstige vieringen in de rest van Spanje.

Een van de typische onderdelen van Semana Santa in Andalusië zijn de Saeta, flamenco strofen die spontaan worden gezongen zodra de tronen in processie voorbij trekken aan de grote menigte in de straten. Dit gezang heeft alles te maken met het tonen van respect en om uiting te geven aan de bijzondere, zeer diepgevoelde religieuze toewijding die de mensen hier voelen voor Pasen.

Tijdens de genoemde processies kun je ieder broederschap herkennen aan hun eigen kleuren en ze dragen allemaal een tweetal tronen; de eerste toont een beeld van Jezus Christus tijdens verschillende stadia van de Passie en de tweede representeert de rouw van de Heilige Maagd Maria, begeleid door diverse Nazarenos. De processies van de 60 broederschappen in Sevilla en de meer dan 40 in Malaga zijn meestal op dezelfde manier opgebouwd en bestaan uit een aantal secties, die worden herhaald voor beide tronen of pasos, zoals de altaren in Sevilla bekend staan.

Cruz Guía: een kruis, symbool van het Christendom, dat de processie opent in de kleuren van het broederschap. Insignia sectie: Insignes waarop scenes van de Passie of het leven van Christus zijn geschilderd. Begin van de processie: drumstokken, hoorns en wandelstokken Kindergedeelte: groepen van kinderen met kleine bellen of palmtakken.

Deel dat zich voor beide tronen herhaalt:

Een standaard met daarop het beeld dat door de volgende sectie wordt gedragen, samen met de vlag van het broederschap en een Nazareno die het statutenboek met zich meedraagt. Twee lange rijen Nazarenos met kandelaars. Leden die het broederschap vertegenwoordigen. Acolieten met wierookvaten en kandelaars. Troon Majordomus en de Capataz, een persoon met een bel die orders geeft aan de mannen die de troon dragen. Twee korte klanken gevolgd door een langere geeft aan dat de mannen de troon moeten laten zakken of op moeten pakken en een vierde klank maakt dat de mannen weer in beweging komen. De troon met beelden van het broederschap, als eerste dat van Jezus en als tweede dat van Maria, wordt gedragen op de schouders van leden van het broederschap. De grootste kan meer dan 5 ton wegen (de zwaarste is de troon van de Maagd van Esperanza in Malaga, met maar liefst 5100 kg) en kan door 260 mensen worden gedragen. dit gebeurd meestal door mannen, vanwege het kleine percentage vrouwen dat deel uitmaakt van een broederschap. De tronen zijn samengesteld uit een houten basis, waarop een levensecht beeld van Jezus of de Heilige Maagd Maria is te vinden. Deze houten basis rust op 6-tot-8 meter lange palen die op hun beurt steunen op de schouders of de nek van de broeders van de cofradía, Het beeld van de Heilige Maagd draagt doorgaans een kroon, het symbool van koningschap en ze draagt verder ook nog een rijkelijk gedecoreerde mantel, omringd met kaarsen en bloemen, bedekt met een pallium.

De Fanfare speelt de marchas procesionales ; composities speciaal gemaakt om de troon te begeleiden en de heilige beelden te eren.

Einde van de processie: overheidsfunctionarissen gevolgd door gelovige burgers die handelingen van boetedoening doen of geloften aanbrengen op het beeld van Jezus of Maria.

Wat betekent een processie?

Processie Processies zijn ceremoniële optochten, die vaak religieus van aard zijn. In diverse religies worden processies georganiseerd. In het katholicisme is een processie een symbool voor Gods volk onderweg. Er zijn diverse soorten processies, zoals de uitvaartprocessie, de liturgische intrede, de processie ter ere van Maria of andere heiligen, de sacramentsprocessie.

  • Het woord processie komt van het Latijnse werkwoord procedere (= voortgaan).
  • Een processie is dus een groep mensen die zich collectief voortbeweegt.
  • Ze hebben niet altijd een fysiek doel, zoals bij een bedevaart.
  • Vaak is een processie een rondgang, waarbij het voortgaan van de groep zelf het doel is.
  • In het antieke Egypte werden processies gehouden ter ere van de goden.

Ook de farao’s lieten publiekelijke optochten organiseren om daarmee hun macht te etaleren aan het volk. Bij de oude Grieken werden processies gehouden bij religieuze festivals, zoals die ter ere van Dionysius, waarbij een grote fallus werd rondgedragen.

De Pythische Spelen ter ere van de god Apollo in Delphi werden door een processie voorafgegaan. Hoogtepunt daarbij was een ritueel offer van een dier in de Tempel van Apollo. In het oude Rome werden militaire overwinningen gevierd met een processie. Deze triomftochten bestond uit diverse groepen. De zegevierende generaal, begeleid door zijn legers, ging voorop.

Met met veel pracht en praal werd hij door de juichende burgers van Rome als een held ingehaald. Dan volgden de krijgsgevangenen en de slaven die de buitgemaakte kostbaarheden meedroegen. De magistraten liepen mee alsmede priesters en tempeldienaren die wierook brandden en bloemen rondstrooiden.

Samuël 9: () David riep alle weerbare mannen van Israël op, dertigduizend in getal, en vergezeld van alle burgers van Juda ging hij op weg om de ark van God te halen, () de ark die de naam draagt, de naam van Jahwe van de machten, die op de kerubs troont. Ze laadden de ark van God op een nieuwe wagen; () David en alle Israëlieten dansten voor Jahwe uit en speelden op allerlei instrumenten, op citers, harpen, tamboerijnen, ratels en cimbalen. (). 1 Koningen 8: Toen riep Salomo de oudsten van Israël, alle stamhoofden en leiders van de families der Israëlieten, naar Jeruzalem om de ark van het verbond met Jahwe af te halen uit de Davidstad, ook Sion geheten. () de oudsten van Israël traden naar voren, de priesters tilden de ark op en brachten haar met de tent van de samenkomst en de bijbehorende gewijde voorwerpen over. Dit deden de priesters, samen met de levieten. Koning Salomo en heel de gemeenschap van Israël, die zich rond hem verzameld had, gingen voor de ark uit en ze offerden zoveel schapen en runderen dat ze niet te tellen of te schatten waren.

In het Nieuwe Testament wordt geen melding gemaakt van processies. Wel staat in de vier Evangeliën het verhaal van de intocht van Jezus in Jeruzalem.

Johannes 12: De volgende dag hoorde het talrijke volk dat naar het feest was gekomen: “Jezus komt naar Jeruzalem.” Zij trokken takken van de palmbomen, gingen Hem tegemoet en riepen: “Hosanna, Gezegend de Komende in de naam des Heren, de koning van Israël! Jezus vond een ezeltje en ging erop zitten, zoals geschreven staat: Vrees niet, dochter van Sion. Zie, uw koning komt, gezeten op een ezelsveulen.

Deze intocht was geen processie maar wel een spontane rituele verwelkoming van de als Gezalfde des Heren aangemerkte Jezus door het volk. Toch zou de Intocht in Jeruzalem het model worden van de palmpasenprocessie en de sacramentsprocessie. In de antieke kerk zou al sprake geweest zijn van begrafenisstoeten.

Tertullianus gebruikt daar in zijn geschrift De Praescriptio (xliii) zelfs het woord processio voor, wat zou kunnen wijzen op een groep rouwenden die met het lijk kerkwaarts gaat. Ten tijde het pontificaat van Sint-Gregorius de Grote (590-604) waren er twee soorten processies die deel uitmaakten van het pontificale ceremonieel.

De eerste betreft de bidstoet langs zogenoemde statiekerken in Rome. Kenmerkend was dat het zangkoor aan het einde van de bidstoet liep, gevolgd door de paus met zijn diakens. Voorop gingen de armen, daarachter de subdiakens, de diakens en bisschoppen.

  • De tweede processie maakte deel uit van de liturgie en vertrok vanaf de sacristie naar het altaar.
  • Ook hier was de paus omringd met diakens, voorgegaan door subdiakens, van wie er een met een wierookvat zwaaide.
  • Al in de vroege middeleeuwen werden de geloofsgemeenschap aan het begin van de parochiale zondagsmis met wijwater besprenkeld.

Dit ritueel wordt voorgeschreven in de Capitularia van Karel de Grote en Lodewijk de Vrome, evenals in andere documenten uit de negende eeuw. In de monastieke ceremonieboeken van dezelfde periode wordt het waterritueel op de zondagochtend vaak tot detail beschreven.

Na het besprenkelen van het hoofdaltaar en van de andere altaren van de kerk in volgorde, gingen alle monniken na eerst zelf besprenkeld te zijn, in processie door het klooster. Daarbij besprenkelde de celebrant de diverse ruimten van het klooster met wijwater. In het Romeinse Missaal van 1570 geven de rubrieken aanwijzingen voor processies op Maria Lichtmis ( 2 februari), op Palmzondag, op Witte Donderdag, op het feest van Sint-Marcus (25 april), de processies drie dagen vóór Hemelvaart en de processie van het Allerheiligste Sacrament op het feest van Corpus Christi.

De Tridentijnse ritusboeken voorzien ook in buitengewone processies. Die werden gehouden in tijden van nood, zoals droogte, hongersnood, epidemieën en oorlog. Gebruikelijk daarbij is het reciteren van de Litanie van alle Heiligen. Een voorbeeld van dit soort processie is de ommegang van de Noodkist van Sint-Servaas in Maastricht.

Deze rijk versierde eikenhouten kist bevat de relieken van de heilige Servatius. De laatste Maastrichtse noodprocessie vond plaats in januari 1991 aan de vooravond van de Golfoorlog. Maarten Luther (1483-1546) beschouwde processies als een bijgelovige en daarom godslasterlijke praktijk. In de Duitse gebieden waar een protestantse vorst het voor het zeggen kreeg, werden processies dan ook verboden.

Tijdens de contrareformatie werden processies juist ingezet om het volk te inspireren katholiek te blijven. Zo kregen roomse manifestaties in de publieke ruimte ook een steeds politieker karakter. In parochies in Zuid-Europa, Latijns-Amerika en de Filipijnen bestaat nog altijd het gebruik om jaarlijks groots opgezette processies te houden ter ere van de patroonheilige.

  • Daarbij worden heiligenbeelden en reliekschrijnen door de straten gevoerd.
  • Fanfares spelen dan trage marsen, die vaak speciaal voor processies zijn gecomponeerd.
  • In Nederland bestond van 1848 tot 1983 het zogenoemde Processieverbod.
  • Dat betekent dat het verboden was om boven de grote rivieren rooms-katholieke processies en andere religieuze rituelen in de publieke ruimte te houden.

Dit verbod bestond in feite ook al vanaf de Reformatie. Maar met de aankondiging van de invoering van de Grondwet en daarmee van de godsdienstvrijheid ontstond bij het protestantse volksdeel angst voor een roomse opleving en de manifestatie daarvan in de openbaarheid.

Om maatschappelijke onrust tegen te gaan, werd besloten tot het opnemen van het ‘processieverbod’ in artikel 167 van de Grondwet. Wel werd er een uitzondering gemaakt voor plaatsen in de Noordelijke Nederlanden waar processies ononderbroken tot de plaatselijke traditie behoorden, zoals het Noord-Hollandse dorp Laren (Sint-Jansprocessie op 24 juni).

Na de opheffing in 1983 kwamen er in een aantal noordelijke steden weer sacramentsprocessies, zoals in Amsterdam en Leiden. In de Zuidelijke Nederlanden worden nog steeds jaarlijks processies gehouden ter herinnering aan een eucharistisch mirakel, zoals de Boxmeerse Vaart, de Heilig-Bloedprocessie van Boxtel en de Heilig-Bloedprocessie van Brugge.

  1. In Alkmaar, waar in 1429 een bloedwonder plaatsvond, is pas sinds 2009 de eeuwenoude mirakelprocessie nieuw leven in geblazen.
  2. De meest plechtige bidstoet in de rooms-katholieke cultuur is de sacramentsprocessie, verbeeldend het pelgrimerende Godsvolk met Christus zelf in hun midden.
  3. Het voornaamste onderdeel van dit type optocht is de door een priester gedragen geconsacreerde hostie in een monstrans.

De priester, die ook bisschop kan zijn, houdt de monstrans vast met een velum, een speciale doek die om zijn schouders hangt en die zijn handen bedekt. Dat de priester het Allerheiligste niet blootshands aanraakt symboliseert het goddelijke karakter ervan.

Ook de baldakijn die door vier gelovigen boven priester en Sacrament wordt gehouden, wijst daarop, evenals de wierook die door acolieten wordt toegezwaaid. Voor het Sacrament uit lopen de priesters en diakens. De voorhoede van de processie wordt gevormd door acolieten, van wie er een een lange steel draagt met daarop een crucifix, het zogenoemde processiekruis, geflankeerd door andere die flambouwen dragen.

Tussen het processiekruis en de geestelijken lopen diverse groepen, zoals bruidjes die bloemenblaadjes rondstrooien, de fanfare, religieuzen, ridders en andere gelovigen. De achterhoede bestaat uit gewone gelovigen. Het is de bedoeling dat de mensen die langs de kant van de weg staan, knielen zodra het Sacrament voorbijkomt.

Welk feest vieren de christenen op het einde van de Goede Week?

De dood van Jezus aan het kruis Goede Vrijdag is een dag uit de Goede Week, de week voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de dood van Jezus aan het kruis.