Rally Dakar De 2023

Waar start de Dakar Rally 2023?

Dakar 2023: Uitdagende route Tijdens de persconferentie vandaag heeft de organisatie de route onthuld voor de Dakar Rally van 2023. De rally start op 31 december 2022 in het “Sea Camp” aan de Rode Zee en finisht op 15 januari in Dammam. In totaal wordt er 8.548 kilometer afgelegd, waarvan 4.706 kilometer op snelheid.

 • Voor de 45e editie van Dakar en de 4e editie van de rally in Saoedi-Arabië heeft de organisatie, onder leiding van David Castera, een uitdagende route uitgezet.
 • Daarbij heeft hij geluisterd naar de wensen van de teams: moeilijker, langer en meer duinen.
 • De rally zal tevens het gevreesde Empty Quarter aandoen, waar de laatste dagen van de rally worden verreden.

De route loopt dwars door Saoedi-Arabië. De Dakar begint dit jaar op zaterdag 31 december 2022 met een korte proloog van 13 km – de uitslag van de proloog zal de start volgorde voor de eerste “echte etappe” bepalen – en begint dan vervolgens officieel op zondag 1 januari. Het Riwald Dakar Team staat opnieuw een uitdagende mix van zand, stenen en imposante duinen te wachten. : Dakar 2023: Uitdagende route

Hoeveel etappes heeft de Dakar 2023?

DAKAR 2023: HET KOMT STEEDS DICHTERBIJ! – De route voor Dakar 2023 is onlangs bekend gemaakt door Dakar directeur David Castera. De 2023 editie wordt langer en zwaarder met meer kilometers en meer duinen. Na 14 etappes finisht de rally in Dammam. De route van de 2023 editie start in een bivak aan de Rode Zee aan de westkust in Saudi-Arabië en eindigt aan de oostkust in Damman.

De route is voor 70% anders dan vorig jaar en het aantal etappes is verhoogd van 12 naar 14. Dit jaar staan er drie duinetappes inclusief een marathonetappe door het Empty Quarter op het programma. Dit immense duingebied met een oppervlakte van 650.000 vierkante kilometer is de grootste aaneengesloten zandwoestijn ter wereld.

De Rub’Al Khali woestijn, de Arabische naam, wordt gedeeld door vier landen: Oman, Saoedi-Arabië, Jemen en de Verenigde Arabische Emiraten. De woestijn met indrukwekkende zandduinen tot 300 meter stond vorig jaar ook op de planning maar werd door de onveilige situatie in Jemen uiteindelijk geschrapt uit de route.

Waar wordt de Dakar Rally gereden?

De 46e editie van de zwaarste rally ter wereld start op 5 januari in Al-Ula en zal op 19 januari finishen in Yanbu, aan de Rode Zee. Het wordt de 5e editie in Saoedi-Arabië en zal wederom enkel door dit land gaan.

Doet Kamaz mee aan Dakar 2023?

Zonder de Russen staat de Dakar Rally op z’n kop: ‘De sfeer is heel anders’ Bij de trucks wordt dit jaar de Dakar Rally spannender dan ooit. De vier Russische trucks van Kamaz doen niet mee omdat het team geen afstand wilde doen van de oorlog. De weg ligt hierdoor open voor een Brabantse eindoverwinning, maar niks lijkt zeker in deze bijzondere editie van de rally.

Van spanning was weinig sprake de afgelopen jaren bij de trucks in de Dakar Rally. Dat de Russen nummer één tot en met vier gingen worden was een zekerheid. Daarachter zat vaak meer spanning maar dan ging het over ‘maar’ een vijfde plek. Die vijfde plek was afgelopen jaar voor Janus van Kasteren. De coureur uit Eindhoven gaat dit jaar vol voor de overwinning en kijkt uit naar de strijd zonder de Russen.

“Ja mooi hé! De sfeer dit jaar is heel anders. Iedereen wil meedoen om de bovenste plekken. Dat zorgt voor extra onderlinge spanningen.” “Ik zal mijn teamgenoten altijd helpen, want 100 meter verder kun je het zelf nodig hebben.” Ook Ben van de Laar verwacht een mooie strijd en is vooral benieuwd naar wie de rol van de Russische trucks over gaat nemen.

Je werd altijd extra gepushed om de Russen bij te houden. Daardoor lag de snelheid altijd hoog. Ik ben benieuwd wie nu het voortouw neemt.” Bij Team de Rooy lijkt iedereen kanshebber voor een podiumplek. En dus zal er ineens onderling geconcurreerd moeten worden. Gaat dat voor problemen zorgen? “Nee”, zegt Van Kasteren.

“Ik was al vanaf het begin voorstander om elkaar altijd te helpen. Er is in mijn ogen geen kopman. Ik zal mijn teamgenoten altijd helpen, want 100 meter verder kun je het zelf nodig hebben.” “PSV maakt ook niet expres een eigen doelpunt tegen Ajax.” Maar niet alleen de Nederlanders azen op een podiumplek.

Er zijn ook genoeg Tsjechische kanshebbers op de eindoverwinning. Ales Loprais is één van de favorieten voor de eindoverwinning. “Iedereen is gelijk deze Dakar Rally. Het gaat een interessante strijd worden.” Van Kasteren zal in ieder geval stoppen voor teamgenoten, maar wat als één van zijn Tsjechische concurrenten stilstaat? “Dan rijd ik heel hard door en juich ik nog een keer extra.

Ik wil eerste worden en dan ga ik ze niet helpen. PSV maakt ook niet expres een eigen doelpunt tegen Ajax.” Omroep Brabant publiceert elke dag om 20.00 uur op YouTube en op de website een nieuwe aflevering van Bivak Brabant Dakar. De aflevering van zondag is hieronder te bekijken.

Wat kost meedoen aan Dakar 2023?

41.000 euro inschrijfgeld – Op eigen houtje deelnemen begint met het inschrijfgeld, Dat bedraagt voor de Dakar-race 41.000 euro voor een truck en 25.000 voor een auto. Daar komen de reis- en verblijfkosten voor de teams nog bij. Wel is er korting voor deelnemers die vaker meedoen.

Waar vind Dakar 2023 plaats?

Waar is de Dakar 2023? – Sinds 2020 wordt de Dakar Rally georganiseerd in Saudi-Arabië, het grootste land van het Arabisch schiereiland. De wedstrijd wordt in het Midden-Oosten georganiseerd vanwege het uitdagende terrein, maar ook omdat de Saudische regering door middel van dergelijke sportevenementen haar twijfelachtige reputatie wil oppoetsen.

 • Saudi-Arabië is omstreden vanwege de mensenrechten in het land en de positie van vrouwen.
 • De Dakar Rally werd in het verleden altijd gehouden in meerdere landen, maar dat is ondanks geruchten over de toekomst van de race sinds de overstap naar Saudi-Arabië nog niet gelukt.
 • De 2023-editie van de Dakar Rally vindt ook weer volledig plaats in Saudi-Arabië.

Er staan in totaal veertien etappes op het programma met een totale afstand van 8.549 kilometer. Daarvan wordt er 4.706 kilometer tegen de klok gereden. Het zwaartepunt van de Dakar Rally 2023 ligt in de tweede week. Deelnemers komen dan door het Empty Quarter, een woestijn in het zuiden van Saudi-Arabië.

Waar is Dakar 2024?

Afgelopen zaterdag heeft organisator ASO de route voor 2024 van de Dakar Rally bekendmaakt, voor het vijfde jaar op rij in Saoedi-Arabië. De 46e editie van ‘De Zwaarste Rally ter Wereld’ begint op 5 januari 2024 in de historische stad Al-Ula om op 19 januari aan de Rode Zee te finishen in Yanbu, na 12 etappes in 14 dagen.

Welke Nederlanders hebben Dakar Rally gewonnen?

Janus van Kasteren wint Dakar 2023! Nieuws 15-01-2023 | Door Iep van der Meer Janus van Kasteren van Boss Machinery Team De Rooy heeft de Dakar 2023 gewonnen. Daarmee is hij de vierde Nederlander ooit die het truck klassement won. Met zijn overwinning staat Janus van Kasteren nu in het rijtje Nederlandse winnaars van de Dakar Rally in het truck klassement.

You might be interested:  Semana De Carnaval 2023

Hoelang duurt de Dakar?

Route Dakar Rally 2022 – alle etappes De Dakar Rally 2022 begint op 1 januari in Jeddah, en zal daar op 15 januari ook weer eindigen. Tijdens de 44e editie van de befaamde rally krijgen de auto-, motor-, SSV, quad- en truckcoureurs in totaal zo’n 8000 kilometer voor de kiezen.

 • Etappe 1A: Jeddah – Hail 1 januari 2022 Route: 614 kilometer
 • Special Stage: 19 kilometer
 • Etappe 1B: Hail – Hail2 januari 2022 Route: 514 kilometer
 • Special Stage: 333 kilometer
 • Etappe 2: Hail – Al Artawiya3 januari 2022 Route: 568 kilometer
 • Special Stage: 338 kilometer

Tijdens de eerste proef wordt er rustig begonnen en zullen de coureurs op een route van 19 kilometer de kans krijgen om hun bolides te testen en de pikorde te bepalen voor de 1B-etappe. De top vijftien mag, in reversed grid-volgorde, de startplaats voor special 1B uitkiezen.

 • Verwacht wat bluffende teams! Tijdens de tweede dag begint het spektakel écht.
 • In het bergachtige landschap rondom Hail staat er gelijk een enorme lading zand op het menu.
 • De focus zal liggen op de co-coureurs, want een shortcut nemen resulteert zoals we gewend zijn in een tijdstraf.
 • De eerste duinen van de 2022 editie! Deze zullen de toon zetten voor Dakar 2022 en de eerste kans bieden aan de coureurs om in het klassement naar voren te schuiven.

Het is echter riskant om de race op de eerste dag van een marathonetappe te veel risico te nemen.

 1. Etappe 3: Al Artawiya – Al Qaisumah4 januari 2022 Route: 555 kilometer
 2. Special Stage: 368 kilometer

Het eerste deel bestaat uit zand, zand en nog een zand, maar het tweede deel is wat sneller en technischer. Met enorm veel kruisingen ligt een navigatiefout en verloren tijd snel op de loer. Bandenmanagement wordt daarnaast cruciaal tijdens de marathon.

 • Etappe 4: Al Qaisumah – Riyadh5 januari 2022 Route: 707 kilometer
 • Special Stage: 465 kilometer

De Dakar-karavaan rijdt richting het zuiden naar de hoofdstad Riyadh. In de langste special van de rally kan er van alles gebeuren door de afwisseling van grote en kleine duinen en een finish tussen de stenen.

 1. Etappe 5: Riyadh – Riyadh6 januari 2022 Route: 560 kilometer
 2. Special Stage: 346 kilometer

Een speciale etappe waarin alles verandert. Modder en stenen typeren het eerste gedeelte, maar men moet zuinig zijn met de benzinetank. De etappe eindigt na een lange stint van 80 kilometer in de duinen, waar men ‘surfend’ doorheen kan op hoge snelheid.

Etappe 6: Riyadh – Riyadh7 januari 2022 Route: 618 kilometerSpecial Stage: 402 kilometer In de laatste etappe voor de rustdag rijden de deelnemers door het westen van Riyadh. Co-coureurs moeten goed opletten door het spinnenweb aan kruispunten. Halverwege de etappe zien we een strook van 40 kilometer aan duinen, waar wederom een groot verschil gemaakt kan worden.

Rustdag: Riyadh8 januari 2022 Hieronder de video van de Dakar-organisatie over de route. Daaronder gaat ons overzicht verder. Je kunt je cookievoorkeuren, Accepteer hierbij onder het knopje “Opties beheren” minimaal: “Informatie op een apparaat opslaan en/of openen”.

 • Blijf je deze melding zien?Schakel dan eventueel geinstalleerde browserextensies uit of probeer een andere web browser.
 • Of om de embed alsnog in te laden.
 • Besef hierbij wel dat er mogelijk externe cookies geplaatst worden.
 • Etappe 7: Riyadh – Al Dawadimi9 januari 2022 Route: 701Special Stage: 402 kilometer Na de rustdag worden de coureurs getrakteerd op 100 kilometer aan duinen.

Na de intense surfopdracht wordt het rijden wat makkelijker, maar in een wirwar aan lijnen en sporen kan er nog van alles foutgaan. Etappe 8: Al Dawadimi – Wadi Ad Dawasir10 januari 2022 Route: 830 kilometerSpecial Stage: 395 kilometer Zand, zand en nog eens zand.

In de eerste 200 kilometer zien we niets anders en rijden de coureurs van vallei naar vallei. Het landschap verandert aan het einde van de dag, wat in de avond of nacht kan zijn als er wat fout gaat onderweg. Etappe 9: Wadi Ad Dawasir – Wadi Ad Dawasir11 januari 2022 Route: 491 kilometerSpecial Stage: 287 De etappe van deze dag zal iets later beginnen om de achterblijvers van etappe 8 in het spel te houden.

In dit onderdeel van de rally wordt endurance erg belangrijk. We zien bergen, wegen en kliffen. Er is minder zand, maar een nieuwe aanpak is nodig. Etappe 10: Wadi Ad Dawasier – Bisha12 januari 2022 Route: 759 kilometerSpecial Stage: 375 kilomete Een van de snelste etappes in deze editie.

Haastige spoed is echter zelden goed en de coureurs zijn gewaarschuwd. Wederom is het lastig om te navigeren door de verschillende kruispunten in Saoedi-Arabië. Etappe 11: Bisha – Bisha13 januari 2022 Route: 501 kilometerSpecial Stage: 346 kilometer De grootste technische uitdaging in het laatste deel van de rally.

De auto’s spenderen ongeveer de helft van deze etappe op duinen van alle verschillende vormen en groottes. Ook de zachte woestijnduinen komen hier voor. Etappe 12: Bisha – Jeddah14 januari 2022 Route: 680 kilometerSpecial Stage: 164 kilometer De meeste duinen zijn geweest, maar er blijft natuurlijk overal zand liggen.

 1. Met alle ervaring van de rally kan iedereen vol gas richting de eindstreep.
 2. Via de kust van de Rode Zee rijden de coureurs richting het allerlaatste podium in Jeddah Corniche.
 3. Wint Max Verstappen ook in België? Unibet keert 50x jouw inzet uit! Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor spelers van 24 jaar en ouder.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd.18+. : Route Dakar Rally 2022 – alle etappes

Doen de Russen mee in Dakar 2023?

Kamaz niet in Dakar Rally 2023 Het Russische Kamaz Master team doet niet mee aan de Dakar Rally in 2023. In een kort statement op de website vertelt het rallyteam dat het ‘onder de huidige omstandigheden’ niet mee kan doen aan de wedstrijd. De deelname van als team uit Rusland leek altijd al twijfelachtig, maar nu heeft het team zelf een duidelijke keuze gemaakt.

Om mee te kunnen doen moeten de coureurs een FIA-document ondertekenen waarin de Russische militaire operatie in Oekraïne wordt veroordeeld. “Naar onze mening is de inhoud van dit document politiek en bovendien in strijd met de beginselen van gelijke voorwaarden voor sporters. Wij achten het onmogelijk dergelijke documenten te ondertekenen en onder dergelijke voorwaarden aan wedstrijden deel te nemen.

Onze keuze is duidelijk – wij staan altijd achter ons vaderland, vooral wanneer het zich in een moeilijke situatie bevindt”, aldus de Kamaz-coureurs. Het terugtrekken van Kamaz-Master voor 2023 betekent dat andere deelnemers aan de Dakar Rally eindelijk weer eens kans maken op de eindoverwinning.

Waarom doet de Rooy niet mee met Dakar?

Dakar Rally 30 oktober 2020 18:31 Aangepast 30 oktober 2020 18:34 Team de Rooy zal in januari niet gaan deelnemen aan de Dakar Rally. Hoofdsponsors Iveco en Petronas vinden het momenteel niet gepast om begin 2021 aan de woestijnrally deel te nemen. Team De Rooy wordt dit jaar hard geraakt door de coronacrisis, waardoor het team eerder dit jaar al had besloten om in afgeslankte vorm door te gaan. Zie ook Team De Rooy in flink afgeslankte vorm verder Ondanks de bezuinigingen waren de voorbereidingen voor Dakar 2021 al in volle gang en werd er door het team uit Son onlangs nog getest in Frankrijk en Polen. Toch moet het team nu een streep zetten door de komende editie van de Dakar Rally: hoofdsponsors Iveco en Petronas vinden het maatschappelijk en economisch niet gepast om tijdens de coronacrisis aan de start te verschijnen van de woestijnrally.

Hoeveel kost het om rally te rijden?

To Do Lijst
Hieronder een lijstje wat we nog moeten doen voordat we echt kunnen gaan rally rijden. Lees meer over de vorderingen onder ‘Nieuws’.

Auto aanschaffen
Auto verven en bestickeren
Rijklaar maken auto
Stoelen en gordels vervangen
Brandblussers keuren
Kleding en helm aanschaffen
Licenties behalen
Met pacesnotes oefenen
Auto beheersing
Aanschaffen service uitrusting
Keuring 325i Challenge
Sponsors zoeken

/td> Auto aanschaffen Het initile plan was om Bas zn 325 om te bouwen tot rally auto. Maar na wat uitzoekwerk kwam Bas gaandeweg tot de conclusie dat daar nog best veel geld in gaat zitten en het zelfs goedkoper is om een kant en klare rally auto te kopen. Afgelopen maanden marktplaats e.d. in de gaten gehouden en in augustus bij twee autos daadwerkelijk wezen kijken. En een van deze twee is het ook geworden! Deze auto heeft al in de cup gereden waarin wij ook van start willen gaan, dus dat betekent dat hij door de keuring is gekomen en hij heeft nog APK. Met andere woorden: minder risico op onverwachte kosten. Auto verven en bestickeren De auto zoals we die hebben gekocht is wit met BMW motorsport striping. Hoe mooi dat ook is, origineel zijn we daarmee niet. Op het moment is het plan om de auto geel te maken met Tii striping. Met geel hebben we goede ervaringen. Onze Carbagerun auto hadden we ook geel gemaakt, omdat we de auto hadden omgetoverd tot wegenwacht auto, Die kleur was ons goed bevallen! Naast onze namen en de naam van de website, hopen we natuurlijk dat we veel stickers van sponsors op onze auto kunnen aanbrengen. Stoelen en gordels vervangen De stoelen en gordels zijn ook onderdelen waar strenge veiligheidseisen voor zijn. De gebruiksduur is beperkt. Onze stoelen en gordels zullen moeten worden vervangen. Kleding en helm aanschaffen Tijdens de klassementsproeven ben je verplicht brandwerende kleding te dragen. De overall, handschoenen, lang ondergoed, balaclava, sokken en schoenen moeten voldoen aan de FIA regels. Dit zullen we in het najaar aanschaffen. Daarover later meer. Licenties behalen Na het behalen van een rally licentie mogen we rallys rijden in Nederland die door de KNAF worden georganiseerd. Zowel de rijder als de navigator moeten een licentie hebben. Voor een rijderslicentie moet men slagen voor een theorie-examen over het Standaard Reglement Rallys en ook een op de rallysport gerichte en door de KNAF erkende rijopleiding hebben gevolgd. Iemand die niet zelf wil sturen, hoeft alleen te slagen voor de theorie. Het navigator licentie hebben we al behaald en begin 2013 zal Bas het praktijkgedeelte volgen. Voor de genteresseerden: het complete Standaard Reglement Rallys, Hieronder een paar voorbeelden van praktische regels: Het is verboden op straffe van uitsluiting de auto te laten slepen of te laten vervoeren of te laten duwen, tenzij dit laatste (duwen) tot doel heeft de auto weer op de weg te brengen of de weg vrij te maken. Het verlenen van service is gedurende het gehele evenement uitsluitend toegestaan op de aangegeven servicepunten. Buiten de aangegeven servicepunten zijn uitsluitend noodreparaties toegestaan, uitgevoerd door de leden van de equipe zelf, met het gereedschap en materiaal uit de wedstrijdauto. Met pacesnotes oefenen Uniek aan het rally rijden is dat je als rijder rijdt op pace notes die de navigator opleest tijdens de race. Een rally wedstrijd gaat over wegen die je als rijder niet uit je hoofd kent in. Je rijdt niet op een circuit, maar door verschillende dorpen, stukken buitengebied, industrieterreinen, enz. De organisatie maakt de route ook vaak pas aan het begin van de rally bekend. Als rally equipe krijg je voor de daadwerkelijke wedstrijd de gelegenheid de proeven 2x te rijden op normale snelheid. Tijdens dit verkennen benoemt de rijder alles wat hij wil horen tijdens de wedstrijd en dat schrijft de navigator op in een schrift. Denk aan de scherpte van een bocht, de afstand tussen twee bochten, gevaarlijke situaties, enz. Alles wat de rijder nodig heeft om zo snel mogelijk te kunnen rijden tijdens de wedstrijd. Het maken van goede pace notes, wat wel op te schrijven en wat niet, welke codes te gebruiken en hoe deze op te lezen, is ervaring. Ook kost het tijd om te leren vertrouwen op de notes en precies te weten hoe hard je kan op basis van de bocht die je hoort. We hadden vanuit de puzzelsport wel ervaring met routeboeken en het bol-pijl systeem, maar we hadden nog helemaal geen ervaring met het maken van pacenotes. We zijn bij verschillende rally rijders langs geweest om kennis op te doen en ervaringen te horen. We hebben een oud routeboek mee gekregen en zijn hiermee met de gewone auto een aantal keren op pad gegaan. Net als in een echte rally de routes rijden, aantekeningen maken en daarna oplezen. Zo leerde we al de eerste dingen wat wel en niet handig is en hadden we in elk geval een startpunt voor de eerste rally. Dit gaf ook de nodige rust tijdens de eerste wedstrijd. We wisten hoe gedetailleerd we het zouden opschrijven en hoe Bas het wilde horen. Kijk hier voor meer informatie over het maken van pace notes. Auto beheersing De rally auto heeft weer heel andere rijeigenschappen dan een gewone auto of de Westfield, de kitkar van Bas. Ook is het rijden over gewone wegen weer heel anders dan over een circuit. Nadat we de auto hadden aangeschaft zijn we naar een driftdag geweest op vliegveld Weeze en hebben we meegedaan aan de testdag van de 325i Challenge op Furstenau (zie Nieuws 2012). De praktijkcursus voor de rijderslicentie bestond ook uit twee dagen rijden met rallyauto. Zo konden we toch gaandeweg wat rijervaring opdoen met de auto. Sponsors zoeken Rally rijden is een dure sport. Niet alleen de initile kosten zijn hoog (de auto aanschaffen of ombouwen, licenties halen en de brandwerende kleding), de kosten per jaar zijn moet je ook niet onderschatten. Alleen het inschrijfgeld voor een rally bedraagt in Nederland al rond de 650 euro. Daarnaast heb je natuurlijk de brandstofkosten, het onderhoud en ontkom je er niet aan dat er af en toe wat stuk zal worden gereden. Ook zul je soms overnachtingskosten moeten maken tijdens een rally. Er wordt tot s avonds laat gereden en je moet al weer vroeg aan de start staan. Het zoeken van sponsors is dus een noodzaak. Kijk onder het kopje sponsors voor meer informatie en/of neem contact met ons op: [email protected] !

Wat kost het om mee te doen aan Dakar Classic?

Become a sponsor for 50 euro’s and het acces to our video we made. How? See our page SPONSORING – (Below in English) Vandaag starten we de sponsoractie voor het CX Rally Team en voor het goede doel dat wij steunen. De Dakar is een niet alleen een fantastisch evenement maar ook een evenement waar alles om geld lijkt te draaien. Alleen het inschrijfgeld voor de Dakar Classic is al 15000 euro.

Daar komen nog heel veel kosten bovenop. Dat is uiteraard onze eigen keus maar we willen toch gaan proberen juist dit inschrijfgeld via sponsoring op te halen. Tegelijk willen we met deze actie ook een goed doel steunen. Het streefbedrag hiervoor is 5000 euro. Sponsoren werkt altijd twee kanten ook en dat willen we ook onze donateurs bieden.

Bij donaties al vanaf 7,50 euro kun je van ons iets terug verwachten.7,50 euro of meer : je reist mee met de Dakar Classic! Je foto komt in zwart/wit op de de auto (ca 4 bij 3 cm) en op de donateurspagina op deze website.15 euro of meer : zelfde als optie 1 maar je maakt nu ook kans op: 1.

 • Dakar souvenir uit Saoedi Arabië 2.
 • Na afloop van de Dakar een keer meerijden met onze rally CX 3.
 • Verassing 50 euro of meer: zelfde als optie 1 en 2 maar je krijgt nu toegang tot exclusieve vlogs.
 • Vanaf de Dakar Bivaks tijdens de rally gaan we jullie regelmatig op de hoogte te houden van onze avonturen.

Voor meer informatie zie deze pagina. Today we start the sponsorship campaign for the CX Rally Team and for the charity we support. The Dakar is not only a fantastic event but also an event where everything seems to revolve around money. The entry fee for the Dakar Classic alone is 15,000 euros.

 • There are a lot of costs on top of that.
 • That is of course our own choice, but we still want to try to collect this registration fee through sponsorship.
 • At the same time, we also want to support a good cause with this action.
 • The target amount for this is 5000 euros.
 • Sponsoring always works both ways and that’s what we want to offer our donors.

With donations from 7.50 euros you can expect something in return.7.50 euros or more: you travel with the Dakar Classic! Your photo will appear in black and white on the car (about 4 by 3 cm) and on the donor page on this website.1 5 euros or more: same as option 1, but you now also have a chance to win: 1.

Dakar souvenir from Saudi Arabia 2. After the Dakar, take a ride with our rally CX 3. Surprise 50 euros or more: same as option 1 and 2 but you now get access to exclusive vlogs. From the Dakar Bivouacs during the rally we will keep you regularly informed about our adventures. For more information see this page.

Ons doel is low budget aan de Dakar mee te doen met een legendarische auto uit de jaren zeventig die op het oog totaal ongeschikt lijkt voor een woestijnrally maar die hopelijk Nederland en de wereld gaat verassen. We hopen en verwachten dat we hiermee de Citroën CX de aandacht en waardering kunnen geven die het verdient.

 1. Tegelijkertijd willen we met deze rally een goed doel in Senegal ondersteunen, het land waar vroeger de Dakar eindigde.
 2. Persoonlijk doel is vooral een mooi avontuur te beleven en gezond de finish te halen.
 3. ​ De Dakar Classic is een nieuwe categorie in de zwaarste woestijnrally ter wereld.
 4. De Classic categorie is voor rallyauto’s die ooit eerder hebben meegedaan aan de edities tot en met 1999, toen nog van Parijs naar Dakar, de hoofdstad van Senegal.

Het gaat hierbij niet om snelheid maar om regelmatigheid en navigatie. Dat neemt niet weg dat het zware etappes zullen zijn voor onze tweewiel aangedreven auto, met veel hitte, stof, zand en stenen. De Citroën CX heeft eind jaren zeventig/begin jaren tachtig aan diverse rally’s deelgenomen, waaronder de Parijs Dakar in 1981, toen o.a. bestuurd door formule 1 coureur Jacky Ickx. In die tijd was het vooral een uitstekende rally auto voor op de weg maar werden ook heel goede resultaten gehaald in het terrein.

Voordeel in het terrein is de hydropneumatische vering waarmee de hoogte is in te stellen en waarmee oneffenheden worden opgevangen en de wielen onder vrijwel alle omstandigheden contact houden met de ondergrond. Onze zelfgebouwde replica van een rally CX, een origineel Nederlandse auto uit 1985 hebben we al vele jaren in ons bezit en heeft zich eerder tijdens een amateurrally in Afrika al bewezen, zie BLOG AFRICA Onderstaand e YouTube video geeft een leuke impressie van deze rally, bekijk het maar eens.

​N a de rally zijn we in een aantal etappes doorgereden naar Mali, Ivoorkust, Ghana, Liberia, Sierra Leone, Guinee Conakry en vervolgens via Senegal en de Sahara weer naar huis in Nederland. Een video moeten we nog steeds maken. Ook deze belevenissen zijn te lezen, zie BLOG AFRICA ​ De auto heeft zwaar geleden op de tienduizenden kilometers in Afrika. De CX zal deze zomer ontdaan moeten worden van de rode Afrikaanse modder, ontroest en geprepareerd worden om te kunnen voldoen aan de veiligheids eisen van de Dakar organisatie en om technisch zo betrouwbaar te zijn dat we 2 januari 2022 met een goed gevoel aan de start in Saoedi Arabië kunnen staan. Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding zijn de inbouw van een rolkooi, racestoelen, racegordels, brandblussers, etc.

Hoeveel Nederlanders doen er mee met de Dakar?

De Nederlandse deelnemers aan de Dakar Rally 2023 De 43ste editie van de Dakar Rally zal van start gaan op 31 december 2022 met de proloog, waarna op 1 januari 2023 het echte werk begint. Bijna vierhonderd voertuigen verschijnen aan de start van ‘s werelds bekendste en zwaarste rally, met achter het stuur ook weer meerdere Nederlandse rijders.

 • Zo doen Tim en Tom Coronel natuurlijk weer mee met hun ‘Desert Lion’ en worden ze vergezeld door een lading aan Nederlandse coureurs, zowel met veel ervaring als een aantal debutanten.
 • Bij de auto’s staan er zes Nederlandse equipes aan de start en bij de vrachtwagens maar liefst zeventien.
 • Ook bij de motoren staan er twee Nederlanders aan de start van Dakar 2023 en in de T3 en T4 klasse (SSV, lichtgewicht voertuigen) participeren zeven Nederlandse equipes.

Hieronder vind je een overzicht van de Nederlandse deelnemers.

Startnummer Rijder / Navigator
215 Erik van Loon / Sebastien Delaunay
227 Tim Coronel / Tom Coronel
243 Maik Willems / Robert van Pelt
247 Michel Kremer / Thomas de Bois
263 Ronald van Loon / Erik Lemmen
266 Dave Klaassen / Tessa Rooth

table>

Startnummer Teamleden 500 Kees Koolen / Wouter de Graaff / Wouter Rosegaar 502 Janus van Kasteren / Darek Rodewald / Marcel Snijders 504 Vick Versteijnen / André van der Sande / Teun van Dal 506 Martin van den Brink / Rik Mouw / Erik Kofman 507 Pascal de Baar / Stefan Slootjes / Marcin Kruger 510 Richard de Groot / Mark Laan / Jan Hulsebosch 511 Mitchel van den Brink / Jarno van de Pol / Moi Torrallardona 512 Ben van de Laar / Jan van de Laar / Dolf Huijgens 516 Egbert Wingens / Marije van Ettekoven / Marijn Beekmans 517 Ben de Groot / Tom Brekelmans / Govert Boogaard 520 Gert Huzink / Rob Buursen / Martin Roesink 521 Gerrit Zuurmond / Tjeerd van Ballegooy / Klaas Kwakkel 526 Ad Hofmans / Remon van der Steen / Jan Paul van der Poel 528 Nico Stijnen / Joel Ebbers / Christiaan van der Haar 533 William van Groningen / Wesley van Groningen / Marco van Oevern 538 Adwin Hoondert / Jasper Riezebos / Erwin de Vos 555 Giso Verschoor / Laurent Lalanne / Edwin van der Vegt

table>

Startnummer Rijder 44 Mirjam Pol 120 Wesley Aaldering

table>

Startnummer en klasse Rijder / Navigator 323 (T3) Merc Marti / Lisette Bakker 327 (T3) Anja van Loon / Dmytro Tsyro 340 (T3) Hans Weijs / Tim Rietveld 343 (T3) Roger Grouwels / Maurice van Weersch 421 (T4) Paul Spierings / Jan Pieter van der Stelt 440 (T4) Gert-Jan van der Valk / Branco de Lange 469 (T4) Jeffrey Otten / Marco Bouman

Wint Max Verstappen ook in België? Unibet keert 50x jouw inzet uit! Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd.18+. : De Nederlandse deelnemers aan de Dakar Rally 2023

Hoe Dakar volgen?

– Naar buiten?,check Buienradar.

“>Nieuws Economie Sport Entertainment Tech Lifestyle Editie NL Uitzendingen

Liveblog Door Joris Kaper 3 januari 2023 15:47 Aangepast 3 januari 2023 15:47 Beeld © A.S.O./F.Le floc’h RTL GP houdt je elke dag op de hoogte van alle gebeurtenissen in de Dakar Rally. Dagelijks op tv te zien bij RTL 7, maar ook de hele dag van minuut tot minuut te volgen via RTLGP.nl. Vandaag staat de derde etappe van de zwaarste rally ter wereld op het programma! Dit is een artikel van

Welk land is de Dakar?

Dakar Voor het automerk Dakar, zie: Dakar Stad in Situering Dakar Algemeen (2011) 1.056.009 (gem.)3.215.255 (aggl.) Politiek Burgemeester Soham El Wardini Gesticht Website Foto’s Dakar Dakar Presidentieel Paleis Gebouw van de Assemblée Nationale

Portaal

Dakar is de van, Het ligt op het schiereiland, het westelijkste punt van het vasteland van, Vanwege deze ligging is de stad geschikt voor de handel met en en is zij uitgegroeid tot een van de belangrijkste aan de westzijde van het continent. De stad ligt in de gelijknamige regio,