Mundial De Rugby 2023

Mundial De Rugby 2023

Waar kan ik rugby kijken?

Gratis USA Sevens Series kijken – De USA Sevens is de grootste rugby-competitie in Noord-Amerika. Het toernooi wordt in het weekend van 25 en 26 februari gehouden in Los Angeles en is een onderdeel van de HSBC World Rugby Sevens Series, Tijdens het toernooi zullen 16 landen gedurende 45 wedstrijden hun krachten meten, waaronder de VS, Argentinië, Nieuw-Zeeland, Engeland en Zuid-Afrika.

 • Zuid-Afrika is met in totaal vijf kampioenschappen een geduchte tegenstander voor de rest.
 • De uitzendrechten van de USA Sevens Series zijn voor Nederland in handen van Ziggo Sport,
 • Maar voor wedstrijden die Ziggo niet uitzendt, kun je ook gebruik maken van de officiële app van de HSBC World Rugby Sevens Series,

Deze app is niet beschikbaar in Nederland, maar wel in bijvoorbeeld België, Denemarken en het VK. Met een VPN-verbinding met een server in een van deze landen kun je dus van alle wedstrijden genieten.

Wie zendt WK rugby 2023 uit?

Ziggo Sport verwerft rechten Rugby World Cup Sportzender blijft investeren in het topsport aanbod Ziggo Sport heeft de exclusieve uitzendrechten van de Rugby World Cup gekocht, een van de meest aansprekende sportevenementen ter wereld. In dit toernooi strijden de beste twintig landenteams om het wereldkampioenschap.

 • Zuid-Afrika is de huidige titelverdediger, Engeland was runner-up en de All Blacks van Nieuw-Zeeland veroverden de derde plaats op het laatste WK dat in 2019 in Japan werd gespeeld.
 • De RWC 2023 wordt in Frankrijk gespeeld.
 • De rugbyliefhebber komt al jarenlang aan zijn trekken op Ziggo Sport.
 • De sportzender is de thuishaven van de Six Nations, het prestigieuze rugbykampioenschap van het noordelijk halfrond.

Ziggo Sport is er in geslaagd om het rechtenpakket verder uit te breiden en voegt naast de Rugby World Cup 2023, ook het de uitgestelde Rugby World Cup 2021 voor vrouwen, de Rugby World Cup Sevens, het World Rugby WXV 2023 (een nieuw landentoernooi voor vrouwen) en de HSBC World Rugby Seven Series toe aan het toch al uitgebreide portfolio Komend weekend begint de 128 ste editie van de Six Nations.

De nationale teams van Engeland, Frankrijk, Ierland, Schotland, Italië en Wales strijden om de prestigieuze titel. Zaterdag 5 februari ontmoeten Ierland en Wales (15:00 uur) elkaar en later spelen Engeland en Schotland (17:30 uur) hun eerste duel. Op zondag 6 februari staat Frankrijk – Italië op het programma (15:45 uur).

Ziggo Sport zal ook veel aandacht besteden aan de Six Nations voor vrouwen die in maart begint. De wedstrijden zijn uiteraard live te volgen via Ziggo Sport of Ziggo Sport Totaal. ‘ Het enthousiasme van de fans in de volledig uitverkochte stadions, de fysieke uitputtingsslag op het veld en de onderlinge sportiviteit maken rugby tot een van de mooiste kijksporten die door vrijwel alle sportliefhebbers wordt gewaardeerd’, aldus Marcel Beerthuizen, directeur van Ziggo Sport.

Welke zender zend rugby uit?

Rugby Six Nations 2023 kijken met gratis livestreams De BBC en ITV zenden de Six Nations gratis uit met Engels commentaar. In Nederland heeft Ziggo Sport de uitzendrechten en kun je het rugbytoernooi met een betaald abonnement volgen. Het oudste rugbytoernooi ter wereld vond plaats van 4 februari t/m 18 maart 2023.

Londen, Parijs, Edinburgh, Dublin, Cardiff en Rome waren daarbij opnieuw gastlocaties van klassieke Six Nations-confrontaties tussen de thuislanden, Frankrijk en Italië, Titelverdediger Frankrijk kaapte ook dit jaar de beker weer weg. De Fransen wonnen in 2022 al een Grand Slam door elk team te verslaan op weg naar hun eerste Six Nations Championship sinds 2010,

En ook in 2023 pakten de mannen van het Franse team na zes weken intense actie de Six Nations-titel en een tiende Grand Slam.

 • Het toernooi van 2023 ( evenals de Summer Internationals ) was een geweldige warming-up voor deze internationale topploegen voor de deze zomer in Frankrijk.
 • Volgend jaar kun je opnieuw de Six Nations livestreamen van 2 februari t/m 16 maart 2024,
 • Je kunt de Six Nations streamen door slechts een paar eenvoudige stappen te volgen:
 1. Koop,
 2. Maak verbinding met de serverlocatie die overeenkomt met de zender die je wilt bekijken. Als je bijvoorbeeld een Britse zender wilt streamen, maak dan verbinding met een beveiligde in Londen.
 3. Controleer het schema van de zender die je wilt bekijken, zoals (VK), en zoek de wedstrijd die je wilt streamen.
 4. Geniet ervan!

Wie is de beste rugby speler ter wereld?

Parijs (FR) – Victor Matfield is uitgeroepen tot ‘s werelds beste rugbyspeler. Vijf van de 10 beste rugbyspelers in de wereld zijn Zuid-Afrikanen.

Hoe goed is Nederland in rugby?

Ze doen het goed en staan momenteel op nummer 12 op de wereldranglijst, Nederland staat op plek 24.

Kan je bij KPN ook Ziggo sport kijken?

De Ziggo Sport Totaal kanalen staan op tv inderdaad voor iedereen open dit weekend, bij KPN zijn dit de kanalen 233 t/m 238. Op ziggosport. nl/freeview2021/ kan je hier alles over lezen.

Heeft Nederland een rugby team?

Nederland
Bijnaam Oranje Heren XV
Wereldranglijst 28 ( 13-11-2017 )
Associatie NRB
Bondscoach Zane Gardiner
Stadion Nationaal Rugby Centrum Amsterdam
Topscorer Marc Visser (67)
Wedstrijden
Eerste interland Nederland 6 – 6 België ( 13 maart 1932 ) Grootste overwinning Nederland 62 – 0 Denemarken ( 6 oktober 1973 ) Grootste nederlaag Engeland 110 – 0 Nederland ( 14 november 1998 )
Portaal Sport

/td>

Het Nederlands rugbyteam is een team van rugbyers dat Nederland vertegenwoordigt in internationale wedstrijden.

Hoeveel man bij rugby?

Het doel van Rugby is dat twee teams, beide bestaand uit vijftien spelers die fair play naleven, volgens de spelregels, door de bal te dragen, passen, trappen en te drukken, zoveel mogelijk punten te scoren. Rugby wordt gespeeld door mannen en vrouwen en jongens en meisjes wereldwijd.

Heeft rugby winterstop?

Het seizoen – Leeftijdsindeling Volgende leeftijdsindelingen worden gehanteerd. Hierbij wordt 31 dec. als peildatum gehanteerd. Een kind dat bijvoorbeeld voor 31 december 15 jaar wordt, speelt vanaf het nieuwe seizoen start: september bij de junioren.

5 en 6 jaar Guppen
7 en 8 jaar Turven
9 en 10 jaar Benjamins
11 en 12 jaar Mini’s
13 en 14 jaar Cubs
15 en 16 jaar Junioren
17 en 18 jaar Colts
> 18 jaar Senioren

Dispensatie Ieder lid wordt door de bond a.d.h.v. de leeftijd in zijn of haar groep ingedeeld. Mochten er redenen zijn dat wij als club vinden dat iemand eventueel in een hogere of lagere leeftijdscategorie behoort. Wordt er in overleg met de ouders soms voor gekozen iemand te dispenseren naar een hogere of lagere leeftijdscategorie.

 1. Veiligheid en plezier zijn hier twee belangrijke factoren in.
 2. Mocht u als ouders merken jullie zoon of dochter niet op zijn of haar plek zit stellen wij het op prijs dat u dit bij de trainer meldt.
 3. Daarnaast kan het zo zijn dat de trainers de speler uit zichzelf al bij een lagere of hogere leeftijdsgroep indelen.

Dit heeft dan te maken met ervaring, lichaamsbouw, ontwikkeling enz. Het seizoen in grote lijnen Het seizoen loopt in grote lijnen van begin september t/m eind mei. Op onze site kunt u vaak zien wanneer er getraind wordt en u wordt ook via de mail op de hoogte gehouden.

De Cubs, Junioren en Colts spelen in september en oktober een regionale competitie waarna er door de NRB een indeling gemaakt wordt voor de rest van de competitie. De standen en uitslagen van deze competitie kunt u vinden op onze site. Voor de Turven, Benjamins en de Minis worden er TBM-dagen georganiseerd regionaal Noord NL.

Dit is gemiddeld 1 keer per maand elke keer bij een andere vereniging. Daarnaast zijn er de TBM bondsdagen nationaal en TBM NK. Rugby kent geen officiele winterstop, maar de ervaring leert dat de competitie tussen half december en half januari stil ligt.

 • De trainingen gaan gewoon door, eventueel in aangepaste vorm.
 • De minis spelen sinds dit jaar ook een noordelijke competitie.
 • De kans-van-hans competitie.
 • Die worden gepland naast de TBM dagen.
 • De wedstrijden worden in principe op de zaterdagen gepland.
 • De senioren spelen al sinds jaar en dag met een eigen team.

Zij spelen momenteel nog in de vierde klasse, district Noord/Noordoost. Dat heeft zo zijn voordelen. In tegenstelling tot de jeugd blijven de heren in de noordelijke provincies. Trainen doen we twee keer per week. Afhankelijk van de leeftijd is dat op dinsdag woensdag, donderdag of vrijdag.

Wat heb je aan bij rugby?

Benodigdheden – Om rugby te spelen hoef je alleen maar oude sportkleren, voetbalschoenen (schoenen met noppen) en een bitje (gebitsbescherming voor in je mond) te hebben. Je hebt dus niet allerlei opvulling en bescherming nodig zoals bij American football.

Iedereen heeft bij rugby een eigen taak, de een moet heel snel zijn, iedereen moet heel goed kunnen tackelen (het neerhalen van de tegenstander met je armen om de heup van de tegenstander) weer een ander moet goed kunnen doorlopen ook al wordt hij tegengehouden weer een ander moet goede schijnbewegingen kunnen maken.

Door al die verschillende posities kan iedereen rugby spelen, klein, groot, dik of dun. Nationale teams hebben vaak ongeveer 7 hele grote, sterke, zware mensen in het team en 7 hele snelle en 1 klein en snel persoon. Voor rugby heb je ook lef en doorzettingsvermogen nodig! Rugby kun je op verschillende manieren spelen: 7 tegen 7 (sevens) 10 tegen 10 (tens) en de meest gespeelde 15 tegen 15 (fiveteen a side) Er zijn in Nederland al best wel veel (jeugd) rugbyteams.

Olympische sporten
Olympische zomersporten : Atletiek · Badminton · Basketbal · BMX · Boksen · Boogschieten · Gewichtheffen · Gymnastiek · Handbal · Hockey · Judo · Kanovaren · Moderne vijfkamp · Mountainbike · Paardensport · Roeien · Rugby · Schermen · Schietsport · Schoonspringen · Synchroonzwemmen · Taekwondo · Tafeltennis · Tennis · Triatlon · Voetbal · Volleybal · Waterpolo · Wielersport · Worstelen · Zeilen · Zwemmen
Olympische wintersporten : Alpineskiën · Biatlon · Bobsleeën · Curling · Freestyleskiën · IJshockey · Kunstrijden · Langlaufen · Noordse combinatie · Rodelen · Langebaanschaatsen · Schaatsen · Schansspringen · Shorttrack · Skeleton · Snowboarden
Voormalige Olympische sporten: Cricket · Croquet · Golf · Honkbal · Jeu de paume · Lacrosse · Motorbootracen · Pelota · Polo · Rackets · Roque · Softbal · Touwtrekken

/td>

Wie is de beste speler uit Nederland?

Cody Gakpo is de beste speler van de Eredivisie van seizoen 2021-2022. De 23-jarige aanvaller is door rapporteurs van De Telegraaf uitgeroepen tot Speler van het Jaar en winnaar van de Gouden Schoen. Gakpo is de eerste Gouden Schoen-winnaar die is opgeleid bij PSV Academy.

 1. De laatste PSV’er die werd uitgeroepen tot beste speler van de Eredivisie is Georginio Wijnaldum in 2014-2015.
 2. Topseizoen Gakpo was op alle vlakken en in alle competities beslissend voor PSV.
 3. In de Eredivisie gaf hij 13 assists en scoorde de Eindhovenaar 12 keer.
 4. Hij was per 76 minuten rechtstreeks betrokken bij een treffer en is daarmee de meest productieve speler op de Nederlandse velden tijdens het afgelopen seizoen.

Ook Voetbal International riep Gakpo uit tot Speler van het Jaar 2021-2022. Geschiedenis Naast Gini wonnen onder anderen Ruud Gullit, Mark van Bommel en Johann Vogel de Gouden Schoen als PSV’er. De prijs wordt sinds 1982 jaarlijks uitgereikt aan de beste speler van de Nederlandse competitie op basis van beoordelingen van oud-internationals van het Nederlands elftal.

Wie is de meest waardevolle speler ter wereld?

Haaland bestempeld als duurste speler ter wereld, vijf Nederlanders in lijst van 100 Manchester City-spits Erling Haaland is op dit moment de meest waardevolle speler. Dat stelt het Zwitserse onderzoeksbureau CIES, dat sportstudies uitvoert. Vinícius Júnior en Bukayo Saka staan respectievelijk op de tweede en derde plaats. © Pro Shots Delen: Het CIES verzamelt experts om zich heen en trekt op basis van onder meer data en statistieken conclusies over de transferwaarde van een speler. Aan de vooravond van een drukke transferzomer is een lijst van de duurste honderd spelers samengesteld, waarbij Haaland met stip op één staat: de Noorse spits is 245,1 miljoen euro waard.

Cody Gakpo is volgens CIES op dit moment de duurste Nederlander in de lijst: de aanvaller van Liverpool staat met 87 miljoen op de 26e plaats, gevolgd door Frenkie de Jong (77,2 miljoen, plaats 41), Matthijs de Ligt (68,3 miljoen, plaats 63), PSV’er Xavi Simons (67,3 miljoen, plaats 65) en Ajacied Kenneth Taylor (61,5 miljoen, plaats 81).

Behalve Simons en Taylor is ook Ajacied Mohammed Kudus terug te vinden op de lijst, op plek 99 met een waarde van 53,5 miljoen euro. Bekijk hier al onze video’s : Haaland bestempeld als duurste speler ter wereld, vijf Nederlanders in lijst van 100

Wie is de beste speler van heel Nederland?

1. Johan Cruijff – Onze absolute nummer 1 van Beste Nederlandse voetballers ooit behoeft eigenlijk geen verdere uitleg. Johan Cruijff bekend om zijn onnavolgbare acties, inzicht en techniek, maar natuurlijk ook om zijn fantastisch mooie opvattingen en uitspraken over het voetbal.

 1. We zouden boeken over hem kunnen volschrijven en dat is natuurlijk ook gebeurd.
 2. Maar we houden het kort.
 3. Johan Cruijff is geboren en getogen in Amsterdam, het was dus ook geen verrassing dat Johan zijn carrière begon bij Ajax.
 4. Al op jonge leeftijd voegde Johan Cruijff zich bij de eerste selectie en steeds vaker viel zijn ongekende klasse op in de elite hoofdmacht van de Amsterdammers.

Rinus Michels werd uiteindelijk de trainer waar Johan Cruijff zijn doorbraak kende. Na negen fantastische jaren bij Ajax maakte Cruijff de overstap naar Barcelona om daar vervolgens 5 seizoenen te spelen en verschillende individuele prijzen in de wacht te slepen.

Johan Cruijff won maar liefst 3 keer de titel van beste Europese voetballer en werd 2e in de verkiezing van beste speler van de eeuw. Wanneer we alle prijzen bij langs gaan zijn we nog wel even bezig. We nodigen je vooral uit de highlights van Johan Cruijff te kijken op youtube dan zul je ongetwijfeld begrijpen waarom Johan op de lijst staat van onze Beste Nederlandse voetballers ooit.

Johan bedankt.

Hoeveel mensen zitten er op rugby in Nederland?

Rugby Nederland bestaat 90 jaar Op 1 oktober 1932 werd de Nederlandse Rugby Bond, tegenwoordig Rugby Nederland, in Hotel Restaurant Fleissig in Amsterdam opgericht. Op dat moment had de bond 300 leden. Sindsdien is de bond en de sport flink gegroeid en heeft op dit moment bijna 100 clubs en ongeveer 17.000 leden.

In de geschiedenis van het rugby in Nederland speelt Hendrik Alexander Cornelis van Booven, ook wel Henri van Booven, een belangrijke rol. Hij stond aan de basis bij de oprichting van de Nederlandse Rugby Bond en was tot 1938 de eerste voorzitter. Ook stond Van Booven aan de basis van de oprichting van de Fédération International de Rugby Amateur (F.I.R.A), tegenwoordig Rugby Europe.

In 1914 schreef Henri in het toonaangevende sportblad “De Revue der Sporten” de rugby spelregels. Zijn inzet en harde werk resulteerde er in dat Henri van Booven in 1955 Ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau toegekend kreeg. Henri van Booven | Foto afkomstig van de Leo van Herwijnen Foundation Naast Henri van Booven, speelde ook Leo van Herwijnen een belangrijke rol binnen het rugby in Nederland. Van Herwijnen is vijftig jaar lang met toewijding actief geweest binnen het rugby.

 • In deze periode heeft hij veel besturen binnen de sport ondersteund en zorgde voor een goede communicatie vanuit de bond.
 • Daarnaast schreef Leo het boek “In de lijn gespeeld” dat uitkwam bij het 50-jarig jubileum.
 • Verder heeft Leo van Herwijnen zich veel beziggehouden met het behouden van de geschiedenis van het rugby.

Dankzij hem, is er een unieke rugbyverzameling van ongekende geschiedkundige waarde. Leo van Herwijnen | Foto afkomstig van de Leo van Herwijnen Foundation In 90 jaar is er veel gebeurd. Het is belangrijk de geschiedenis te bewaren naar ook zeker naar de toekomst te kijken en wat de toekomst rugby kan brengen. Sinds begin dit jaar heeft Rugby Nederland een nieuwe voorzitter, Roderik Bolle: ” Negentig jaar lang georganiseerde rugby is een mijlpaal om trots op te zijn.

Het bestaan van Rugby Nederland is niet altijd even makkelijk geweest, want net als de wereld om ons heen, is ook Rugby Nederland niet verschoond gebleven van financiële én speltechnische ups en downs. De uitdagingen die wij gehad hebben, komen vooral door de groei van de sport en daar mogen wij trots op zijn.

Trots op waar we met ons spel zijn gekomen, trots op de groei van ons aantal clubs en spelende leden, vooral in de jeugd. Rugby was negentig jaar geleden, net als vandaag de dag, het mooiste spelletje dat we met elkaar hebben en laten we ervoor zorgen dat het zo blijft. Roderik Bolle | Foto door Gerard Spaans : Rugby Nederland bestaat 90 jaar

Wie zendt 6 Nations uit?

Six Nations op Ziggo Sport Alle wedstrijden van het Six Nations-toernooi zie je live op Ziggo Sport Van 4 februari tot en met 18 maart strijden Engeland, Schotland, Ierland, Wales, Italië en Frankrijk om de winst in het jaarlijkse Six Nations rugbytoernooi.

 • Alle wedstrijden zijn live te zien op Ziggo Sport en zijn onderaan dit bericht terug te vinden in een overzichtelijk uitzendschema.
 • De Six Nations is het oudste en meest traditierijke rugbytoernooi ter wereld met volgepakte tribunes in Londen, Dublin, Edinburgh, Cardiff, Rome en Parijs.
 • De fantastische sfeer en de strijd op het veld maken het toernooi één van de meest populaire sportevenementen ter wereld.

Krachtsverschillen Dit jaar is Frankrijk de titelverdediger. Zij wonnen in 2022 alle wedstrijden en pakten daarmee het grand slam. De grote ster van het Franse rugby is scrum-half Antoine Dupont, die vorig jaar werd verkozen tot beste rugbyer ter wereld.

Datum/tijd Wedstrijd Kanaal
Zaterdag 4 februari, 14:45 uur Wales – Ierland Ziggo Sport (kanaal 14 & Select)
Zaterdag 4 februari, 17:25 uur Engeland – Schotland Ziggo Sport (kanaal 14 & Select)
Zondag 5 februari, 16:00 uur Italië – Frankrijk Ziggo Sport (kanaal 14 & Select)

table>

Datum/tijd Wedstrijd Kanaal Zaterdag 11 februari, 15:05 uur Ierland – Frankrijk Ziggo Sport (kanaal 14, Select & Docu) Zaterdag 11 februari, 17:35 uur Schotland – Wales Ziggo TV (kanaal 13) & Ziggo Sport Docu Zondag 12 februari, 15:50 uur Engeland – Italië Ziggo TV (kanaal 13) & Ziggo Sport Docu

table>

Datum/tijd Wedstrijd Kanaal Zaterdag 25 februari, 15:05 uur Italië – Ierland Ziggo TV (kanaal 13) & Ziggo Sport Racing Zaterdag 25 februari, 17:35 uur Wales – Engeland Ziggo TV (kanaal 13) & Ziggo Sport Racing Zondag 26 februari, 15:50 uur Frankrijk – Schotland Ziggo TV (kanaal 13) & Ziggo Sport Docu

table>

Datum/tijd Wedstrijd Kanaal Zaterdag 11 maart, 15:05 uur Italië – Wales Ziggo Sport (kanaal 14, Select & Docu) & Ziggo TV (kanaal 13) Zaterdag 11 maart, 17:35 uur Engeland – Frankrijk Ziggo TV (kanaal 13) & Ziggo Sport Docu Zondag 12 maart, 15:50 uur Schotland – Ierland Ziggo TV (kanaal 13) & Ziggo Sport Docu

table>

Datum/tijd Wedstrijd Kanaal Zaterdag 18 maart, 13:20 uur Schotland – Italië Ziggo TV (kanaal 13) & Ziggo Sport Docu Zaterdag 18 maart, 15:35 uur Frankrijk – Wales Ziggo TV (kanaal 13) & Ziggo Sport Docu Zaterdag 18 maart, 17:50 uur Ierland – Engeland Ziggo TV (kanaal 13) & Ziggo Sport Docu

Ziggo Sport zendt alle Six Nations-wedstrijden live uit voor alle Ziggo-abonnees op Ziggo Sport kanaal 14 of Ziggo TV kanaal 13. Voor Ziggo Sport Totaal-abonnees zijn alle wedstrijden te zien op Ziggo Sport Select of Ziggo Sport Docu. Commentaar bij de wedstrijden is van Albert Mantingh en Sean Mallon.

Op 4 en 5 februari is er rondom de wedstrijden bovendien een studioprogramma met presentatrice en voormalig Rugby Sevens-international Tessa Veldhuis. Als analist schuift aan oud-rugbyprof Zeno Kieft. In dezelfde periode als de Six Nations vindt het Rugby Europe Championship plaats. Ziggo Sport zendt de wedstrijden van het Nederlandse team ook live uit.

Op 5 en 11 februari is in de rust van de Six Nations-wedstrijd bovendien een samenvatting te zien van de eerder op de dag gespeelde REC-wedstrijd, namelijk Spanje-Nederland en Nederland-Georgië. Bekijk hieronder de nieuwste gerelateerde video’s Gedurende de Six Nations kan je op Ziggo Sport ook genieten van de Rugby Europe Championship (REC).

Datum/tijd Wedstrijd Kanaal
Zondag 5 februari, 12:35 uur Spanje – Nederland Ziggo Sport Docu
Zaterdag 11 februari, 13:05 uur Nederland – Georgië Ziggo TV (kanaal 13) & Ziggo Sport Docu
Zaterdag 18 februari, 13:05 uur Duitsland – Nederland Ziggo TV (kanaal 13) & Ziggo Sport Docu

Six Nations op Ziggo Sport

Waar zit Ziggo sport docu?

Ziggo Sport Docu – Op Ziggo Sport Docu zie je interessante en mooie documentaires op kanaal 405.

Docu’s verschillende sporten Ziggo specials En echte klassiekers

Waar wordt veel rugby gespeeld?

Rugby Union en Rugby League –

Rugby Union

het team bestaat uit vijftien spelers de scrum is een belangrijk onderdeel: een groep van iedere partij probeert elkaar in voorovergebogen houding weg te duwen om de bal te veroveren line out : achter elkaar opgestelde spelers proberen de bal te veroveren die van de zijlijn wordt ingegooid na een tackle ontstaat een spelsituatie, waarbij het gevecht om de bal gewoon doorgaat, met dien verstande dat elk team alleen vanaf zijn eigen kant over de liggende spelers heen de situatie mag benaderen

Rugby League

het team bestaat uit dertien spelers de scrum komt veel minder voor line out is geen spelonderdeel na een tackle stopt het gevecht om de bal en krijgt de getackelde speler de bal, deze brengt de bal in het spel middels een rolletje van de bal met de voet naar achteren (play-the-ball)

Beide vormen zijn populair in Groot-Brittannië, Frankrijk, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland, wanneer er echter internationaal over rugby wordt gesproken, dan bedoelt men vrijwel altijd Rugby Union, Rugby Union is de nationale sport in Wales, Nieuw-Zeeland en landen in de Stille Oceaan zoals Tonga, Fiji en Samoa,

Het wordt ook veel gespeeld in Argentinië, Zuid-Afrika, Kenia, Roemenië, Ierland en Italië, Maar dit somt nog lang niet alles op. Rugby League is de nationale sport van Papoea-Nieuw-Guinea en wordt ook in veel van bovenvermelde landen beoefend. In beide vormen draait het spel om het bezit van en het scoren met de ovaalvormige bal en de regel dat de bal niet voorwaarts mag worden gepassed (overgooien).

Terrein mag alleen worden gewonnen door met de bal te lopen of hem vooruit te trappen.