Fecha De Carnaval 2023
Contents
Carnaval 2023: wanneer vindt het plaats? – Benieuwd naar de datum van carnaval 2023? Carnaval 2023 vindt plaats van zaterdag 18 februari 2023 tot en met dinsdag 21 februari 2023. Tijdens carnaval 2023 starten veel activiteiten al op vrijdag 17 februari en in sommige steden/dorpen eindigt carnaval pas op Aswoensdag 22 februari.
Weerbericht en temperatuur carnaval 2023 – Wat voor weer wordt het tijdens carnaval 2023 ? Het wordt over het algemeen rond de 10 graden en we krijgen gelukkig geen grote stortbuien. Maandag en dinsdag zijn de beste carnavalsdagen. Weerplaza geeft het volgende aan:
Wat is Rosenmontag 2023?
Rosenmontag – Je hebt het vast wel eens op TV gezien. De grootste carnavalsoptocht ter wereld. Met veel pracht en praal en prachtige wagens met soms een politiek thema of een andere persiflage naar een gebeurtenis uit het afgelopen jaar. De optocht is 7 kilometer lang, kent meer dan 12.000 deelnemers en 120 muziekkorpsen lopen mee voor een gezellig deuntje.
Ondertussen worden door de diverse praalwagens tonnen met snoep over het publiek uitgestort. Alleen al in 2019 gaven de verenigingen meer dan 300.000 kilo aan snoep weg, en meer dan 700.000 repen chocolade. De Funkenmariechen (Dansmarietjes) gaven ook nog eens 300.000 bloemen weg. In 2019 telde de Keulse Polizei meer dan 1 miljoen! Bezoekers langs de route van de optocht.
De optocht begint op het opstelterrein aan de Chlodwigplatz. De start van de route is om 10.00 uur. De eerste wagen zal volgens de planning rond 13.15 op het eindpunt zijn in de buurt van de Keulse Dom. Dit jaar (2023) vindt de Rosenmontag plaats op 20 februari. Tijdens de optocht is het druk. Heel erg druk, en veel straten zijn afgezet. Kom je met de auto naar Keulen, parkeer dan echt buiten het centrum de parkeergarages zijn al vroeg vol of slecht bereikbaar. Vergeet niet dat de optocht al om 10.00 begint. De meeste toeschouwers al vroeg langs de route een plekje zoeken.
Je kunt dus het beste een overnachting regelen in één van de hotels in Keulen, Echter zijn de prijzen tijdens het Carnaval in Keulen natuurlijk hoger dan normaal. Pas tijdens de optocht goed op je kinderen en waardevolle spullen, helaas weet het zakkenrollers-gilde de periode rondom carnaval ook goed te waarderen aangezien dronken/aangeschoten personen een makkelijk slachtoffer zijn.
Laatste update: 12 februari 2022
Welke week is 18 februari 2023?
Februari 2023
Week | Ma | Za |
---|---|---|
6 | 6 | 11 |
7 | 13 | 18 |
8 | 20 | 25 |
9 | 27 |
Omdat de datum van Pasen gekoppeld zit aan de eerste volle maan na 21 maart, varieert de datum van Aswoensdag- en dus die van carnaval – ieder jaar mee.
Alaaf! – Vier carnaval in Knotsenburg!
Als het paard weer in de gang staat en de polonaise muziek weer aan gaat, dan weet je dat het gaat gebeuren. Zingen, feesten, dansen. Carnaval vier je met z’n allen. Zet maar vast in je agenda: van vrijdag 17 februari tot en met dinsdag 21 februari is het carnaval in Nijmegen! De oudste stad van Nederland wordt dan omgedoopt tot Knotsenburg. Alaaf!! Laatste update: 2 januari 2023
Wanneer is de optocht in Eindhoven 2023? – In Eindhoven zijn er twee grote optochten die allebei plaatsvinden op zaterdag 18 februari 2023:
- De jeugdoptocht, deze vind voor de ‘Grote Lampengatse Optocht’ plaats en begint op carnavalszaterdag (18 februari 2023) om 12:41 uur.
- De grote Lampegatse optocht van Eindhoven vind plaats op carnavalszaterdag (18 februari 2023) om 13:11 uur.
Variatie in de carnavalsvieringen – Het carnaval kenmerkt zich door een grote mate van variatie in de verschijningsvorm en de inhoud. In een vergelijking tussen bijvoorbeeld het carnaval in Rio de Janeiro, Venetië, Keulen, Maastricht en het zomercarnaval in Rotterdam wordt dat meteen duidelijk.
- Ook het tijdstip van de viering is een minder uniform gegeven dan in eerste instantie wellicht wordt gedacht.
- Zo spreekt men in Nederland van een carnavalsseizoen dat aanvangt op 11 november en eindigt op aswoensdag.
- In België is het carnavalsseizoen langer, getuige halfvastenvieringen en carnavalsfeesten op de zondag na aswoensdag.
In het Zwitserse Bazel viert men carnaval in het weekend na aswoensdag. En op Malta is de naoorlogse carnavalsviering zelfs volledig losgekoppeld van de traditionele carnavalsdagen vóór aswoensdag en vindt plaats in de tweede week van mei. Met betrekking tot de verschijningsvorm van het carnaval treden in een onderlinge vergelijking tussen Limburg en Noord-Brabant ook duidelijke verschillen naar voren.
Zo nemen veel Brabantse gemeenten tijdens de carnavalsdagen een carnavalsnaam aan: Den Bosch wordt Oeteldonk, Bergen op Zoom verandert in Krabbegat en Breda heet Kielegat. In Limburg komen deze naamsveranderingen slechts bij uitzondering voor. Een Prins Carnaval is weliswaar een algemeen verschijnsel, maar de invulling van deze carnavaleske functie is niet overal dezelfde.
In Limburg kan deze functie slechts één seizoen door dezelfde persoon bekleed worden. In Brabant kan deze schertsfiguur jarenlang door dezelfde persoon worden vertolkt. Worden de Prinsen in Limburg bijgestaan door een Raad van Elf, in Noord-Brabant luisteren vergelijkbare groepen naar namen als ‘Boere Parlement’ (Den Bosch) of de ‘Leutige Ploeg’ (Bergen op Zoom).
De Rosenmontag of Rozenmaandag – Het hoogtepunt van het carnaval is “Rosenmontag” (“Maandag van de Rozen”). Het vindt elk jaar plaats op de maandag voor Vastenavond en je ziet er:
- een honderdtal praalwagens, groepen en kinderen
- meer dan 1,5 km lang
- meer dan 7,5 km parcours in de straten
- tonnen snoepjes en gadgets voor de toeschouwers
Beleef de carnavalsfeer in Eupen, in het hart van de Oostkantons! Wij stellen alles in het werk om je zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Neem voor je vertrek zeker contact op met de toeristische dienstverlener. Reisadvies De informatie die je krijgt, is louter informatief.
18 jan Carnaval in Duitsland – Geplaatst op 09:02h in Toerisme, Tradities 1 Reactie Nog even en dan barst het feest weer los; Carnaval in Duitsland! Een van oorsprong katholiek feest dat ook wel Vastenavond (vooravond van het vasten) wordt genoemd. Het wordt in de dagen voorafgaand aan Aswoensdag gevierd.
Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond, maar inmiddels start het feest op al op vrijdag en duurt tot dinsdagavond. Om middernacht vangt de vastentijd aan; de 40 dagen tot Pasen. Carnaval vieren in Nederland is leuk, maar eigenlijk zou je toch een keer op carnavalsmaandag naar een van de Duitse steden moeten gaan om Carnaval in Duitsland te beleven.
Van oudsher is carnaval een eetfestijn. De laatste mogelijkheid om zicht te buiten te gaan voor de vastentijd. Op vette dinsdag (voor de vasten) werd al het vet wat er in huis was opgemaakt, omdat het anders zou bederven. De vasten is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte en tevens tot bezinning op de christelijke kernwaarden.
Rosenmontag in Keulen – De optochten vinden meestal op Rosenmontag plaats. Bekende carnavalssteden zijn Duisburg, Krefeld, Mainz, Aken, en Düsseldorf. Keulen is de grootste en meest bekende carnavalsstad, waar een groots straatcarnaval wordt gevierd. Het is er een compleet gekkenhuis en niet-carnavalsvierders vluchten daarom het liefst de stad uit tijdens carnaval.
De elfde dag van de elfde maand geldt als de opening van het carnavalsseizoen. In veel plaatsen in Nederland wordt op die dag de nieuwe prins carnaval bekendgemaakt. Gekkengetal Dat 11 november een bijzondere datum is, hangt samen met het getal elf. In de volksnumerologie wordt 11 als het gekkengetal beschouwd.
- Waarom is onduidelijk.
- Volgens de ene theorie omdat het een dwaze overschrijding is van 10, het getal van de Tien Geboden ; volgens de andere theorie omdat het 12-1 is: 12 zou volheid symboliseren wat 11 dwaas maakt omdat het net niet perfect is.
- Raad van Elf In de carnavalssymboliek speelt elf een voorname rol.
De prins wordt vergezeld door een Raad van Elf. Die komt na carnaval weer voor het eerst in vergadering bijeen op 11 november om 11.11 uur ‘s avonds. De carnavalsuitroep Alaaf is mogelijk een verbastering van elf. Franse steken Er bestaat ook nog een andere theorie over de relatie tussen het ‘elf’ en carnaval.
Toen eind 18de eeuw de Fransen het Rijnland bezetten, werd daar al stevig carnaval gevierd. Maar nu moesten de Franse bezetters op de hak genomen worden. Men zette Franse steken op en koos de elfde van de elfde als datum voor hun spotfeest. Dit naar aanleiding van de drie principes van de Franse Revolutie: Egalité, Liberté et Fraternité,
De beginletters vormen het Duitse telwoord ‘elf’. Sint-Maarten Dat Sint-Maarten op 11 november gevierd, wordt is niet vanwege deze dwaze datum, maar omdat de heilige Martinus van Tours op 11 november 397 begraven werd. Toch heeft het feit dat er op Sint-Maarten bonte volksfeesten werden gehouden mogelijk iets met deze magische datum te maken.
Vasten voor Kerstmis Er is ook nog een ander mogelijk verband tussen Sint-Maarten en carnaval. Sint-Maarten markeert de donkere periode voor Kerstmis, Veertig dagen na de elfde van de elfde is het immers 21 december, de kortste dag van het jaar. Aan het einde van het Sint-Maartensfeest begon de Sint-Maartensvasten.
Zoals carnaval voorafgaat aan de Veertigdagentijd voor Pasen, zo gaat Sint-Maarten vooraf aan de voorbereiding op Kerstmis.
Carrus navallus – Een tweede verklaring zou zijn dat het oorspronkelijke feest van de Grieken afkomstig is. De Grieken vierden eind februari een driedaags feest ter ere van Dionysus (later Bacchus genoemd), het Anthesteria genoemd. Dionysos is de god van de wijn, landbouw, vruchtbaarheid, het plezier en de dans.
- Tijdens dit Dionysos-feest werd de eerste nieuwe wijn geschonken.
- Volgens de Griekse mythologie werd tijdens dit feest de god Dionysos op een scheepskar de stad Hellas binnengereden.
- Zo’n scheepskar werd in het Latijn “carrus navalis” genoemd, waar het woord carnaval van zou zijn afgeleid.
- De katholieke kerk zou tegen het heidense carnavalsfeest zijn geweest, vanwege de overgave aan de vleselijke, aardse lusten, en het hebben geprobeerd uit te bannen.
Aangezien dat een onmogelijke klus leek te zijn, verbond de kerk het aan de vastenperiode.
Tijdens de vier dagen carnaval is de minimum leeftijd voor toegang is 16 jaar. Legitimatie verplicht.
Wat voor dag is 23 februari 2023?
23 februari 2023 – 23 februari 2023 viel op de laatste donderdag van de maand. Deze dag was de 54e dag van het jaar. Ben je op deze dag geboren dan is je sterrenbeeld Vissen, In de Chinese astrologie valt deze dag in het jaar van de Water Konijn, De zon kwam op om 7:39 en ging onder om 18:08, De maan was voor 11% zichtbaar.
Wat kost een kaartje 3 Uurkes Vurraf 2023?
Kan ik kaarten kopen die worden aangeboden via Marktplaats? – Nee, ga daar niet op in! E-tickets zijn exclusief verkrijgbaar via Omroep Brabant en 3 Uurkes Vurraf is een gratis evenement. Er worden noch door Omroep Brabant, noch door derden kaarten te koop aangeboden.
Wanneer is de optocht in Eindhoven 2023? – In Eindhoven zijn er twee grote optochten die allebei plaatsvinden op zaterdag 18 februari 2023:
- De jeugdoptocht, deze vind voor de ‘Grote Lampengatse Optocht’ plaats en begint op carnavalszaterdag (18 februari 2023) om 12:41 uur.
- De grote Lampegatse optocht van Eindhoven vind plaats op carnavalszaterdag (18 februari 2023) om 13:11 uur.
Hoe kom je aan kaartjes voor 3 Uurkes Vurraf?
Eindelijk kan het weer doorgaan zoals het bedoeld is: 3 Uurkes Vurraf. Het feest is dé jaarlijkse aftrap van carnaval, dit jaar voor het eerst in een grote tent op het Stadhuisplein in Eindhoven. Daar wil je bij zijn, natuurlijk! Lees hier hoe je de laatste kaarten kunt winnen.
Kijk naar Brabant Vandaag Iedere werkdag zie je de mooiste en meest opvallende verhalen uit onze provincie. Persoonlijke gesprekken met Brabanders, verhalen die je in het hart raken. Tot en met 13 februari geven we iedere dag 2 kaartjes weg voor 3 Uurkes Vurraf. Meedoen met deze kijkersvraag is eenvoudig.
En wat je precies moet doen? Kijk daarvoor naar de uitzending. Of kijk hier de uitzending terug. Hou de website en/of app in de gaten Zoek naar de speciale Roeptoeter waar een 3 uitkomt op de website of in de app. Je opent de website of app van Omroep Brabant en in een foto of in een van de artikelen zelf wordt een speciale Roeptoeter verstopt. LET OP: dit is een voorbeeld Deze toeter is al gevonden:
Artikel ‘Bekijk het volledige programma’, in de zonneril van het meisje rechts.Artikel ‘Stuur ‘t Brabants Buske naar de leukste carnavalsactiviteiten’, onderin op ‘t buskeArtikel ‘Zing mee met de grootste hits en klassiekers in Roeptoetgat’, de foto onderin in de sjaal van de meezinger in het publiekArtikel ‘Winnares van het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje lust ze zelf niet’, de artikelfoto in de mouw van Christel
Luister naar de radio Om kaartjes voor 3 Uurkes Vurraf te winnen, stuur je jouw voor- en achternaam naar het whatsappnummer van de radio: 06- 573 282 03. Zet daarna meteen jouw radio aan en zet die niet meer uit! Heel de dag pikken we mensen uit de aanmeldingen.
Die naam roepen we om op de radio. Als dat jouw naam is, heb je 11 minuten om naar de radiostudio te bellen (0909-123 0909). Ben je op tijd? Dan win je liefst vier tickets voor jou en je ‘gruupke’! Let op: we controleren of de naam bij het telefoonnummer hoort, dus doen alsof je die persoon bent, heeft geen zin.
Als de omgeroepen persoon zich niet binnen 11 minuten meldt, gaan de lijnen voor iedereen open. Wie dan als eerst in de uitzending komt, gaat er met de vier tickets vandoor. Hoe kan ik luisteren? Omroep Brabant Radio luister je via omroepbrabant.nl/radio, of natuurlijk via de kabel of jouw FM of DAB+ radio.
De frequenties vind je hier. De actie op de radio loopt van 6 tot en met 16 februari. Volg ons op social media Op onze Facebook en Instagram kanalen zijn verschillende acties te vinden waar je kaarten kunt winnen. Ga naar de pagina’s en zorg dat je niets hoeft te missen: Kijk hier voor Facebook Kijk hier voor Instagram Het laatste carnavalsnieuws hoor, zie en lees je het eerst in Roeptoetgat.
Blijf met carnaval op de hoogte via www.roeptoetgat.nl