Mundial De Motocross 2023
Contents
- 1 Wie zendt MXGP 2023 uit?
- 2 Hoe kan ik MXGP live kijken?
- 3 Is motorcross de zwaarste sport?
- 4 Kan je geld verdienen met motorcross?
- 5 Hoe duur is motorcross sport?
- 6 Hoeveel CC is MX2?
- 7 Hoe oud beginnen met motorcross?
- 8 Hoe werkt een motorcross wedstrijd?
- 9 Hoe laat begind formule1?
- 10 Hoe laat begint de race in Austin?
Hoe laat begint de MXGP?
MXGP Kalender seizoen 2023
Evenement | Datum |
---|---|
GP van Frankrijk | 21 mei 21 * mei 17:00 |
GP van Letland | 04 jun.04 * jun.17:00 |
GP van Duitsland | 11 jun.11 * jun.17:00 |
GP van Sumbawa | 25 jun.25 * jun.17:00 |
Wie zendt MXGP 2023 uit?
NOS zendt MXGP mannen en vrouwen uit De NOS kan ook het seizoen 2023 de wedstrijden van de MXGP – wereldkampioenschap motorcross –uitzenden. Het contract met rechtenpartij Infront is verlengd. Nieuw in het contract is dat de NOS ook één race van de MGXP vrouwen live op televisie en via de livestream op NOS.nl en in de NOS-app kan laten zien.
- Daar doet de huidige wereldkampioen Nancy van de Ven mee.
- De overige races van de vrouwen kan de NOS in een samenvatting laten zien.
- De MXGP-races van de mannen, met vijfvoudig wereldkampioen Jeffrey Herlings, kunnen allemaal door de NOS live worden uitgezonden, zowel op televisie als via een livestream via NOS.nl en de NOS-app.
Zowel de MXGP-race van de vrouwen als de mannen is dit weekend in Zwitserland. Foto: ANP : NOS zendt MXGP mannen en vrouwen uit
Hoelang duurt motorcross?
Vaak worden er speciale tijden gereserveerd voor beginners en jongere crossers. Meestal is het een kwartiertje per uur dat je de rustige baan toegewezen krijgt. Tijdens het motorcrossen zul je er achter komen dat het rijden niet vanzelf gaat. Deze sport lijkt voor een buitenstaander op ‘zitten en gas geven’.
Wat is het verschil tussen MXGP en MX2?
Klassen – Een provinciale crosswedstrijd wordt over twee manches gereden op een speciale, gesloten omloop. Er wordt in diverse klassen gestreden, die sinds 2004 als volgt zijn ingedeeld:
50cc (tweetaktmotor 50cc) 65cc (tweetaktmotor 65cc 85cc (tweetaktmotor 85cc) 125cc (tweetaktmotor 125cc) MXGP (tweetaktmotoren van 250 cc en viertaktmotoren van 450 cc) MX2 (tweetaktmotoren van 125 cc en viertaktmotoren van 250 cc) MXOpen (tweetaktmotoren van 250 tot 500 cc en viertaktmotoren van 450 tot 650 cc) Quads Zijspannen
Tot 2004 bestonden de MX-klassen niet en werden die motoren ingedeeld in de klassen 125 cc, 250 cc en 500 cc. De vrouwen komen alleen uit in de MX2-klasse en voor hen geldt bij internationale wedstrijden een minimumleeftijd van 15 jaar. In elk van deze klassen werden of worden jaarlijks wereldkampioenen aangeduid, dit zijn zij die gedurende het seizoen het meeste punten verzamelen in de verschillende Grote Prijzen die meetellen voor het wereldkampioenschap. motorcross MC Utrecht Een meer recente, spectaculaire variant van motorcross, ontstaan in de Verenigde Staten, is de stadioncross of Supercross, die verreden wordt op een omloop met kunstmatige hindernissen, aangelegd in een sportstadion of sporthal.
Wie is er wereldkampioen motorcross?
Honda met Tim Gajser nu al 2022 wereldkampioen MXGP motorcross Motorcrosser Tim Gajser heeft gisteren de wereldtitel in de MXGP-klasse koningsklasse gepakt tijdens de MXGP van Finland. De Honda-rijder besliste het kampioenschap van dit jaar twee ronden voor het einde, ondanks een matige zesde plaats in de Grand Prix van Finland.
Gajser was in de MXGP al eerder wereldkampioen in 2016, 2019 en 2020, waardoor dit zijn vierde wereldtitel in de MXGP-klasse is. Hij was daarnaast ook nog wereldkampioen (2015) in de lichtere MX2 klasse, zodat de teller nu op vijf staat. In Finland was er sprake van een volledig Yamaha-podium met een overwinning voor Nederlander Glenn Coldenhoff en winst in de eerste manche voor landgenoot Brian Bogers.
Afgelopen weekend was de #243 dus zeker niet op zijn best op het zanderige Hyvinkaa-circuit, maar in de eerste manche werd hij zesde en in de tweede zevende. Dit was goed genoeg voor een niet meer in te halen voorsprong van 104 punten, met nog 4 manches in twee wedstrijdweekenden te gaan.
- Het seizoen begon voor Gajser met zes overwinningen in de eerste zeven ronden, waarbij de blessure voor Jeffrey Herlings, maar ook de pensionering van Antonio Cairoli, de Sloveen in de kaart speelden.
- De overgebleven concurrenten verdeelden de punten die Gajser soms liet liggen; Jeremy Seewer (CH), Glen Goldenhoff (NL), Jorge Prado (E) en Maxime Renaux (F) verdeelden samen bijna alle overwinningn die niet naar Gajser gingen.
Gajser was dan ook de enige motorcrosser die dit seizoen de rode plaat, die aangeeft wie het klassement leidt, in handen had. Bovendien heeft hij de meeste ronden van iedereen in de klasse geleid (184), won hij in totaal 13 races, 8 Grand Prix en stond 11 keer op het podium, meer dan wie dan ook.
Hoe kan ik MXGP live kijken?
Hoe laat is de MXGP race? – Om 09.15 start de MX2 met trainen, om 10.15 start de MXGP met de training. De MXGP Race 1 start altijd om 13.15 uur lokale tijd, Race 2 om 16.10 uur. MX2 Race 1 is om 12.15 uur, MX2 Race 2 om 15.10 uur. Het WK motorcross is te volgen via de livestream op de website van de NOS.
Daar worden alle MXGP-wedstrijden uitgezonden. Via de Eurosport Player zijn naast de wedstrijden van MXGP ook die van MX2 te zien. Via de betaalde streamingsdienst van MXGP zijn alle trainingen en wedstrijden van de MXGP en MX2 te zien. Op kunnen ook de sessies van de supportklasses op zaterdag worden bekeken.
Livetiming vind je op de,
Is motorcross de zwaarste sport?
Jeffrey Herlings weer geen sportman van het jaar – Tot teleurstelling van vele Motorcrossliefhebbers werd Jeffrey Herlings na zijn nominatie gisterenavond niet gekozen als sportman van het jaar. Maar de 29-jarige Langebaanschaatser Kjeld Nuis was uiteindelijk de gelukkige. Foto: NOS-Sport – Wat weet NOC*NSF van Motorcross? Hoe zwaar is deze sport?. Wanneer bekend werd dat Jeffrey Herlings genomineerd was voor de NOC*NSF sportman van het jaar verkiezing was voor iedere motorcrossliefhebber een ding duidelijk: de 24-jarige Herlings uit Oploo behoort met 4-wk titels opzak tot de grote kanshebbers om Sportman van het jaar de worden.
- Niet dus.
- Jammer heel er jammer.
- Slechte verliezers.? In de hele geschiedenis werd nog nooit een Motorcrosser tot sportman van het jaar benoemd.
- In het lange lijstje van Sportman van het jaar verkiezing kwamen het meeste Schaatsen (18x) en Wielrennen (17x) voor.
- Daarnaast zien we Voetbal (6x), Turnen (5x), Zwemmen (5x) en Atletiek (4x).
Sinds het bestaan van deze verkiezingen begin jaren ’50 werd er nooit een motorische sporter benoemd tot sportman van het jaar. Tot in 2016 Max Verstappen als eerste aan dit lijstje werd toegevoegd. Belgi daarentegen kent een heel andere geschiedenis: daar komt naast Wielrennen (18x), Motorcross (10x) op de tweede plaats.
Met namen als: Stefan Everts (5x), Gaston Rahier (1x), Georges Job (2x), Eric Geboers (1x) en Jol Smets (1x). Wanneer we naar een overzicht kijken van de Nederlandse Vakjury dan zouden we deze kunnen beschouwen als een Olympisch onderonsje, Maar toch werd Max Verstappen enkele jaren geleden gekozen als Sportman van het jaar.
En ook Jeffrey Herlings werd dit jaar genomineerd.
Bas van de Goor (onafhankelijk voorzitter) – Volleyballer Fred Buddenberg (vanuit de Nederlandse Sport Pers) – Dagblad Trouw Ralf van der Rijst (vanuit NOC*NSF) – Langebaanschaatser Guus uus uus uus Hiddink (vanuit de coaches) – Voetbaltrainer Maarten van der Weijden (vanuit de oud-winnaars FBK/Jaap Eden) – Zwemmer Marc Lammers (vanuit de coaches) – Hockeyspeler Marianne Timmer (vanuit de oud-winnaars FBK/Jaap Eden) – Schaatsster Marije Smits (vanuit de Paralympiërs) – Atlete Ewoud van Winsen (vanuit de NOS) – Redacteur NOS Sport
Wie kan de Nederlandse media maar vooral bovenstaande jury overtuigen hoe zwaar motorcross nu echt is. Want ja, hij zit toch op een motor.! Tot op heden heeft er nog niemand op TV echt duidelijk gemaakt hoe zwaar deze sport nu echt eigenlijk is. Motorcross is volgens sportfysiologen een der zwaarste takken uit de sportwereld.
Deze sport is zowel geestelijk als lichamelijk een zeer inspannende en alles van een motorsporter vergende sport. Want daar begint het mee. Bedenk verder ook dat je laatste kwartier van de wedstrijd puur op uithouding presteert, dus is je conditie op, dan zal er ook geen goede prestatie zijn. Tijdens een wedstrijd kan vaak spierverzuring optreden wat tijdens het Motorcrossen normaal is omdat je steeds in een anaerobe hartslag zit.
Het komt omdat je spieren niet voldoende zuurstoftoevoer meer krijgen en zo ontstaat er melkzuur. Het enigste wat helpt is je conditie zo goed mogelijk trainen zodat de verzuring langer uitgesteld word en daarnaast voldoende rust in acht nemen. Dus dagelijks op tijd naar bed.
Kracht Uithoudingsvermogen Souplesse Lenigheid en reflexen Aangevuld met de nodige concentratie en wilskracht
Het is zomaar een opsomming op de website van Jan Mller die op zijn website www.motocrossadvies.nl motorcrossers adviseert over de juiste training en conditie. Motorcross; Jan Mller schreef er een boek over. Dit uitgebreide MX Boek voor beginnende- jeugd-, gevorderde- en topmotocrossers! Opgebouwd uit ruim 40 jaar ervaring in MX Training en begeleiding.
Hoe duur is crossen?
Wat leuk dat je wilt gaan crossen, mocht je na het lezen van de onderstaande informatie nog vragen hebben dan kan je een mail sturen naar [email protected] of een bericht sturen via het contactformulier. Leeftijd Crossen mag al vanaf 5 jaar oud, vanaf deze leeftijd kan je namelijk een speciale ‘crossverzekering’ afsluiten.
- Crossverzekeringslicentie Het belangrijkst wat je moet hebben om te mogen crossen is een speciale verzekering, deze kan je bij de motorcrossbonden MON of KNMV aanvragen.
- Deze koop je online, voor een heel kalenderjaar of je koopt een dagverzekering.
- Wij raden je altijd aan om een volledige licentie te kopen, daar dat naar verhouding goedkoper is.
Bij ons kan je met KNMV en MON verzekering rijden, er zijn echter ook clubs waar je alleen met MON of KNMV verzekering kan trainen. Als je een KNMV licentie aanschaft hoef je geen lid te worden bij ons (mag natuurlijk wel), bij een MON licentie dien je clublid te worden voor een heel jaar.
- Je moet dit dus thuis al regelen voordat je kan komen crossen, voor jongeren onder de 18 jaar adviseren wij dit voor vrijdag 17:00 te doen als je in het weekend wilt gaan rijden daar de bonden deze nog moet accorderen.
- Vanaf 2021 is het niet meer mogelijk om een KNMV daglicentie af te sluiten, MON daglicenties kunnen nog wel via de MON site gekocht worden.
KNMV Basis Sportlicentie Deze kost in 2023 € 75,00. Bij bovenstaande bedrag is de bijdrage voor het MX-masterplan nog niet geteld. Elke rijder dient een verplichte afdracht van € 48,- te doen bij de licentie-aanvraag. Aanvragen: https://mijn. knmv,nl Handleiding aanvragen: Zo vraag je een knmv licentie aan https://knmv.nl/wp-content/uploads/2019/02/Aanvragen-Basis-Sportlicentie.pdf Informatie: https://knmv.nl/wp-content/uploads/2019/09/Website-informatie-basissport-licentie.pdf Rookie training: https://knmv.nl/motocross/korte-motocross-rookie-training/ De KNMV Basis Sportlicentie komt te staan in de app van de KNMV, deze dien je ook bij de club te tonen. MON Trainingsbewijs Deze kost in 2023 € 75,-. Indien je deze vanaf 1 oktober aanvraagt dan kost deze € 50,- voor de rest van 2023 of € 100,- voor de rest van 2023 en heel 2024. Bij bovenstaande bedragen is de bijdrage voor het MX-masterplan nog niet geteld.
- Elke rijder dient een verplichte afdracht van € 48,- te doen bij de licentie-aanvraag.
- Aanvragen: https://mijn.mon.nl/Registreren.aspx Informatie: https://mon.nl/bewijs-aanvragen/ De MON trainingsbewijs krijg je als pasje thuis gestuurd wanneer je MCC Geldermalsen als club geselecteerd hebt, je dient wel clublid te worden voordat wij de aanvraag kunnen accorderen.
Het pasje dien je bij de club te tonen wanneer je wilt crossen. Trainingskosten Naast de crossverzekeringslicentie moet je bij elke club trainingsgeld betalen, de bedragen verschillen per club. Bij ons kan je dit per keer of voor een heel jaar betalen. Hoeveel je moet betalen is afhankelijk van je leeftijd en het soort motor, kijk hiervoor bij de contributie,
- Betaal je voor een heel jaar dan kan je heel het kalenderjaar zo vaak bij ons crossen als je wilt.
- Wil je geen clublid worden dan dien je de 1e keer dat je komt trainen in een kalenderjaar trainingslid te worden, de kosten hiervan zijn 10,- euro.
- Het trainingslidformulier dient alleen ingevuld te worden door crossers die komen trainen maar geen clublid willen worden en dus per keer trainen willen betalen.
Het formulier dient ingevuld te worden om duidelijk te krijgen wie er aanwezig zijn tijdens trainingen en wie er gewaarschuwd moet worden in geval van calamiteiten. Elke keer dat je komt crossen moet je je bij aankomst in de kantine melden. Materiaal & kleding Om te kunnen gaan crossen op een crossbaan heb je onderstaande spullen nodig.
- Alles is verplicht, tenzij er aanbevolen achter staat.
- Trainings- of kennismakingslessen Vanaf 2022 proberen wij 1 a 2 opstapdagen per jaar te organiseren voor de jeugd van 5 tot 10 jaar, zodra de datums weer bekend zijn zullen wij deze op onze kalender plaatsen.
- Tijdens deze dag zal ingegaan worden op alles wat de motorcross sport leuk maakt.
De instructeurs nemen de kinderen mee in een afwisselend programma waarin naast de theorie natuurlijk ook het rijden op een crossmotor aan bod komt. Om alles veilig te houden wordt er gebruik gemaakt van speciale elektrische beginners motoren en natuurlijk niet te vergeten alle benodigde kleding.
- Voor een leuke impressie van hoe de dag gaat worden, kijk hier: https://youtu.be/fSmoodhe97g Wij snappen dat u niet direct alle materialen en kleding wilt aanschaffen voordat u weet of deze sport wel geschikt / leuk genoeg is.
- Indien je eens wilt ervaren hoe het is om te crossen dan kan je eens een kijkje nemen bij https://electrocross.nl/,
Vanaf 6 jaar kan je daar het gehele jaar gaan crossen op een electrische crossmotor en kan je de beschermende kleding lenen. Als je iemand kent die al crosst kan je ook eens vragen of je spullen kunt lenen om het zo een keer te proberen. Wil je dit op een crossbaan proberen dan moet je wel een licentie hebben.
motocrossplanet.nl –> hierop worden o.a. berichtgevingen door clubs etc. gedaan en kan je het laatste crossnieuws lezen KNMV.nl MON.nl helimx.nl –> crosswinkel in Geldermalsen met alle benodigde crossartikelen electrocross.nl
Kan je geld verdienen met motorcross?
Gepubliceerd op 24/06/2015 24MX Championnat de France Elite Motocross, ADAC MX Masters, Belgian Masters of Motocross-BMMX, BMB BK Motorcross, Dutch Masters of Motocross, KNMV ONK Motocross, REVO British Motocross Championship, Swiss Inter Motocross Championship Vele jonge jongens hebben maar één droom en dat is van motorcross hun beroep maken, het liefst door de ster te worden van het ‘Wereldkampioenschap Motorcross’ of van het ‘AMA Motorcross’ kampioenschap. Helaas is het niet aan iedereen gegeven om de nieuwe Jeffrey Herlings, Alexandr Tonkov, Antonio Cairoli of Kevin Strijbos te zijn.
- Dat betekend echter niet dat je geen mooie centen kan verdienen in het motorcross.
- In heel de wereld zijn er namelijk heel wat nationale kampioenschappen waar wel enkele eurocenten te rapen zijn.
- We overlopen even en beginnen daarmee in Frankrijk.
- De Fransen hebben met hun ‘ 24MX Elite Motocross ‘ kampioenschap een mooie reeks van 6 wedstrijden in huis.
Zo kan de man die de wedstrijd weet te winnen zo’n 600 euro mee naar huis nemen, daarnaast kan er nog eens 800 euro worden gewonnen met een overwinning in de Superfinale. Het grote geld word echter pas uitgedeeld aan de finish waar je met de Franse titel 15.000 euro casht, zelfs numero vijf in het eindklassement kan nog rekenen op zo’n slordige 3.000 euro. Foto: Suzuki Racing – Steve Bauerschmidt Waar ze hun piloten ook mooi belonen met prijzengeld is in de ADAC MX Masters, In het Duitse kampioenschap, dat 8 manches kent, worden winnende piloten beloond met een 1.000 euro per manche. Twee manches winnen is dan ook goed voor 2000 euro prijzengeld op de bankrekening.
- Plaats twee kan rekenen op een heel stuk minder, maar 550 euro voor een tweede plaats in één manche is nog steeds meer dan verdienstelijk lijkt ons.
- Maar wat ons enorm opvalt is dat het ADAC MX Masters kampioenschap enorm vrijgevend is als het gaat over bonussen op het einde van het kampioenschap.
- De Duitsers belonen iedereen die zich engageert voor het hele kampioenschap.
De winnaar kan rekenen op 15.000 euro cash, net hetzelfde bedrag als in het Franse Kampioenschap, maar waar ze daar stoppen op plaats vijf lopen hier de bonussen door tot de twintigste plaats, deze kan rekenen op een leuke 400 euro. De subtoppers worden met andere woorden goed in de watten gelegd door ADAC.
PRIJZENGELD REEKSEN – ADAC MX MASTERS 1 – 1.000,– EUR 2 – 550,– EUR 3 – 400,– EUR 4 – 320,– EUR 5 – 270,– EUR 6 – 250,– EUR 7 – 210,– EUR 8 – 190,– EUR 9 – 170,– EUR 10 – 150,– EUR 11 – 130,– EUR 12 – 120,– EUR 13 – 110,– EUR 14 – 100,– EUR 15 – 90,– EUR 16 – 80,– EUR 17 – 70,– EUR 18 – 60,– EUR 19 – 50,– EUR 20 – 40,– EUR PRIJZENGELD KAMPIOENSCHAP – ADAC MX MASTERS 1 – 15.000,– EUR 2 – 8.000,– EUR 3 – 5.000,– EUR 4 – 3.500,– EUR 5 – 2.500,– EUR 6 – 2.200,– EUR 7 – 2.000,– EUR 8 – 1.800,– EUR 9 – 1.600,– EUR 10 – 1.500,– EUR 11 – 1.400,– EUR 12 – 1.300,– EUR 13 – 1.200,– EUR 14 – 1.100,– EUR 15 – 1.000,– EUR 16 – 900,– EUR 17 – 800,– EUR 18 – 700,– EUR 19 – 600,– EUR 20 – 400,– EUR Het Nederlands kampioenschap, het zogenoemde ONK Motorcross, doet de laatste jaren ook zijn best om met prijzengeld piloten te lokken.
Dit in plaats van de in het verleden gebruikte tactiek van het startgeld. Daardoor hanteren de Nederlanders nu ook 750 euro voor een reeksoverwinning. Plaats twee en plaats drie kunnen op hun beurt ook nog rekenen op een 550 en 500 euro. Daarmee zit het kampioenschap van onze noorderburen ergens midden tussen het Franse en het Duitse kampioenschap. Foto: Frederik ‘VePix’ Van Eeckhoven Dan gaan we even door de kanaaltunnel naar Groot Brittannië. De Britten hebben in hun land, waar motorcross toch deels is ontstaan twee kampioenschappen. Hun eigen ‘ Motorcross Nationals ‘ en dan het officiële nationale kampioenschap, de ‘ Maxxis British Motocross Championship ‘ genaamd. Foto: http://insidemotocross.ch Racen mag er officieel dan verboden zijn, motorcross wordt er toch op hoog niveau beoefend. We hebben het uiteraard over Zwitserland, het land waar o.a. Jeremy Delincé en Nick Triest hun geluk alreeds gingen beproeven. Het Zwitserse kampioenschap kent prachtige banen zoals Payerne, Villars-Sous-Ecot (Frankrijk), Roggenburg en andere.
Daarnaast kunnen reekswinnaars in zowel de ‘Swiss MX Open’ als in de ‘Swiss MX2′ rekenen op 450 Zwitserse frank wat ongeveer overeenkomt met 430 euro. Daarbij komt het feit dat dit kampioenschap, dat negen proeven telt, geen rekening houdt met het wereldkampioenschap motorcross en dus perfect is voor amateurs die proberen een mooie zakcent te verdienen.
PRIJZENGELD REEKSEN – SWISS MX OPEN & SWISS MX2 1 – 430 Euro 2 – 286 Euro 3 – 191 Euro 4 – 143 Euro 5 – 133 Euro 6 – 114 Euro 7 – 95 Euro 8 – 86 Euro 9 – 76 Euro 10 t.e.m.20 – 66 Euro Een kampioenschap dat we misschien over het hoofd zouden kunnen kijken is het Spaanse motorcross kampioenschap,
- De Spanjaarden zijn namelijk gek van motorsport en dat zorgt er ook voor dat organisatoren geld kunnen vrijmaken voor prijzengeld.
- Neen de gelden van bovenstaande kampioenschapen halen de Spanjaarden niet maar met 300 euro kan een reekswinnaar alvast een mooie bonus verdienen.
- Een weekend in Spanje bestaat normaliter uit één reeks waarin MX1 en MX2 gescheiden rijden en één super finale waarin beide elkaar ontmoeten.
Voor al deze reeksen telt één prijzenstelsel. Bij enkele wedstrijden wordt echter geopteerd om tweemaal een gemengde super finale te rijden. Indien dit format wordt gehanteerd kan de reekswinnaar rekenen op 450 euro. PRIJZENGELD REEKSEN – SPAANS MOTORCROSS KAMPIOENSCHAP Dagindeling 1 1 – 300 € 2 – 250 € 3 – 200 € 4 – 150 € 5 – 100 € 6 – 100 € 7 – 100 € 8 – 100 € 9 – 100 € 10 – 100 € Dagindeling 2 1 – 450 € 2 – 375 € 3 – 300 € 4 – 225 € 5 – 150 € 6 – 150 € 7 – 150 € 8 – 150 € 9 – 150 € 10 – 150 € In het buurland van Spanje, Portugal wordt er géén geld uitgedeeld voor manches maar wel voor overal overwinningen.
- Het kampioenschap dat bestaat uit 8 wedstrijden en rijkt 500 euro uit aan de overal winnaar van de dag.
- De tweede en derde kunnen op hun beurt nog rekenen op een 400 en 300 euro’tjes.
- PRIJZENGELD DAGKLASSMENT- PORTUGEES MOTORCROSS KAMPIOENSCHAP 1 – 500,00 Euro 2 – 400,00 Euro 3 – 300,00 Euro 4 – 250,00 Euro 5 – 200,00 Euro 6 – 180,00 Euro 7 – 150,00 Euro 8 – 140,00 Euro 9 – 130,00 Euro 10 – 120,00 Euro 11 – 100 Euro 12 t.e.m.15 – 100 Euro 16 t.e.m.30 – 75 Euro 31 t.e.m.40 – 50 Euro Met deze zeven landen en acht kampioenschappen hebben we al een mooie lijst uit Europa.
Een queeste of ‘roadtrip’ naar mooie resultaten en het daarbij horende geld zou zomaar kunnen beginnen. Maar we mogen natuurlijk niet vergeten dat de wereld meer is dan Europa. Daar buiten is er ook nog een volledige wereld waar piloten met de nodige zin voor avontuur een cent kunnen gaan verdienen.
Hoe duur is motorcross sport?
Ik woon in het buitenland maar wil graag een KNMV Basis Sportlicentie. Kan dat? – Ja, dat kan. Er is wel een beperking. Voor niet-Nederlands ingezetenen is de PO-dekking (Persoonlijke Ongevallen) van de KNMV Basis Sportlicentie niet van toepassing. In dit geval is uitsluitend de aansprakelijkheidsdekking van toepassing.
Wat is de beste motorcrosser ter wereld?
Stefan Everts – Wikipedia Stefan Everts 2008 Persoonlijke informatie Volledige naam Stefan Everts Bijnaam The legend Geboortedatum Geboorteplaats Nationaliteit Sportieve informatie Discipline
Portaal |
Standbeeld Stefan Everts te Neeroeteren Stefan Everts (, ) is een voormalig, Vanwege zijn tien wereldtitels, wordt hij beschouwd als de beste motorcrosser aller tijden. Stefan Everts is de zoon van, zelf viervoudig, Al op jonge 4-jarige leeftijd scheurde hij met zijn kleine motor over de omlopen.
- 10 maal wereldkampioen,
- 101 overwinningen,
- won als eerste piloot drie verschillende GP’s op één dag,
- is de enige piloot die wereldkampioen werd op de vier grote Japanse merken (,, en ).
Hij is, na, de tweede “Mr.875cc”, iemand die wereldkampioen werd in de drie klassen (125+250+500=875). Everts woont in /, is getrouwd en heeft twee kinderen, een zoon en een dochter Mylee Everts. op 19 december 2009 werd hij benoemd tot van de stad, Everts kondigde aan dat het seizoen zijn laatste zou worden.
- Hij won dat jaar zijn tiende wereldtitel en behaalde ook zijn honderdste overwinning.
- Zijn laatste Grote Prijs won hij op 17 september 2006 in Frankrijk.
- Everts reed zijn laatste officiële wedstrijd tijdens de die op 24 september 2006 in Matterley Basin () plaatsvond.
- Op 17 december 2006, precies drie maanden nadat hij zijn laatste Grote Prijs won, werd Everts uitgeroepen tot tijdens een plechtigheid in het Casino Kursaal van Oostende.
Hij ontving deze titel voor de vijfde keer. Ook in 2001, 2002, 2003 en 2004 viel hem die eer te beurt. Voor zijn volledige carrière als sportman ontving Everts ook een Lifetime Achievement Award. Everts maakte bekend dat hij het volgende seizoen de nieuwe wedstrijdbegeleider zou worden bij het Oostenrijkse,
- Everts ging de piloten begeleiden bij hun trainingen, zowel technisch, fysiek als mentaal.
- Op alle WK-wedstrijden zou hij als adviseur aanwezig zijn.
- In 2005 was Stefan Everts een van de kansmakers op de titel, maar haalde de uiteindelijke nominatielijst niet en strandde op nr.
- Van diegenen die net buiten de nominatielijst vielen.
Everts is sinds september 2010 ambassadeur voor de stichting, Everts is sinds het lopend wereldkampioenschap motorcross 2016 teammanager van Suzuki Europa.
Hoeveel CC is MX2?
MX2 – De MX2 is een klasse in de motorcross voor motoren met een maximale cilinderinhoud van 125cc (tweetaktmotor) of 250 cc (viertaktmotor). De klasse werd samen met de MX1 en MX3 ingevoerd in 2003, als lichtste van de drie is ze de opvolger van de vroegere 125cc-klasse.
Wat verdient een MXGP rijder?
Een gemiddelde MotoGP-coureur kreeg in 2018 zo’n 2,4 miljoen euro op zijn rekening gestort. In totaal maakten de teams dat jaar zo’n 58 miljoen euro aan salaris over aan de rijders. In 2022 krijgen de 24 coureurs een totaal van 47,15 miljoen euro overgeboekt.
Gemiddeld komt dat uit op 1,96 miljoen euro. Dat is een terugval van bijna 20 procent ten opzichte van 2018. Daar is een aantal redenen voor. Ten eerste zijn de MotoGP-rijders op hun salaris gekort door de coronacrisis, die in 2020 flinke invloed had op het kampioenschap. Constructeurs moesten hun fabrieken tijdelijk sluiten, de verkoop van motoren klapte in elkaar en daarnaast werd de start van het kampioenschap uitgesteld tot de zomer.
Het resulteerde in een situatie waarin de betrokken merken maar heel weinig waar voor hun geld kregen. Een andere factor in de personeelskosten is het vertrek van een aantal toonaangevende coureurs: Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo en Valentino Rossi gingen met pensioen.
Zij harkten met zijn drieën een aanzienlijk deel van de salariskosten binnen. Tijdens de pandemie besloot Ducati het roer beleidsmatig om te gooien. De ‘dure’ rijders uit het verleden hadden het team onder de streep heel weinig gebracht. Die bespaarde kosten werden in de motor gestopt en ook werden jonge rijders aangetrokken die het merk net zo goed verder kunnen helpen.
Een derde factor is een minder voor de hand liggende, maar bredere ontwikkeling die niet alleen de MotoGP treft. Het gedrag van de consument is in de afgelopen jaren door het internet flink veranderd. Daardoor is het traditionele sponsormodel, een sticker op een MotoGP-machine, niet langer van deze tijd.
- Dat heeft ervoor gezorgd dat MotoGP-teams aanzienlijk minder sponsorgeld binnenkregen.
- Motorsport.com heeft de afgelopen maanden veel gesproken met teamleden, managers en juristen die betrokken zijn bij het kampioenschap, maar ook met rijders om een beeld te krijgen van de salariskosten van de MotoGP-grid in 2018 en om die voor 2022 op papier te krijgen.
In 2018 verdiende een MotoGP-coureur gemiddeld zo’n 2,4 miljoen euro. Een redelijk bedrag voor een topatleet die elk weekend zijn leven riskeert in de jacht op eremetaal. Het is echter gevaarlijk om een conclusie te trekken op basis van een gemiddeld salaris. De huidige groep MotoGP-rijders krijgt zo’n 20 procent minder salaris dan de collega’s in 2018 kregen. Foto: Gold and Goose / Motorsport Images In 2018 waren er vijf rijders die het grootste deel van de taart kregen: Lorenzo verdiende bij Ducati zo’n 15 miljoen euro, Marc Marquez kreeg destijds 10 miljoen euro van Honda terwijl de beide Yamaha-rijders Valentino Rossi en Maverick Viñales op 6 miljoen stonden.
Dani Pedrosa was de laatste van de grootverdieners, hij streek 4 miljoen euro per jaar op. Daarachter zat de middenmoot met Andrea Iannone en Alex Rins (Suzuki), de Espargaro-broers (Aleix bij Aprilia, Pol bij KTM) en Andrea Dovizioso, Zij kregen tussen de 1 en 3 miljoen euro per seizoen. De overige rijders, twaalf in getal, kregen minder dan 500.000 euro op hun rekening gestort.
Karel Abraham (Angel Nieto Aspar) was de hekkensluiter met een salaris van slechts 80.000 euro. In 2022 is Marc Marquez met afstand de bestbetaalde coureur op de grid. Zonder dat de eventuele bonussen meegerekend zijn, krijgt de Spanjaard zo’n 15 miljoen euro.
Daar achter staan de twee jongste wereldkampioenen: Joan Mir met 6,5 miljoen euro, Fabio Quartararo met 4 miljoen euro. Die laatste hoopt een flinke stap te maken als hij een nieuw contract tekent. Suzuki-coureur Alex Rins staat ook in dit rijtje met een salaris van 4 miljoen euro. De middenmoot blijft nagenoeg hetzelfde, maar in 2018 waren er nog heel wat coureurs die tussen de 2 en 3 miljoen zaten.
Dat is in 2022 flink veranderd. Er zijn negen rijders met een salaris tussen de 1 en 2 miljoen euro. De zes overgebleven coureurs verdienen minder dan dat. De positie van Marc Marquez is uniek. Hij verlengde zijn contract in februari 2020 voor een periode van vier jaar.
- Het gebeurde kort voordat de pandemie uitbrak en een reeks blessures hem bijna een volledig seizoen aan de kant hield.
- De Japanse constructeur kreeg niet bepaald waar voor haar geld, kijkend naar de races die Marquez heeft kunnen rijden.
- Zelf voelde de man uit Cervera zich daar ook ongemakkelijk bij en suggereerde in gesprek met Motorsport.com dat hij een korting op zijn salaris niet meer dan normaal zou vinden.
Marquez is de meest waardevolle coureur in de MotoGP, de verhoudingen intern bij Honda zijn ook kraakhelder. Met zijn 15 miljoen euro staat hij ver boven zijn merkgenoten Pol Espargaro, Alex Marquez en Takaaki Nakagami, Zij kregen met z’n drieën in totaal 3 miljoen euro uitgekeerd. Ook na zijn blessureleed is Marc Marquez nog de bestbetaalde coureur op de MotoGP-grid. Foto: Gold and Goose / Motorsport Images Van alle fabrikanten is Ducati het beste door de coronacrisis gekomen. Het merk uit Borgo Panigale betaalde in 2018 nog zo’n 17 miljoen euro uit aan Lorenzo en Dovizioso met nog eens zo’n 3 miljoen euro aan bonussen voor de Italiaan.
- Een aardig prijskaartje voor een team dat in de drie kampioenschappen (rijders, teams en constructeurs) op gepaste afstand eindigde van Honda en Marquez.
- Die dure contracten zijn inmiddels verleden tijd.
- Lorenzo werd de deur gewezen op het moment dat hij de Desmosedici net onder de knie had, Dovizioso accepteerde een veel lager aanbod niet toen hij in 2020 weer achter de onderhandelingstafel plaatsnam.
De Italiaan zag een ruime halvering van zijn basissalaris niet zitten. Hij zou van 6 miljoen euro in 2020 naar zo’n 2,5 miljoen euro moeten. Hij vatte dat op als een signaal om te vertrekken. Ducati plukte de vruchten ervan. In 2021 betaalde het merk een basissalaris van minder dan 3 miljoen euro aan salaris aan vijf rijders: Francesco Bagnaia en Jack Miller, Pramac-rijders Jorge Martin en Johann Zarco en Avintia-rijder Enea Bastianini,
- Dat bedrag stijgt komend seizoen licht naar 3,8 miljoen euro met dezelfde rijders op de rol.
- De belangrijkste les die men bij Ducati geleerd heeft is dat het zinvoller is om veel geld te investeren in het bouwen van een goede motor in plaats van de rijders.
- Met een groep gemotiveerde jonge rijders heeft Ducati momenteel in de breedte een sterke line-up en zo mogelijk de beste motor op de grid.
Voor Yamaha was het geforceerde vertrek van Maverick Viñales tegelijkertijd een vloek en een zegen. Met een salaris van bijna 8 miljoen euro maakte Yamaha flink wat ruimte in het huishoudboekje toen Viñales halverwege het jaar ineens overstapte naar Aprilia.
Zijn plek is ingenomen door Franco Morbidelli, die ondanks zijn tweede plaats in het MotoGP-kampioenschap van 2020 slechts 1,5 miljoen euro verdient. Quartararo gaat er dankzij zijn wereldtitel op vooruit, van 2,5 naar 4 miljoen euro. Na de wereldtitel van Joan Mir in 2020 moest Suzuki de salarisstructuur iets aanpassen.
Ten opzichte van 2018 verdubbelde de Japanse fabrikant het salaris voor Mir en Rins. Zij verdelen samen 10,5 miljoen euro, ondanks dat de GSX-RR niet bepaald de sterkste machine op de grid is. De laatste twee fabrikanten bevinden zich aan de andere kant van het spectrum.
Aprilia betaalt in totaal zo’n 4 miljoen euro aan Espargaro en Viñales, bij KTM komt niemand dicht bij dat bedrag. Met een totaal van 3,6 miljoen euro zijn Brad Binder en Miguel Oliveira relatief goedkoop. De meeste toprijders verdienen dus minder dan vier jaar geleden het geval was, maar daarbij moet ook opgemerkt dat de ondergrens – de 80.000 euro van Abraham – omhoog is gegaan.
Het minimale salaris voor een MotoGP-coureur ligt in 2022 namelijk op zo’n 200.000 euro. Feit is dat de pandemie onmiskenbaar invloed heeft gehad op de salarishuishouding van de MotoGP-teams, maar ook op de rijders. Met de algehele verjonging is ook de zucht naar het grote geld in zekere zin verdwenen. Franco Morbidelli is voor Yamaha een stuk goedkoper dan zijn voorganger Maverick Viñales Foto: Gold and Goose / Motorsport Images Meer over de MotoGP:
KTM presenteert MotoGP-teams voor seizoen 2022 Wat wil Dovizioso bereiken bij RNF Yamaha? “Ik denk dat ik beter kan worden” Vijf vragen voor aanvang van het MotoGP-seizoen 2022 Hoe Ducati’s overheersing een gevaar vormt voor de balans in de MotoGP
Hoe oud beginnen met motorcross?
Motocrossers kunnen vanaf 5 jaar een licentie aanvragen en deelnemen aan wedstrijden.
Wie zendt de MXGP uit?
Wat kost Ziggo Sport? – Wie met Nederlands commentaar van de MotoGP-actie wil genieten, is bij Ziggo aan het juiste adres. De kabelaar zendt voor haar klanten alle races op de Sachsenring uit via het gratis kanaal 14. Klanten van andere providers kunnen zich voor 14,95 euro per maand abonneren op het zenderpakket Ziggo Sport Totaal.
Wat kost Mxgptv?
Bestel je MXGP-TV abonnement nu vanaf 150 Euro om alles LIVE te volgen.
Hoe werkt een motorcross wedstrijd?
Wat is Motorcross? – Het grootste gedeelte van onze licentiehouders is actief in de motorcross. Bij motorcross rijd je met een crossmotor met noppenbanden op een crosscircuit. Dit kan een solo crossmotor zijn, een quad of een zijspan. Motorcross wordt beoefend op veel circuits.
- De motoren zijn gemaakt om op veel verschillende terreinen te rijden, maar Nederlandse circuits hebben voornamelijk een zandondergrond.
- Toch zit er veel verschil in de banen.
- Met name door de structuur van de grond, maar ook door verschillende schansen, tafelbulten, lange en korte bochten en bijvoorbeeld wave-secties.
Ieder jaar organiseren wij een groot aantal motorcrosswedstrijden, op circuits door heel Nederland. Daartoe behoren kampioenschappen voor verschillende solo klassen, maar ook voor de zijspannen en quads. Mo torcross is adrenaline, spanning door je lijf.
Hoe laat begind formule1?
Tijdschema GP België
Sessie | Datum | Tijd |
---|---|---|
Eerste vrije training | vrijdag 28 juli | 04:30 – 05:30 |
Kwalificatie | vrijdag 28 juli | 08:00 – 09:00 |
Sprint shootout | zaterdag 29 juli | 03:00 – 03:44 |
Sprintrace | zaterdag 29 juli | 07:30 – 08:30 |
Waar rijd Herlings vandaag?
Het zit niet in Herlings’ genen, maar: ‘Ik ga er niet meteen volle patat op’ NOS Sport • zaterdag 11 maart, 12:28 In een Brabants sneeuwlandschap blikte Jeffrey Herlings deze week vooruit op het nieuwe seizoen in de MXGP. Voor de motocrosser schijnt de zon weer, nadat hij vorig jaar door een gebroken voet niet in actie kon komen. Herlings is terug op de motor: ‘Heb de tijd, hoef niet vol patat erop’ Maar toch, een jaar lang blessureleed heeft zijn weerslag gehad. Dat merkte Herlings in voorbereidingscrosses op de start van het MXGP-seizoen. “De eerste wedstrijd was wel even een reality shock,
- Ik reed echt nog niet hard genoeg.
- Gelukkig ging het in de tweede wedstrijd al een stukje beter.” En zo hoopt de Brabander stapje voor stapje terug te keren op topniveau.
- Naar het niveau van 2018 en 2021, toen hij de beste motocrosser van de wereld was.
- Dat niveau zal hij in Argentinië nog niet gaan aantikken.
“Ik ga erheen om beter te worden. Dat heeft gewoon tijd nodig en die tijd gun ik mezelf”, vertelt Herlings. “Vijf jaar geleden was ik naar Argentinië gegaan met het doel om iedereen op een hoop te rijden. Nu wil ik vooruitgang boeken en zoveel mogelijk punten pakken.” “Winnen of het podium is niet realistisch.
Maar de top vijf misschien wel. Natuurlijk, het zit niet in mijn genen om te zeggen: ik ga voor een vijfde plek. Maar als ik zondag vijfde word, dan ben ik daar tevreden mee. Want ik ken mijn potentie.” Eind januari tekende Herlings een nieuw contract bij KTM. De crosser ligt tot en met 2025 vast bij het Oostenrijkse team.
En dat geeft rust, na een jaar afwezigheid. “We hebben samen afgesproken dat ik het seizoen rustig ga opbouwen. Het hoeft niet meteen vanaf de eerste wedstrijd volle patat erop. Ik heb de tijd.” De MXGP van Argentinië bij de NOS De cross in Patagonië is te zien in een livestream op NOS.nl en de NOS-app.
- De eerste manche begint zondag om 17.15 uur en de tweede gaat om 20.10 uur van start.
- Later zal een vijfde plek niet meer zijn doel zijn.
- Ik weet zeker dat ik over een aantal weken gewoon weer om de overwinning mee ga doen”, zegt Herlings, om zichzelf direct te corrigeren: “Dat verwacht ik tenminste.” Het blijft toch nog even wennen, om niet te hard van stapel te lopen.
Wat in het voordeel van Herlings spreekt, is dat de MXGP-kalender fors is uitgebreid. Er staan dit jaar niet veertig, maar zestig manches op het programma waarbij WK-punten te verdienen zijn. Zo levert de kwalificatie op zaterdag voortaan ook punten op.
“Voor mij is dat wel prima”, zegt Herlings over het langere seizoen. “Al brengen die extra races ook wel meer risico’s met zich mee.” De kans op een zware blessures zit in zijn sport immers in een klein hoekje, zo ondervond Herlings de afgelopen jaren. Hij probeert komend jaar met “iets meer verstand” te rijden en soms zijn verlies te nemen in plaats van de grens op te zoeken.
Zijn belangrijkste concurrent, de Sloveen Tim Gajser, zal hij voorlopig niet tegenkomen. De wereldkampioen liep onlangs een gebroken heup op. Dat biedt kansen voor Herlings. “Tien wereldtitels (het record van de Belg Stefan Everts, red.), dat gaat hem niet meer worden voor mij. ANP Herlings in succesvolle tijden: met koning Willem-Alexander en ploeggenoten Glenn Coldenhoff en Calvin Vlaanderen na winst van de Motocross of Nations in 2019 Deel artikel: : Het zit niet in Herlings’ genen, maar: ‘Ik ga er niet meteen volle patat op’
Hoe laat begint de race in Austin?
Moto2 live: Grand Prix van Amerika –
Datum: zondag 16 april 2023 Start race lokale tijd: 12.15 uur Start race Nederlandse tijd: 19.15 uur Start uitzending: 18.50 uur Zender: Ziggo Sport Racing
De Moto2-race in Austin met de Nederlanders Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh wordt live uitgezonden door Ziggo op het speciale Racing-kanaal. Dat houdt in dat de race niet te zien is via het openbare net en hiervoor het speciale Ziggo Sport Totaal-pakket voor nodig is.
Hoe laat 2e manche MXGP?
Kijk live naar de tweede manche ( 17.10 uur ) van de GP van België.