Dakar 2023 En Vivo
Contents
Kun je Dakar live kijken?
Liveblog Dakar 2023: Etappe 1 RTL GP houdt je elke dag voortdurend op de hoogte van alle gebeurtenissen in de Dakar Rally. Dagelijks op tv te zien bij RTL 7, maar ook de hele dag door van minuut tot minuut te volgen via RTLGP.nl. Dit is een artikel van : Liveblog Dakar 2023: Etappe 1
Wat kost het om Dakar te rijden?
41.000 euro inschrijfgeld – Op eigen houtje deelnemen begint met het inschrijfgeld, Dat bedraagt voor de Dakar-race 41.000 euro voor een truck en 25.000 voor een auto. Daar komen de reis- en verblijfkosten voor de teams nog bij. Wel is er korting voor deelnemers die vaker meedoen.
Wie heeft de Dakar gewonnen?
Janus van Kasteren wint Dakar 2023! Nieuws 15-01-2023 | Door Iep van der Meer Janus van Kasteren van Boss Machinery Team De Rooy heeft de Dakar 2023 gewonnen. Daarmee is hij de vierde Nederlander ooit die het truck klassement won. Met zijn overwinning staat Janus van Kasteren nu in het rijtje Nederlandse winnaars van de Dakar Rally in het truck klassement.
Waar kan je Dakar kijken 2023?
RTL GP: Dakar 2023.
Hoe hard rijden ze in de Dakar?
Snelheidslimiet – Op de openbare weg moeten deelnemers zich uiteraard gewoon aan de maximale snelheid houden, maar ook op de special stages geldt een snelheidslimiet. Dat wil zeggen, de voertuigen zijn begrensd op een maximale snelheid. De auto’s kunnen bijvoorbeeld snelheden richting de 200km/u halen, maar de motoren zijn begrensd op 150km/u en de vrachtwagens zelfs op 140.
Hoe laat begint de Dakar?
Tijdschema Dakar Rally 2022 (NL tijd, GMT +1)
Datum | Etappe # | Eerste Auto |
---|---|---|
1 januari | 1A | 08:20 |
2 januari | 1B | 07:37 |
3 januari | 2 | 07:55 |
4 januari | 3 | 07:55 |
Waar begint de Dakar?
Afgelopen zaterdag heeft organisator ASO de route voor 2024 van de Dakar Rally bekendmaakt, voor het vijfde jaar op rij in Saoedi-Arabië. De 46e editie van ‘De Zwaarste Rally ter Wereld’ begint op 5 januari 2024 in de historische stad Al-Ula om op 19 januari aan de Rode Zee te finishen in Yanbu, na 12 etappes in 14 dagen.
Hoe werkt roadbook Dakar?
Slechte roadbooks De Dakar Rally begint met de route via (digitale) kaarten, daarna gaat een verkenningsteam kijken naar de spots die zijn gevonden en vanuit daar worden er stages uitgetekend. Het verkenningsteam gaat deze vervolgens rijden en de notes daarbij maken, zij doen dit op lage snelheid.
Kan iedereen meedoen aan Dakar?
Ik wil meedoen aan Dakar, wat moet ik doen? Veel rijders zijn alweer druk bezig met de voorbereidingen op de Dakar Rally. Naast een auto, serviceteam en reservematerialen heb je ook een Internationale Offroad licentie nodig (niet te verwarren met een Internationale Rally licentie). Heb je deze nog niet, dan heb je nog een kans om deze te behalen! Voor de Internationale licentie moet je een reglementenexamen doen.
- Hiervoor kun je je aanmelden bij Coen van de Zandschulp ().
- Daarnaast dien je deelgenomen te hebben aan tenminste twee Nederlandse Offroad evenementen.
- Om de licentie aan te vragen heb je het aanvraagformulier rijders nodig en dien je een medische keuring te doen waarbij ook een ECG wordt gemaakt.
- Deze ECG is twee jaar geldig.
Voor de Dakar Rally heb je een geldige 2017 Internationale Offroad licentie nodig. De formulieren zijn vanaf 1 december te downloaden vanaf deze website. : Ik wil meedoen aan Dakar, wat moet ik doen?
Wat verdient de winnaar van Dakar 2023?
De reden dat je het nergens kunt terugvinden is dat er ook geen prijzengeld uitgekeerd wordt. De winnaars krijgen, zoals je aangeeft, een beeldje en eeuwige roem. Meer niet. Zie onderstaande (engelse) tekst: “There really is no prize to be won in the Dakar; the more than 400 teams that participate do it not for cash but cachet.
- But many of them, with power sponsors like BMW, Mitsubishi, Volkswagen and Hummer, and famous racers like NASCAR and Indy 500 star Robby Gordon, spend millions of dollars for the souped-up vehicles, crews, equipment, transport and lodging a serious run requires.
- This is a rich man’s sport,” says Roger Willis, one of a dozen members of Gordon’s Hummer crew.
” Read more: http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2042708,00.html
Hoeveel pk heeft een Dakar auto?
De 911 Dakar in shadegreen. – Uitstekende performance. Of het nu op asfalt, grind of zand is: de stijvere motorsteunen van de 911 GT3 verbeteren de rijdynamiek van de 911 Dakar, vooral bij gebruik in het terrein. Samen met de achterasbesturing en het actieve stabilisatiesysteem PDCC dat dwarsrotaties tegengaat, resulteert dit in een optimaal afgesteld onderstelpakket waarmee zelfs de moeilijkste rallyproeven veilig en comfortabel kunnen worden bedwongen.
De 911 Dakar wordt aangedreven door een 353 kW (480 pk) sterke krachtbron en de 8-traps Porsche Doppelkupplung (PDK), die het vermogen overbrengt op alle 4 de wielen.80 mm meer bodemspeling. Afstand houden. Niet alleen voor en achter, maar ook onder de auto. De Dakar is de enige ‘Elfer’ die in vergelijking met de 911 met sportonderstel 50 mm hoger op de weg ligt.
Mocht het op onverharde wegen onder de roestvrijstalen bescherming toch krap worden, dan kan de 911 Dakar met een speciaal ontwikkeld liftsysteem voor en achter nog eens 30 mm worden verhoogd – bij stilstand of tijdens het rijden – zelfs tot 150 km/u. Rallye Sport Pakket. Het Rallye Sport Pakket biedt uitgebreide bescherming op offroad-wegen en circuits. Het bestaat uit een aan de carrosserie vastgeschroefde, zwart gepoedercoate rolbeugel van staal achter de voorstoelen en 2 meegeleverde 6-punts veiligheidsgordels. Eveneens inbegrepen: een brandblusser, die binnen handbereik aan de bijrijderszijde is gemonteerd.
Hoeveel doden Dakar?
Gonçalves eerste dode in Dakar Rally sinds 2015 Sinds de start van de Dakar Rally in 1978 zijn er 29 deelnemers omgekomen.
Waarom Dakar niet meer in Afrika?
Parcours – Overzicht van landen die de Parijs-Dakar-rally heeft aangedaan. Door landen die oranje gekleurd zijn, is uitsluitend gereden tijdens de Dakar-rally van 1992 naar Kaapstad. De naam verwijst naar de hoofdstad, die tot 2008 ieder jaar aangedaan werd, meestal als,
- Oorspronkelijk voerde de rally van de hoofdstad naar Dakar, wat de naam Parijs-Dakar verklaart.
- Later kwamen er andere startpunten en in 2009 werd de hele rally naar verplaatst, met start en finish in,
- De editie van 2012 had als startpunt Mar del Plata, maar finishte in de Peruviaanse hoofdstad,
- In 1992 had men voor het eerst een andere finishplaats,,
In 1993 was dit weer gewoon Dakar. In ging de rally echter van Parijs naar Dakar en weer terug, wat zoveel klachten over de rally in veroorzaakte dat besloten werd niet meer door Frankrijk te rijden. Hierdoor werd de route vanaf 1995 gevarieerder. Zo was de startplaats in 1995, 1996 en 1999, in 2002 en in 2004.
- In 1997 begon de Dakar-rally helemaal niet in Europa, maar liep hij van Dakar naar terug naar Dakar.
- In 2000 finishte de rally in, in 2003 in,
- In 2001, 2002 en 2004 was de aankomstplaats weer Dakar.
- In de jaren 2006 en 2007 was de startplaats.
- De afgelaste editie 2008 zou ook in Lissabon gestart zijn.
De Dakar-rally werd van 2009 tot 2019 in gehouden, met als start- en finishplaats Buenos Aires. De beslissing hiervoor werd genomen door de toenemende kans op islamitische in Afrika. In 2020 vindt de rally voor het eerst plaats in het, De rally wordt dat jaar gereden in,
Hoeveel CC is een Dakar motor?
+ Plus Het goot van de regen en overal waar je keek zag je enkel plassen en modder. Toch liet ik me er niet door afschrikken. Hoe vaak komt het ook voor dat je je been over een echte fabrieksmotor mag zwaaien? Want dat is de KTM van Frans Verhoeven, waarmee hij de Dakar-rally reed.
Uitstel zat er niet in. Het moest die ene dinsdag begin maart gebeuren. Daags erna moest de KTM immers al weer terug naar de fabriek, om klaargemaakt te worden voor de aanstaande Tunesië-rally. Dus daar stonden we aan het Blauwe Meer bij Tilburg, waar oud-topcrosser Gerard Rond tegenwoordig zijn Experience Island heeft en je niet alleen – bij beter weer wel te verstaan – aan het strand kunt liggen, maar er ook in volle vaart overheen mag rijden met off-roads en quads.
En toeval of niet: op exact hetzelfde moment reed collega Jeroen Hidding bijna 2.000 km zuidelijker in een stralend zonnetje met de nieuwe KTM 690SM. Tja, verschil moet er zijn. Maar ondanks die regen en die modder wilde ik niet eens met hem ruilen, want als noppenliefhebber een keertje een echte fabrieks-rallyfiets de sporen geven, dat laat je niet schieten.
Bovendien was er een link: het motorblok van die nieuwe 690SM (zie pagina 24-29 in dit nummer) was dezelfde als in deze rallymachine en had in de Dakar-rally zijn vuurdoop gehad. Eigenlijk had dat blok dus al een heel zware langeduurtest achter de rug! Die Dakar-fabrieksmachine, waarmee KTM ook dit jaar weer oppermachtig was in de rally, is helemaal nieuw geconstrueerd en opgebouwd rond het nieuwe 690-ééncilinderblok, dat zoals gezegd in alle nieuwe KTM’s komt te zitten.
Dat blok heeft een daadwerkelijke cilinderinhoud van 640 cc, maar het fabrieksteam reed met een licht opgeboorde versie (104 mm boring in plaats van de standaard 102 mm), zodat de cilinderinhoud groeide naar 680 cc. Verder kreeg de rallyfiets nog een gewone Keihin 41 mm carburateur, vooral omdat een injectiesysteem te kwetsbaar is en te moeilijk te repareren is onderweg.
- Volgens de fabriek leverde de dikke eenpitter in rallytrim 78 pk bij 7500 tpm, wat via een zesbak naar het achterwiel wordt gebracht.
- Net als het blok is ook het hele rijwielgedeelte nieuw: de rallyfiets kreeg – net als de 690SM – een uit stalen buis geconstrueerd brugframe à la Ducati.
- Het frame is helemaal rond de cilinderkop gebouwd en juist ter hoogte van de voetsteunen weer lekker smal gehouden.
De achtervork scharniert buiten het frame en de swingarm-as draagt ook de voetsteunen. Speciale en volledig instelbare WP-fabrieksvering (zoals de upside-down-vork met aluminium 52 mm binnenpoten), flinke remmen (met een 300 mm schijfrem voor) en stevige wielen met Michelin Desert-banden maken het rijwielgedeelte af.
- Af is trouwens ook de aankleding van de machine.
- Fabrieksmachines verkeren doorgaans altijd in een soort prototype-stadium, waar op het laatste moment handmatig nog het een en ander aan is gewijzigd, maar deze rallymachine lijkt zo uit de showroom te komen.
- Heel erg vreemd is dat niet, aangezien KTM op korte termijn voor rallyrijders een replica gaat aanbieden, die afgezien van het opgeboorde motorblok een exacte kopie is van deze fabrieksmachine.
Kostprijs van die replica: circa 22.500 euro. Alles klopt dus aan deze rally-KTM en alles is even mooi geconstrueerd. Liefhebbers – en daar schaar ik mezelf ook toe – kunnen er echt hun vingers bij aflikken! De kuip is met slechts vier snelsluitingen zo van de motor te pakken, waarna de koplampen en “navigatietoren” zichtbaar wordt.
- Met één snelsluiting is ook de grote buddyseat te verwijderen zodat je bij het grote schuimluchtfilter kunt.
- Onder die buddyseat zitten meteen de zekeringen, een reservebougie, een potje kneedbaar aluminium om een gat in het blok te kunnen repareren en een extra koppelstukje voor de benzineleidingen, waarmee die vier aparte tanks (links en rechts voor en links en rechts achter, samen goed voor 40 liter) met elkaar zijn verbonden.
Hoewel een beetje off-road-rijder niet terugschrikt van een beetje zithoogte, is het toch even slikken als je naast deze Dakar-KTM staat.980 millimeter geeft KTM op, krap een meter dus! En als je denkt dat de motor wel een centimeter of tien zal inzakken zodra je in het zadel gaat zitten, kom je bedrogen uit, want de buddy is behoorlijk hard en ook de vering lijkt weinig onder de indruk van mijn 85 kilo’s.
Met mijn één-driekwart-meter lengte kan ik dan ook net met één grote teen bij de grond komen. De andere bungelt dan wel een centimeter of tien boven de aarde Dat van die harde vering is weer niet zo vreemd als je bedenkt met welke snelheden Frans en consorten door de woestijn boenderen. Vrijwel elke etappe tikte Frans de 180 aan en zijn hoogst gemeten snelheid was 187 km/uur (de snelheid werd elke avond op het GPS-apparaat uitgelezen).
Bijna 190 dus, in het terrein! Om de klappen van kuilen en stenen op die snelheid goed op te vangen en de motor goed stabiel te kunnen laten rijden is een stevige vering noodzakelijk gezien de richting 30 centimeter gaande veerwegen. Zodra de wielen eenmaal rollen, blijkt de Dakar-KTM gelukkig heel makkelijk te rijden.
De machine is perfect te bedienen en eet zelfs uit de hand. Door het roadbook, het GPS en de dubbele tripmeters is het uitzicht vlak voor je nihil en daar moet je even aan wennen. Je gaat er automatisch ver door vooruit kijken en eigenlijk is dat ook de beste manier in het terrein, zeker als de snelheden wat hoger komen te liggen.
En dat laatste kan met deze KTM, want het blauwe gevaarte loopt als een kogel. De ééncilinder geeft machtige klappen uit de twee polsdikke uitlaatpijpen en zet zijn vermogen verbazingwekkend goed om in snelheid. De eerste versnelling begint als een veredelde trial-versnelling, maar reikt tot 70 km/uur.
- En dan heb je er dus nog vijf over.
- In twee en drie worden er al echt meters gemaakt, vier vijf en zes bleken in de Nederlandse modder te hoog gegrepen.
- Op een lang recht bospad kunnen we de machine later wel de sporen geven en de gang die erin zit is bijzonder indrukwekkend.
- Net als het toerenbereik van de dikke éénpitter.
Er lijkt geen eind aan de powerband te komen en je kunt hem echt ver doortrekken. In de modder blijken de Desert-banden weinig te vertellen te hebben. Daar gooit de Dakar-KTM graag zijn kont opzij als je het gas erop zet. Maar op een harder bospad merk je dat deze machine helemaal op snelheid gebouwd is.
- Dan werkt de vering goed en blijft de motor ook enorm stabiel aanvoelen.
- Naast de sleutelvriendelijkheid van de nieuwe machine is het volgens Frans ook vooral de stabiliteit waarop de nieuwe machine veel beter scoort dan zijn voorganger: “Deze motor blijft op snelheid veel beter rijden.
- Als de oude fabrieksfiets op snelheid achter uitbrak op een gravelpad, want dan kwam’ie opeens terug en sloeg dan helemaal door naar de andere kant.
Daar moest je altijd op bedacht zijn, want zolang je het gas erop hield, bleef de achterkant ook slaan en werd je er bijna afgegooid. Deze nieuwe fiets rijdt veel strakker en als hij uitbreekt komt hij heel netjes terug naar het midden. Je voelt gewoon dat de achterwielsnelheid nu veel beter wordt omgezet in voorwaartse snelheid.
- Hij heeft door zijn stabiliteit dus ook veel meer tractie.
- Je merkt gewoon aan alles dat het niet langer een verbouwde standaardfiets is, maar een speciaal geconstrueerde rallymachine.
- Er is ook veel makkelijker aan te werken, daar is echt over nagedacht.
- In een half uurtje ligt het blok er onderuit.” Een uurtje spelen met de dikke Dakar-KTM in het Nederlandse zand deerde de machine geenszins, maar als eenvoudige “gastrijder” kwam ik er behoorlijk van aan de kook.
Ondanks het koude gure weer lekte het zweet van m’n gezicht. Ook de pijn in de schouders en handen van het krampachtig vasthouden (ondanks de gladde modder wilde ik de fabrieksmachine niet onderuit trekken en beschadigen) waren een teken dat het mooi was geweest en dat het de hoogste tijd was om de KTM in te laden voor het transport naar de fabriek.
Tijd ook voor bezinning. Zowel de KTM als Frans Verhoeven lieten op mij diepe indruk achter. De complimenten voor KTM dat ze zo’n mooie, snelle en superpraktische rallyfiets hebben weten te bouwen. Maar minstens zoveel complimenten voor Frans om met deze machine zo loeihard uren achtereen door het terrein te kunnen vlammen! ] FRANS VERHOEVEN NA DE SCHOUDEROPERATIE In de twaalfde (van de vijftiende) etappe viel het doek voor Frans Verhoeven in de Dakar-rally.
Begin maart is hij geopereerd aan zijn rechterschouder en de komende tijd moet hij dus revalideren. Zijn relaas: “Die val was erg jammer. Ik ging erg goed en kon als waterdrager van Cyril Despres goed werk verrichten. Uiteindelijk won hij de rally en daar was het ons om te doen.
Vandaar dat ik ook juichend op het podium stond, ik was tenslotte wel lid van het winnende team. Ook bij KTM vonden ze dat ik geweldig goed werk had verricht. Eigenlijk ging het mis in de negende etappe, toen de primaire as van de versnellingsbak ook bij mij stuk ging. Die is later door KTM aangepast en toen waren die problemen voorbij.
Maar toen stond ik dus 131e. Gelukkig liep het de dagen erna geweldig goed. Haalde ik bijvoorbeeld bijna 120 rijders in in de tiende etappe en kreeg ik weer aansluiting bij de top 10. Die twaalfde dag ging het super en reed ik zomaar naar de kop van het veld.
- Theoretisch was ik toen etappewinnaar.
- Ik reed in het spoor van Cyril Despres en probeerde onze tegenstander Marc Coma een beetje af te houden.
- Ik veegde door een lange linkerbocht, schakelde zelfs nog op en lette toen even niet goed op het pad.
- Midden in die bocht zat een bultje en daar ging ik er met 127 km/uur af.
Dat konden ze later zien in de GPS. Toen ik daar op de grond lag merkte ik meteen dat ik een bloedneus had en ik wilde direct mijn crossbril afgooien. Maar dat lukte helemaal niet. Mijn hersens gaven wel een signaal naar mijn handen, maar mijn armen bungelden beiden langs mijn lichaam.
Beide schouders uit de kom. Rechts was het helemaal mis, maar terwijl ik me, zittend naast de gecrashte motor, ontdaan achterover laat vallen op mijn rug, schoot de linkerschouder weer in de kom. Toen stopte Chris Blais en ik vroeg hem om mij te helpen mijn rechterschouder weer in de kom te duwen, maar hij raakte in paniek en reed weer weg.
Later verontschuldigde hij zich daar nog voor. Hij was van me geschrokken omdat ik nog steeds de drive had om door te willen gaan en te willen finishen. Dat ik alles probeerde om mijn schouder weer terug in de kom te krijgen. Toen ik even daarna de motor goed bekeek en onder meer de afgebroken stuurstroppen zag, drong pas tot mij door dat mijn rally voorbij was.
Ik werd opgepikt door de helikopter en onder verdoving werd de rechterschouder weer in de kom gezet. Er bleken uiteindelijk ook pezen beschadigd en daar ben ik vorige week (begin maart, E.B.) in Antwerpen aan geopereerd. Ze zijn er ook een uurtje of vier mee bezig geweest en hebben de pezen weer met een soort krammetjes in het bot verankerd.
Poe, dat was heel erg pijnlijk! Gelukkig gaat het nu alweer wat beter. Ik moet de arm vier weken in een soort mitella dragen en dan nog vier weken revalideren. Maar ik probeer nu m’n handspieren alweer voorzichtig te trainen met een kneedbal en als over een paar dagen de hechtingen eruit gaan, ga ik direct weer zwemmen.
Ik voel gewoon dat ik in topvorm ben en dat wil ik vasthouden. Ik heb dit jaar een contract bij KTM voor alle WK-rally’s. De komende WK-rally in Tunesië eind maart mis ik, maar eind april hoop ik er weer bij te zijn met de Sardinië-rally. Ik ben ook al op de fabriek wezen praten. Ze zijn heel tevreden met me.
Net als Cyril, die wil ook graag met me verder. Mondeling heb ik ook al een toezegging voor een fabriekscontract voor 2008 en KTM liet zelfs al doorschemeren dat ze me ook in de toekomst graag bij het rallyteam willen houden.” ] Een imposante machine met een zithoogte van bijna een meter en een droog gewicht van 162 kilo.
Tel daar nog even 40 liter benzine bij en je krijgt steeds meer respect voor de rallyrijders! Detail 1 De stroomlijn is heel eenvoudig afneembaar, zodat je bij de hele cockpit met oliekoeler, koplampen en navigatieapparatuur kunt. De sublieme afwerking zie je ook hier terug. Detail 2 Elk gaatje is benut: onder de buddyseat onder meer de reservebougie, kneedbaar aluminium in een filmbusje en extra benzineleiding-koppeling.
Ook zo benieuwd waar zekering 2 (FUN) voor is? Detail 3 De achtervork scharniert aan de buitenkant van het frame, de voetsteunmontage zit aan de swingarm-as. Verder zie je de benzinekraan waarmee uit de vier tanks gekozen kan worden. Detail 4 Het imposante dashboard, met groot elektrisch bedienbaar roadbook, twee tripmeters (ICO’s), GPS-display en controlelampjes voor oliedruk en temperatuur.
Waarom geen team De Rooy in Dakar?
Dakar Rally 30 oktober 2020 18:31 Aangepast 30 oktober 2020 18:34 Team de Rooy zal in januari niet gaan deelnemen aan de Dakar Rally. Hoofdsponsors Iveco en Petronas vinden het momenteel niet gepast om begin 2021 aan de woestijnrally deel te nemen. Team De Rooy wordt dit jaar hard geraakt door de coronacrisis, waardoor het team eerder dit jaar al had besloten om in afgeslankte vorm door te gaan. Zie ook Team De Rooy in flink afgeslankte vorm verder Ondanks de bezuinigingen waren de voorbereidingen voor Dakar 2021 al in volle gang en werd er door het team uit Son onlangs nog getest in Frankrijk en Polen. Toch moet het team nu een streep zetten door de komende editie van de Dakar Rally: hoofdsponsors Iveco en Petronas vinden het maatschappelijk en economisch niet gepast om tijdens de coronacrisis aan de start te verschijnen van de woestijnrally.
Hoe lang duurt de Dakar?
Wanneer begint de Dakar 2023? – De Dakar Rally 2023 begint op 31 december en duurt vijftien dagen. De finish is vervolgens op zondag 15 januari. Het is de langste editie van de Dakar Rally in jaren. De start vindt plaats ten noorden van Jeddah, de tweede stad van het land, in Sea Camp.
De race trekt vervolgens naar het Al ula, Hai’l en Al Duwadimi. De rustdag is op 9 januari in de hoofdstad Riyadh en trekt dan richting het zuiden met de passage door het Empty Quarter. Via Haradh, Shaybah, Adah, opnieuw Shaybah en Al Hofuf komt de rally op 15 januari na veertien etappes aan in Dammam.
Bekijk hieronder het routeschema met de bijbehorende kilometers:
Datum | Etappe | Locatie | Special stage | Totaal |
31 december | Proloog | Sea Camp – Sea Camp | 11 kilometer | 11 kilometer |
1 januari | Etappe 1 | Sea Camp – Sea Camp | 368 kilometer | 603 kilometer |
2 januari | Etappe 2 | Sea Camp – Al Ula | 431 kilometer | 590 kilometer |
3 januari | Etappe 3 | Al Ula – Ha’il | 447 kilometer | 669 kilometer |
4 januari | Etappe 4 | Ha’il – Ha’il | 425 kilometer | 573 kilometer |
5 januari | Etappe 5 | Hai’il – Ha’il | 375 kilometer | 646 kilometer |
6 januari | Etappe 6 | Ha’il – Al Duwadimi | 466 kilometer | 877 kilometer |
7 januari | Etappe 7 | Al Duwadimi – Al Duwadimi | 473 kilometer | 641 kilometer |
8 januari | Etappe 8 | Al Duwadimi – Riyadh | 407 kilometer | 722 kilometer |
9 januari | Rustdag | Riyadh | ||
10 januari | Etappe 9 | Riyadh – Haradh | 359 kilometer | 687 kilometer |
11 januari | Etappe 10 | Haradh – Shaybah | 114 kilometer | 623 kilometer |
12 januari | Etappe 11 | Shaybah – Ardah | 275 kilometer | 420 kilometer |
13 januari | Etappe 12 | Ardah – Shaybah | 185 kilometer | 395 kilometer |
14 januari | Etappe 13 | Shaybah – Al Hofuf | 154 kilometer | 669 kilometer |
15 januari | Etappe 14 | Al Hofuf – Dammam | 136 kilometer | 414 kilometer |
Doet Carlos Sainz mee aan Dakar?
Sainz houdt het toch voor gezien in Dakar rally De Spaanse rallyrijder Carlos Sainz heeft alsnog moeten opgeven in de Dakar rally. Sainz ging in de negende etappe al na 6 kilometer over de kop in zijn Audi. De 60-jarige drievoudig winnaar van de race stapte met pijn in zijn bovenlichaam in een helikopter die hem naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis zou vliegen.
Onderweg bedacht hij zich, keerde terug op de plek van het ongeval in de hoop dat de auto nog te herstellen was. “Helaas bleek de auto dermate beschadigd dat repareren niet mogelijk was”, meldde Sainz op Twitter, nadat de wedstrijd was beëindigd. “Het is met grote spijt dat we de Dakar rally moeten verlaten, maar het belangrijkste is dat ons niets ernstigs is overkomen”, voegde hij eraan toe en prees de inzet van zijn bijrijder, Lucas Cruz.
Sainz won in deze Dakar rally de eerste etappe, zijn 42e dagsucces in de woestijnrally. De Dakar-veteraan was in de etappes daarna op grote achterstand gereden en speelde geen rol meer in het algemeen klassement. Bron: ANP : Sainz houdt het toch voor gezien in Dakar rally
Hoeveel weegt een Dakar motor?
+ Plus Het was Jurgen van den Goorbergh afgelopen Dakar gewoon te makkelijk om te starten op een kant-en-klare Rally Replica, met ondersteuning van een groot team. Dus schreef hij in als kistrijder en bouwde op basis van een KTM 450 EXC-enduromotor en een Memo-achtertank zijn eigen Dakar-motor.
De 48-jarige Jurgen van den Goorbergh is stellig: “Op een KTM of Husqvarna Rally Replica met ondersteuning van een team de Dakar uitrijden, dat is voor mij niet meer de uitdaging. Dat levert me misschien een vijf plaatsen hogere klassering op, maar tien keer minder voldoening. In de aanloop van de vorige Dakar bedacht ik dus ‘Als ik ga, wil ik het helemaal zelf doen’.
De klassering in het eindklassement maakt me na acht gereden Dakars toch niet meer zoveel uit, al wil ik wel graag het kistklassement winnen, net als in 2016. Dat was prachtig.” Helaas lukte dàt in 2017 dus niet, want de rally eindigde voor Van den Goorbergh al op de vierde dag na een ongelukkige val tijdens de derde etappe.
- Een hersenschudding en vier gebroken ribben maakten verder rijden onmogelijk.
- En het ging net zo goed die derde dag, ik had serieus hard gereden en moest nog twintig kilometer van de 500 km lange proef.
- Ik had al ongeveer 30 minuten goedgemaakt en had er echt plezier in.
- Totdat ik dus die ene steen over het hoofd zie, die ik vol met het achterwiel pak.
De achterkant sprong hoog opzij en ik ging eraf en kwam precies met mijn hoofd op een andere steen terecht. Ik ben even weggeweest en wist meteen toen ik bijkwam dat het niet goed was. Ik was duizelig en had een hersenschudding. Ik haalde het bivak nog wel, maar was erg duizelig en had ook problemen met mijn evenwicht.
- De schade aan de motor viel best mee en dat wist ik ‘s avonds nog te repareren en ik ben de volgende dag ook wel weer van start gegaan.
- Maar ik merkte toen al snel dat het te gevaarlijk werd.
- Ik ben nog een stukje achter de quad van Kees Koolen aangereden, zodat ikzelf niet hoefde te navigeren, maar het ging gewoon niet, dus ik ben toen gestopt.
De motor was weer prima in orde, alleen het baasje kon niet verder” “Maar ik wil niet met dat gevoel afscheid nemen van de Dakar, dus ik ben er in 2018 weer bij. Bovendien wil ik graag laten zien dat dit project toekomst heeft. Ik geloof er heilig in, de Dakar is in de loop der jaren qua rijden veel technischer geworden.
- In Afrika had je soms etappes van 700 km rechtuit, in Zuid-Amerika rijden we veel meer bochten.
- In etappe 10 van 2016 reden we bijvoorbeeld 550 kilometer geitenpaadjes.
- Toen dacht ik: ‘Goh, als ik nu mijn enduromotor toch eens bij me had gehad’ Eigenlijk viel daar het kwartje: deze omgebouwde enduromotor is 24 kilo lichter dan een rallymotor en rijd veel makkelijker.” Van den Goorbergh: “De Rally replica’s zijn in principe gebouwd op snelheid en stabiliteit, maar de Dakar is steeds meer enduro-achtig geworden.
Ik ben ervan overtuigd dat mijn omgebouwde enduromotor daarvoor beter geschikt is. Deze weegt nu 119 kilo droog, een Rally Replica 143 kg. Mijn motor is korter, lichter en wendbaarder.” De basis voor Jurgen’s machine is een KTM 450EXC-F enduromotor. Aan de voorkant werd er op het balhoofd een montageplaat geschroefd, waar de zelfgebouwde navigatietoren en de ruit (afkomstig van een KTM Rally Replica) op zitten vastgeschroefd.
- Achter werd het originele achterframe vervangen door een Memo-tank.
- Hiermee wordt eigenlijk het hele achterframe een zelfdragende benzinetank.
- Het originele luchtfilter is vervangen door een speciaal kokerfilter van Twin-Air.
- De achtertank kan bijna 15 liter benzine bevatten, de originele enduro-voortank 9 liter; in totaal gaat er dus bijna 24 liter benzine mee.
Van den Goorbergh: “Een beetje afhankelijk van het terrein ligt het verbruik tussen de 1 op 14 en 1 op 17, dus 350 kilometer is nooit een probleem.” Van den Goorbergh: “Het bouwen van deze machine was best een hele klus. Je ziet het er niet zo aan af, maar ik schat dat er bijna 250 uur bouwtijd inzit.
- Dat zit hem vooral in de kleine details.
- Zo is de achtervork bijvoorbeeld dichtgelast en kreeg die een vuldop en een aftapplugje.
- Daar kan ik dus anderhalve liter water in meenemen.
- Motorisch veranderde er niets aan de 450, afgezien van het andere luchtfilter, een lager geplaatste, open uitlaat en een andere ECU, waarmee de motor op grotere hoogte goed blijft lopen.
Verder is alleen de overbrenging aangepast: ik rij nu met 14/44-tandwielen. De 5 en 6 zijn echte overdrive-versnellingen geworden. Als ik nu 120 km/uur rij, maakt de motor lekker weinig toeren en jaag ik hem niet over de kop. Op top loopt hij 167 km/uur; mijn oude Rally Replica liep 173, dus zo heel veel hoef ik niet toe te geven op die rallyfietsen.” Op het prachtige Experience Island-terrein rond het blauwe meer bij Loon op Zand mochten we de Dakar-motor van Van den Goorbergh zelf aan de tand voelen.
En de machine voelt opmerkelijk soepel en sterk aan. Het andere luchtfilter en de open uitlaat zorgt samen met de andere ECU voor voelbaar meer vermogen en ondanks de lange gearing voelt het blok nog steeds lekker direct aan. Je merkt wel dat 1, 2, 3 en 4 nu de echte rijversnellingen zijn en dat 5 en 6 meer voor de lange baan zijn.
In zijn geheel rijdt de machine inderdaad meer als een gewone enduromotor en voelt minder zwaar en kolossaal aan als een Rally Replica. De rijpositie is ook meer als op een enduro. Je merkt tijdens het rijden maar weinig van de Memo-achtertank; de machine heeft nauwelijks iets aan wendbaarheid ingeleverd.
- Wel merk je dat door de navigatietoren de stuuruitslag minder is dan op een gewone enduro: vooral bij kort afdraaien voel je de vork tegen de aanslag aankomen.
- De motor stond voor deze testrit nog op de banden zoals Jurgen er ook mee in de Dakar reed, dus met een Michelin AC10-achterband en een Michelin Desert Race voorband.
Die AC10 is een prima band met een brede inzetbaarheid. Doet het goed op de stenen en in het zand en is bovendien street-legal. De Desert-voorband is zeker in het losse zand echter schuiverig. Mul zand is gewoon niet de sterkste kant van deze voorband, die vooral voor hard rechtuit rijden op de stenen is gemaakt.
Hoeveel pk heeft een Dakar vrachtwagen?
TRANSPORT & VAN Management special Diensten (juli 2023) Iveco steunt twee Nederlandse teams die deelnemen aan de Dakar Rally 2023. Zowel het Boss Machinery Team De Rooy als het Eurol Team De Rooy rijden met twee Iveco Powerstars met 1000 pk. Beide teams zijn regelmatige deelnemers aan de Dakar.
- Vorig jaar namen ze al deel met Iveco-voertuigen.
- De Italiaanse fabrikant levert de vier trucks, motoren en reserveonderdelen.
- In vergelijking met vorig jaar werden de voertuigen bijgewerkt wat betreft de configuratie van de ophanging en de bandenspanning tijdens het rijden.
- De Dakar 2023 vindt plaats in Saudi-Arabië van 31 december 2022 tot en met 15 januari 2023.
De deelnemers moeten meer dan 8.500 km afleggen tussen de oevers van de Rode Zee en de stad Damman aan de andere kant van het Arabisch schiereiland. : TRANSPORT & VAN Management special Diensten (juli 2023)
Hoe laat begint de Dakar?
Tijdschema Dakar Rally 2022 (NL tijd, GMT +1)
Datum | Etappe # | Eerste Auto |
---|---|---|
1 januari | 1A | 08:20 |
2 januari | 1B | 07:37 |
3 januari | 2 | 07:55 |
4 januari | 3 | 07:55 |
Waarom geen team De Rooy in Dakar?
Dakar Rally 30 oktober 2020 18:31 Aangepast 30 oktober 2020 18:34 Team de Rooy zal in januari niet gaan deelnemen aan de Dakar Rally. Hoofdsponsors Iveco en Petronas vinden het momenteel niet gepast om begin 2021 aan de woestijnrally deel te nemen. Team De Rooy wordt dit jaar hard geraakt door de coronacrisis, waardoor het team eerder dit jaar al had besloten om in afgeslankte vorm door te gaan. Zie ook Team De Rooy in flink afgeslankte vorm verder Ondanks de bezuinigingen waren de voorbereidingen voor Dakar 2021 al in volle gang en werd er door het team uit Son onlangs nog getest in Frankrijk en Polen. Toch moet het team nu een streep zetten door de komende editie van de Dakar Rally: hoofdsponsors Iveco en Petronas vinden het maatschappelijk en economisch niet gepast om tijdens de coronacrisis aan de start te verschijnen van de woestijnrally.
Hoe lang duurt de Dakar?
Wanneer begint de Dakar 2023? – De Dakar Rally 2023 begint op 31 december en duurt vijftien dagen. De finish is vervolgens op zondag 15 januari. Het is de langste editie van de Dakar Rally in jaren. De start vindt plaats ten noorden van Jeddah, de tweede stad van het land, in Sea Camp.
- De race trekt vervolgens naar het Al ula, Hai’l en Al Duwadimi.
- De rustdag is op 9 januari in de hoofdstad Riyadh en trekt dan richting het zuiden met de passage door het Empty Quarter.
- Via Haradh, Shaybah, Adah, opnieuw Shaybah en Al Hofuf komt de rally op 15 januari na veertien etappes aan in Dammam.
Bekijk hieronder het routeschema met de bijbehorende kilometers:
Datum | Etappe | Locatie | Special stage | Totaal |
31 december | Proloog | Sea Camp – Sea Camp | 11 kilometer | 11 kilometer |
1 januari | Etappe 1 | Sea Camp – Sea Camp | 368 kilometer | 603 kilometer |
2 januari | Etappe 2 | Sea Camp – Al Ula | 431 kilometer | 590 kilometer |
3 januari | Etappe 3 | Al Ula – Ha’il | 447 kilometer | 669 kilometer |
4 januari | Etappe 4 | Ha’il – Ha’il | 425 kilometer | 573 kilometer |
5 januari | Etappe 5 | Hai’il – Ha’il | 375 kilometer | 646 kilometer |
6 januari | Etappe 6 | Ha’il – Al Duwadimi | 466 kilometer | 877 kilometer |
7 januari | Etappe 7 | Al Duwadimi – Al Duwadimi | 473 kilometer | 641 kilometer |
8 januari | Etappe 8 | Al Duwadimi – Riyadh | 407 kilometer | 722 kilometer |
9 januari | Rustdag | Riyadh | ||
10 januari | Etappe 9 | Riyadh – Haradh | 359 kilometer | 687 kilometer |
11 januari | Etappe 10 | Haradh – Shaybah | 114 kilometer | 623 kilometer |
12 januari | Etappe 11 | Shaybah – Ardah | 275 kilometer | 420 kilometer |
13 januari | Etappe 12 | Ardah – Shaybah | 185 kilometer | 395 kilometer |
14 januari | Etappe 13 | Shaybah – Al Hofuf | 154 kilometer | 669 kilometer |
15 januari | Etappe 14 | Al Hofuf – Dammam | 136 kilometer | 414 kilometer |
Hoe lang is de Dakar Rally?
Mirjam Pol wint voor de derde keer zwaarste rally ter wereld – Ondanks het feit dat de laatste etappe van de 45ste editie van de Dakar rally niet echt soepel verliep voor de Nederlandse motorrijdster en wereldkampioen Baja en wereldkampioen Rally Raid, mag Pol zich wederom Dakar-winnaar in het damesklassement noemen.